Βάζο του Βατερλώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Βάζο του Βατερλώ στον κήπο του Ανακτόρου του Μπάκιγχαμ

Συντεταγμένες: 51°30′07″N 0°08′54″W / 51.50194°N 0.14833°W / 51.50194; -0.14833 Το Βάζο του Βατερλώ είναι μεγάλο βάζο, ύψους 5 μέτρων και βάρους 20 τόνων, το οποίο έχει κατασκευαστεί από ένα κομμάτι μάρμαρο Καρράρας. Από το 1906 χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό κήπου στον κήπο του Ανακτόρου του Μπάκινγχαμ, στο Λονδίνο.

Ο αυτοκράτορας Ναπολέων της Γαλλίας, κατά τη διέλευσή του από την Τοσκάνη προς το Ρωσικό Μέτωπο, ενημερώθηκε για ένα μεμονωμένο τεράστο κομμάτι μαρμάρου, το οποίο ζήτησε να διατηρηθεί. Πιστεύεται οτι ο Ναπολέων μπορεί να διέταξε μία αρχική αδρή σμίλευση του στο σχήμα του βάζου που έχει τώρα, αφήνοντας το αδιακόσμητο, έτοιμο να χρησιμοποιηθεί για την απεικονίση των επικείμενων νικών του.

Μετά την ήττα των Γάλλων κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους, το βάζο δωρίστηκε ημιτελές στον Πρίγκηπα Αντιβασιλέα Γεώργιο από τον Φερδινάνδο Γ΄, Μεγάλο Δούκα της Τοσκάνης, μέσω του βρεττανού πρεσβευτή Λόρδου Μπάργκερς. Ο αντιβασιλέας, που σύντομα θα γινόταν ο Βασιλέας Γεώργιος ο Δ' , διέταξε την ολοκλήρωση του βάζου από τον γλύπτη Ρίτσαρντ Γουεστμάκοτ, με πρόθεση να είναι το κεντρικό έκθεμα της νέας Αίθουσας του Βατερλώ στο Κάστρο του Ουίνδσορ, προς ανάμνηση της Μάχης του Βατερλώ.

Εμπνευσμένο από την αρχαία ρωμαϊκή τέχνη, το Βάζο του Βατερλώ διακοσμήθηκε με ανάγλυφα του Γεωργίου του Γ' (ο οποίος είχε αποσυρθεί προ πολλού από τη δημόσια ζωή) στο θρόνο του, τον Ναπολέοντα πεζό και διάφορα αλληγορικά προσωπα. Δύο φτερωτοί άγγελοι προβάλλουν από τις πλευρές του βάζου, μοιάζοντας περισσότερο με ακρόπρωρα πλοίων, παρά με λαβές βάζου.

Ωστόσο, κανένα πάτωμα δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος του βάζου, το οποίο υπολογιζόταν στους 20 τόνους, οπότε δωρίστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου το 1836. Η Πινακοθήκη τελικά επέστρεψε το έκθεμα στον Βασιλιά Εδουάρδο τον Ζ' το 1906 και εκείνος το τοποθέτησε στον κήπο του Ανακτόρου του Μπάκιγχαμ, όπου παραμένει μέχρι σήμερα, σε κάποια απόσταση στα ΒΔ του κεντρικού κτιρίου.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]