Α.Σ. Παπάγου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Α.Σ. Παπάγου
ΌνομαΑθλητικός Σύλλογος Παπάγου
Ίδρυση1966
Χρώματα          Μπλε, Λευκό
ΠρόεδροςΑναστάσιος Καϊμάκης
Ιστοσελίδαacpapagou.gr

Ο Αθλητικός Σύλλογος Παπάγου είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Παπάγου, στην Αθήνα, όπου και βρίσκεται η έδρα του. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1966 και αγωνίζεται με χρώματα το μπλε και το λευκό. Έχει σήμα τον Κεραυνό, το οποίο προέρχεται από το ανεπίσημο σωματείο της Θύελλας που δραστηριοποιείτο στην περιοχή και με το οποίο συγχωνεύτηκε κατά το έτος ίδρυσής του. Ο σύλλογος διατηρεί τμήματα ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, αντισφαίρισης και σκακιού.[1]

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλαιό γήπεδο του Α.Σ. Παπάγου, επί της Λεωφόρου Κύπρου

Ο σύλλογος διαθέτει ανδρικό, εφηβικό, παιδικό, παμπαιδικό τμήμα καθώς και ακαδημίες μικρών ηλικιών.[2] Φυσική του έδρα αποτελεί το Γήπεδο Ποδοσφαίρου του Παπάγου, το οποίο είναι χωμάτινο με λυόμενες εξέδρες.[2] Στο γήπεδο αυτό, που είναι από τα τελευταία γήπεδα της Αθήνας που παραμένουν χωμάτινα, στεγάζονται όλα τα τμήματα πλην του ανδρικού. Το ανδρικό τμήμα χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδο του Χολαργού Β', το οποίο διαθέτει συνθετικό χλοοτάπητα. Το καλοκαίρι του 2023, μετά απο χρόνια αναμονής δρομολογήθηκε η ανακατασκευή του γηπέδου του Α.Σ. Παπάγου η οποία εάν δέν υπάρχουν καθυστερήσεις θα παραδοθεί με σύγχρονη μορφή (συνθετικός χλοοτάπητας ) περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023.

Τα κείμενα που ακολουθούν έχουν συνταχθεί από τον Φαίδωνα Ρόμπολα και αφορούν την περίοδο 1978-1993. Ζητώ εκ των προτέρων συγγνώμη για λάθη ή παραλήψεις μου και παρακαλώ τους συναθλητές μου να με διορθώσουν, να συμπληρώσουν ονόματα ποδοσφαιριστών ή παραγόντων που έχω ξεχάσει και εφόσον το επιθυμούν να εμπλουτίσουν τα ιστορικά στοιχεία που έχω καταγράψει.

Στη θέση του χωμάτινου γηπέδου προϋπήρχε όρχος στρατιωτικών οχημάτων μονάδας Μηχανικού της οποίας οι εγκαταστάσεις συντήρησης και επισκευής δυσκόλεψαν αρκετά τη φάση εκσκαφής-επανεπίχωσης για τη διαμόρφωση του αγωνιστικού χώρου.

Το γήπεδο κατασκευάστηκε με πολύ κόπο και προσωπική εργασία από κατοίκους του Παπάγου που αγαπούσαν την ομάδα και ήθελαν να τη δουν να προοδεύει.

Η πρώτη μεγάλη χαρά για όσους εμπλέκονταν με το σύλλογο ήταν η άνοιξη του 1979 που η ποδοσφαιρική ομάδα ξεκόλλησε από τη Γ΄ κατηγορία ΕΠΣΑ και ανέβηκε στη Β’ (Προπονητής Διονύσης Σπετσαρίας, Γενικός Αρχηγός Σπύρος Ασπρογέρακας, Έφορος Κώστας Χριστόπουλος).

Η δεύτερη μεγαλύτερη όταν η ομάδα ανέβηκε από τη Β’ στην Α’ ΕΠΣΑ την άνοιξη του 1982 (Προπονητής Γιώργος Ροκίδης).

Από το 1978 έως το 1983 (με τις δυο ανόδους) η ομάδα είχε στις τάξεις της κυρίως φοιτητές και μετέπειτα επιστήμονες.

1.   Γιάννης Καλαβρυτινός (Δ/ντής Δ’ Ορθοπεδικής Νοσοκομείου Υγεία).

2.   Γιώργος Τριάντης (Δ/ντης Αιμοδυναμικού Τμήματος Σισμανογλείου).

3.   Ντίνος Μερκούρης (Δ/ντης Καρδιολογικής Κλινικής Λαϊκού Νοσοκομείου). Ο Γιατρός της Καρδιάς μας στα Ανώγεια.

4.   Ανδρέας Γιαννόπουλος (Δ/ντης  Νευροχειρουργικής Κλινικής Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης)

5.   Σπύρος Δρίτσας (Μαθηματικός – Ιδιοκτήτης Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης).

6.   Άγγελος Αστρεινίδης (Μαθηματικός, CEO της εταιρίας ITEAM ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ).

7.   Νίκος Χεινόπωρος (Οικονομολόγος, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, Χρηματοοικονομικά).

8.   Αριστείδης Τζωρτζόπουλος (Νομική, Δικηγόρος Αγρινίου).

9.   Πέτρος Πουλίδης (Αγρονόμος Τοπογράφος και Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Κατασκευαστής)

10.  Γιάννης Τριάντης (Νομική Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, Δημοσιογράφος New Post κλπ., 25 χρόνια στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ‘’Επί τον τύπο των ήλων’’)

11. Κλεάνθης Ροκίδης (Α.Σ.Ο.Ε.Ε., στέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας)

12. Γιώργος Αυφαντόπουλος (Γυμναστική Ακαδημία)

13. Αντώνης Παπαντώνης (Νομική, Δικηγόρος Αθηνών)

14.  Φαίδων Ρόμπολας (Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, Μελετητής)

Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν το χρονικό διάστημα από την περίοδο 1978-1979 έως την περίοδο 1982-1983 ήταν οι παρακάτω:

Στάθης Παπαροδόπουλος (ΑΡΧΗΓΟΣ), Νίκος και Γιάννης Μελετής, Γιάννης Μιχαλακίδης, Χρήστος Αναγνωστόπουλος, Ρένος Γρηγοράκης, Ανδρέας Λαυρεντάκης, Τάκης Γιαννάκος, Δημήτρης Γαγγάδης, Άκης και Γρηγόρης Βαραδίνης, Βασίλης Ιατρίδης, Αντώνης Μανίκας, Γιάννης Κρασώνης, Γιώργος Χαλκιόπουλος,  Βαγγέλης Λυμπερόπουλος, Σπύρος Γιατράς, Σάκης Τασσόπουλος, Νίκος Σελούλης, Κώστας Παπαντωνίου, Γιάννης Χαραλαμπάκης, Γιάννης Δαμασκηνός, Παναγιώτης Βελιανίτης, Μανώλης και Κλεάνθης Ροκίδης, Γιώργος Μαρανής, Γιώργος Αυφαντόπουλος, Παντελής Πλυτάς, Γιάννης Κρινής, Ανδρέας και Νίκος Σταμουλακάτος, Νίκος Αλεξανδρίδης, Ηλίας Λιάρος, Νίκος Σοφιανόπουλος, Γιάννης Μυλωνάς, Δημήτρης Κρούσης, Σπύρος Αλεβιζάκης, Νίκος Βασιλείου, Αλέξης Κόλτηρης, κ.α.

Την ίδια χρονική περίοδο στη διοίκηση του συλλόγου συμμετείχαν σημαντικοί παράγοντες που έβαλαν το λιθαράκι τους για την πρόοδο του ποδοσφαιρικού τμήματος και όχι μόνο. Θόδωρος Κυφωνίδης, Σπύρος Βαρυπάτης, Στάθης και Ρίτης Παναγιωτίδης, Γρηγόρης Χεινόπωρος, Νίκος Χονδροκούκης, Λούης Γλυνός, Σπύρος Ασπρογέρακας, Βασίλης Κερασοβίτης, Αντώνης Μανιατόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος (Τζήλας), Γιώργος Ανδρεάδης, Μίμης Κωνσταντίνου, Γιάννης Καλογερόπουλος, Θόδωρος Χαλιμάς, κ.α. έδωσαν τα πάντα για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

Την περίοδο 1982-1983 η ομάδα αγωνίστηκε στην Α΄ΕΠΣΑ αλλά δεν κατάφερε να κρατηθεί στην κατηγορία.

Από το 1983 μέχρι το τέλος της περιόδου 1992-1993 για επτά χρόνια προπονητής της ομάδας ήταν ο Στράτος Σάββας (ιδρυτής της ανεξάρτητης ομάδας Longlived στην Κυψέλη) με μικρά διαλείμματα στη θητεία του. Μεσολάβησαν οι θητείες του Χρήστου Αναγνωστόπουλου (1986-1987) και του Τάκη Τακτικού (1987-1989). Η συνεργασία του Στράτου Σάββα με το σύλλογο είχε ξεκινήσει την περίοδο 1981-1982 ως προπονητής των τμημάτων υποδομής (προετοίμαζε την ομάδα που ανέβηκε στην Α' ΕΠΣΑ την περίοδο 1984-1985).

Στις παραπάνω περιόδους η ομάδα αγωνίστηκε στη Β΄ΕΠΣΑ και ανέβηκε στην Α’ ΕΠΣΑ τρείς φορές. Δύο φορές με προπονητή τον Στράτο Σάββα (1984-1985 & 1990-1991) και μία με τον Τάκη Τακτικό (1988-1989). Παρέμεινε στην Α' ΕΠΣΑ έξι (6) χρόνια [(1982-1983), (1985-1987), (1989-1990), (1991-1993)].

Την περίοδο 1983-1984, η ομάδα αγωνίστηκε στη Β’ ΕΠΣΑ και βασίστηκε αφενός στους μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές που ανέβασε στην πρώτη ομάδα ο Στράτος Σάββας [Μιχάλης Καβαλιέρης, Περικλής Παπαπαναγής, Γιάννης Σαμαράς, Νίκος και Ανδρέας Σταμουλακάτος, Παντελής Πλυτάς, Αντώνης και Κώστας Παπαντώνης, Αλέξης Γιαννακόπουλος, Γιώργος Τσιάλτας, Τόλης Κωτσής, Μιχάλης Κωστάλας, Θανάσης Καραμπάς, Παναγιώτης Ξουραφάς, Γιάννης Τυροκόμος (Τσίζ), κ.α.],  αφετέρου στους ‘’παλιούς’’ που παρέμειναν στην ομάδα μετά την πτώση από την Α’ ΕΠΣΑ [Νίκος Μελετής (ΑΡΧΗΓΟΣ), Νίκος Χεινόπωρος, Άγγελος Αστρεινίδης, Ανδρέας Γιαννόπουλος, Ντίνος Μερκούρης, Γιάννης Καλαβρυτινός, Γιώργος Τριάντης, Φαίδων Ρόμπολας] και στους εκ μεταγραφής Τσιάκαλο, Ιορδάνου και Μαυραγάνη.

Την περίοδο 1984-1985 η ομάδα ανέβηκε στην Α’ ΕΠΣΑ όπου παρέμεινε μέχρι την περίοδο 1986-1987. Εκτός των παραπάνω  στην ομάδα αγωνίστηκαν και οι Τάσος Λαζαρίδης (Τίγρης), Γιάννης Σιγανός, Γιώργος Χερίδης, Μάνθος Μαλεκάκης, Κώστας Ζούτης (Νέλης), Μιχάλης Τσαλαβούτας, Νίκος Αβαράκης, Δημήτρης Τολιάκης, Γιώργος Μανιατόπουλος, Δημήτρης Μπουρμπούνης, Γιάννης Καπελάκης,  Αντώνης Περδικάρης, Παρασχάκης, Κουτσογκίλας, Αλεξόπουλος, Πιρπιλίδης, κ.α. Το καλοκαίρι του 1986 ο Μιχάλης Καβαλιέρης μεταγράφηκε στον Λεβαδειακό και ο Περικλής Παπαπαναγής στον Χαραυγιακό ακολουθώντας επαγγελματική καριέρα.  

Τις επόμενες δυο περιόδους (1985-1987) ο ΑΣΠ αγωνιζεται στην Α' ΕΠΣΑ, αλλά στο τέλος της περιόδου 1986-1987 υποβιβάζεται στη Β' ΕΠΣΑ. Στα τμήματα υποδομής συνεχίζεται η πολύ καλή δουλειά που έχει σαν αποτέλεσμα μια καινούργια φουρνιά νεαρών ποδοσφαιριστών να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα (Αλέξης Ναθαναήλ, Κώστας Μητσός, Γιάννης Παπάζογλου, Δημήτρης Δημακόπουλος, Βασίλης Καλτσής, κ.α.).

Ακολουθούν δυο αγωνιστικές περίοδοι που ο ΑΣΠ αγωνίζεται στη Β' ΕΠΣΑ και την περίοδο 1988-1989 πανηγυρίζει την άνοδο στην Α' ΕΠΣΑ (προπονητής Τάκης Τακτικός, βοηθός Γρηγόρης Βαραδίνης). Εκτός των παραπάνω σημαντική συνεισφορά στην άνοδο είχαν και οι Γιάννης Σταθόπουλος, Γιάννης Τσιάμης, Μάνθος Μαλεκάκης, Κώστας Ζούτης, Παντελής Πλυτάς, Γιάννης Τυροκόμος, Θανάσης Καραμπάς, Φαίδων Ρόμπολας , κ.α. Το καλοκαίρι του 1989 ο Αλέξης Ναθαναήλ και ο Κώστας Μητσός μεταγράφηκαν στο Χαραυγιακό ακολουθώντας επαγγελματική καριέρα.

Από την περίοδο 1989-1990 μέχρι το τέλος της περιόδου 1992-1993 αναλαμβάνει προπονητής ο Στράτος Σάββας και προωθεί στην πρώτη ομάδα ακόμα μια φουρνιά νεαρών ποδοσφαιριστών (Άκης Ζήκος, Κώστας Χονδροκούκης, Μουράτ Σεροπιάν, Νίκος Δαδής, Μιχάλης Χατζηαντωνίου, Φίλιππος Δαμάριος, Κώστας Παπαδόπουλος, Δημήτρης Δημακόπουλος, Κώστας Σταυρόπουλος, Μάνος Παρούσης, Νόνης Ζαμπέλης, Λεωνίδας Πατραμάνης, Νίκος Σαρέλης, Αλεξόπουλος, κ.α.).

Την περίοδο 1989-1990 ο ΑΣΠ υποβιβάζεται στη Β' ΕΠΣΑ, αλλά την επόμενη χρονιά (1990-1991) ανεβαίνει πάλι στην Α' ΕΠΣΑ στην οποία αγωνίζεται με επιτυχία μέχρι το τέλος της περιόδου 1992-1993. Εκτός από τους μπαρουτοκαπνισμένους Νίκο Χεινόπωρο, Φαίδωνα Ρόμπολα, Γιώργο Χερίδη, Παντελή Πλυτά, Κώστα Ζούτη, Μάνθο Μαλεκάκη, στην ομάδα αγωνίζονται και οι Διονυσόπουλος, Παπακωνσταντίνου, Κόκκινος, Μάνης, Κιοσσές, Κούσουλας, Σπαθάρος, Κανάκης, Κοσμίδης, κ.α.. Ο Μουράτ Σεροπιάν παίρνει μεταγραφή για το Θρίαμβο Αθηνών και ακολουθεί επαγγελματική καριέρα.

Το καλοκαίρι του 1993 οι Κώστας Χονδροκούκης και Άκης Ζήκος μεταγράφονται στην Π.Α.Ε. Skoda Ξάνθη και ξεκινούν την επαγγελματική τους καριέρα. Ο Φαίδων Ρόμπολας κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια μετά από 15ετή παρουσία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Αθήνας, φορώντας τη φανέλα του Α.Σ. Παπάγου και ο Στράτος Σάββας αποφασίζει να σταματήσει την 10ετή συνεργασία του με το σύλλογο.

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2010-11, συμμετείχε στο Πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας Ανδρών της Ε.Π.Σ. Αθηνών.[2] Στην τελική κατάταξη κατετάγη 5ος έχοντας συγκεντρώσει 45 βαθμούς.[2] Τη σεζόν 2011-12 πανηγύρισε την άνοδο στην Α' Κατηγορία κατακτώντας τη 2η θέση υπό την καθοδήγηση του Κώστα Ζαμπέτα. Τη σεζόν 2012-13 δεν καταφέρνει να παραμείνει στην Α' για ένα βαθμό τερματίζοντας στην 13η θέση με 32 βαθμούς, εξ αιτίας και της κατάργησης της Δ΄ Εθνικής και της συνακόλουθης μαζικής αναδιάρθρωσης του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Στην επιστροφή της στη Β' κατηγορία η ομάδα για τη σεζόν 2013-14, υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ντόκου, αναδιοργανώνεται και τερματίζει στην 6η θέση με 44 βαθμούς, ενώ την επόμενη σεζόν (2014-15) χάνει στο νήμα την άνοδο τερματίζοντας στην 3η θέση με 63 βαθμούς, μόλις 3 βαθμούς λιγότερους από την Ένωση Βοτανικού, έχοντας την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος. Η άνοδος τελικά ήρθε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (2015-16) με την ομάδα του Παπάγου να κατακτά το πρωτάθλημα στον 2ο όμιλο της Β΄κατηγορίας συγκεντρώνοντας 64 βαθμούς με τον Γιάννη Σιλεβίστα στον πάγκο. Τη σεζόν 2016-17 ο Παπάγος συμμετείχε στον 1ο όμιλο της Α' Κατηγορίας της ΕΠΣΑ σημειώνοντας πολύ αξιόλογη πορεία και τερματίζοντας τελικά στην 6η θέση με 50 βαθμούς με τον Γιάννη Σιλεβίστα στον πάγκο. Το καλοκαίρι του 2017 η διοίκηση του Παπάγου με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Γουσέτη παίρνει την δύσκολη απόφαση να μην δηλώσει συμμετοχή η ομάδα στην Α' κατηγορία για τη σεζόν 2017-18, αλλά να συμμετέχει στη Β' κατηγορία της Αθήνας. Η ομάδα σχεδιάζεται ξανά από την αρχή, με πρωτεργάτη τον Γιάννη Ντόκο που επιστρέφει στον πάγκο της ομάδας και έναν κορμό 6-7 παιχτών που παραμένουν στην ομάδα και τη στηρίζουν στα δύσκολα. Ο Παπάγος δεν ξεκινάει καλά τη σεζόν 2017-18, αλλά στη συνέχεια κάνει πορεία πρωταθλητισμού καταφέρνοντας να τερματίσει στην 6η θέση του 3ου ομίλου της Β' ΕΠΣΑ συγκεντρώνοντας 50 βαθμούς. Η επόμενη σεζόν (2018-19) βρίσκει την ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει την άνοδο όπως και έγινε. Η ομάδα υπό την καθοδήγηση του Γιάννη Ντόκου παίρνει σχετικά εύκολα το πρωτάθλημα στον 1ο όμιλο της Β' ΕΠΣΑ, συγκεντρώνοντας 59 βαθμούς και διαθέτοντας την καλύτερη άμυνα. Ο Παπάγος τη φετινή σεζόν (2019-20) συμμετέχει στον 2ο όμιλο της Α κατηγορίας της ΕΠΣΑ.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 συγκροτήθηκε η πρώτη ομάδα καλαθοσφαίρισης του Παπάγου υπό τη φροντίδα των προπονητών Κώστα Μπογατσιώτη αρχικά και στη συνέχεια του Κώστα Διαμαντόπουλου.[3] Την περίοδο 1976-77 μαρτυράται η πρώτη παρουσία της ομάδας στο Κύπελλο Ελλάδος. Τα επόμενα χρόνια ο Παπάγου ξεκίνησε να ανεβαίνει με αργά βήματα τις τοπικές κατηγορίες της Ε.Σ.Κ. Αττικής. Αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε εθνική κατηγορία την περίοδο 1986-87, έχοντας κατακτήσει την προηγούμενη άνοιξη το Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας της Αττικής. Την περίοδο 1989-90 αγωνίστηκε στους Ημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδος.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 εξελίχθηκε σε μία από τις ισχυρότερες ομάδες πανελλαδικά, ενώ σπουδαίοι Έλληνες και ξένοι αθλητές αγωνίστηκαν με τα χρώματά της. Ο σύλλογος έχει αποσύρει τιμητικά τα νούμερα που χρησιμοποίησαν ο Αμερικανός Αλφόνσο Φορντ, πρώτος σκόρερ της Α1 Εθνικής την περίοδο 1996-97, και ο Έλληνας Μιχάλης Υφαντής, ο οποίος αγωνιζόταν στην ομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και αποσύρθηκε από αυτή σε ηλικία 44 ετών.[4]

Ο Παπάγου αγωνίστηκε σε δύο περιόδους στο FIBA Korać Cup (1997-98 και 1998-99),[5][6] ενώ έχει επίσης στην τροπαιοθήκη του:

Έδρα όλων των τμημάτων καλαθοσφαίρισης του Παπάγου αποτελεί το Κλειστό Γυμναστήριο Παπάγου «Σαλούν», χωρητικότητας 800 θεατών.[7]

Ο Α.Σ. Παπάγου διατηρεί τμήματα ακαδημιών καλαθοσφαίρισης από το 1976. Περισσότερες πληροφορίες για τις ακαδημίες μπάσκετ του Α.Σ. Παπάγου δείτε εδώ: https://papagosbcacademy.gr/

Τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Σ. Παπάγου
Ταυτότητα
ΧρώματαΜπλε, Λευκό
         
ΈδραΚλειστό Γυμναστήριο Παπάγου
(χωρητικότητα: 800)
ΠεριοχήΠαπάγου, Ελλάδα
Πρόσωπα
Προπονητής Ιωάννα Κουτρογιάννου
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΓ΄ Κατηγορία Ε.Σ.Κ.Α.
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Α.Σ. Παπάγου αγωνίζεται στις κατηγορίες της Ε.Σ.Κ.Α..

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2008-09 η γυναικεία ομάδα καλαθοσφαίρισης του Α.Σ. Παπάγου διαγωνίστηκε με προπονητή το Ραφαήλ Τερκσίδη στο Πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει η Ε.Σ.Κ. Αττικής. Έχοντας συγκεντρώσει 10 νίκες και 16 ήττες, ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στη 10η θέση της βαθμολογικής κατάταξης (σε σύνολο 14 ομάδων).[8] Το αποτέλεσμα αυτό ήταν αρκετό ώστε να επιστρέψει στα γήπεδα της ίδιας Κατηγορίας το επόμενο φθινόπωρο.[8]

Την επόμενη χρονιά, 2009-10, η απόδοση της ομάδας βελτιώθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να συλλέξει 19 νίκες και 3 ήττες.[9] Κατά συνέπεια αναρριχήθηκε στη 2η θέση της τελικής κατάταξης λαμβάνοντας εισιτήριο ανόδου στην Α' Κατηγορία Γυναικών.[9] Η προκήρυξη της χρονιάς δεν διέθετε πρόβλεψη για διεξαγωγή Play-offs.[9]

Παίζοντας πλέον στην υψηλότερη τοπική κατηγορία και διεκδικώντας την άνοδο στα εθνικά πρωταθλήματα, κατά την αγωνιστική περίοδο 2010-11 ο Παπάγου τερμάτισε με απολογισμό 9 νίκες και 13 ήττες.[10] Η κατάληψη της 6ης θέσης στο βαθμολογικό πίνακα άφησε την ομάδα εκτός Play-offs.[10]

Παρά την επιτυχή έκβαση της προηγούμενης χρονιάς, την περίοδο 2011-12 οι «Στρατηγοί» στάθηκαν άτυχοι και αναποτελεσματικοί. Με μόλις 4 νίκες σε 22 αγώνες, βρέθηκαν στην 11η και προτελευταία θέση της τελικής βαθμολογίας, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τον υποβιβασμό τους.[11][12]

Στα πλαίσια πλέον του Πρωταθλήματος της Β' Κατηγορίας, για τη χρονιά 2012-13 ο σύλλογος του Παπάγου συγκέντρωσε από κοινού με το Μαρούσι από 10 νίκες και 12 ήττες.[13] Όντας ο άτυχος της ισοβαθμίας, κατετάγη στην 7η θέση της τελικής βαθμολογικής κατάταξης, ανανεώνοντας την παρουσία του στο ίδιο επίπεδο και για την επόμενη περίοδο.[13]

Κατά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου 2013-14, πάντα στο Πρωτάθλημα της Β' Κατηγορίας, η ομάδα είχε συλλέξει 9 νίκες και 13 ήττες, λαμβάνοντας την 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα.[14] Η πτώση του Κρόνου Αγίου Δημητρίου από την Α1 Εθνική είχε σαν αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της Α.Ε.Ν. Κηφισιάς από την Α2 Εθνική στο τοπικό πρωτάθλημα οδηγώντας αλυσιδωτά στον υποβιβασμό και του Παπάγου στη Γ' Κατηγορία της Ε.Σ.Κ. Αττικής.

Διακεκριμένες αθλήτριες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2014-15, ο Α.Σ. Παπάγου έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα του 1ου Ομίλου της Γ' Κατηγορίας Γυναικών που διοργανώνει η Ε.Σ.Κ. Αττικής. Αντιμετωπίζοντας έντεκα ομάδες στη διεκδίκηση της ανόδου, έκλεισε την κανονική περίοδο με απολογισμό 17 νίκες και 3 ήττες.[15] Σαν αποτέλεσμα κατετάγη στη 2η θέση της τελικής βαθμολογίας του Ομίλου πίσω από τη Δάφνη Δαφνίου.[15] Στη συνέχεια αγωνίστηκε σε αγώνα μπαράζ με την ομάδα που κατέλαβε την αντίστοιχη θέση στον έτερο Όμιλο της Γ' Κατηγορίας, τον Άρη Χολαργού, μέσω του οποίου κέρδισε την επιστροφή του στη Β' Κατηγορία επικρατώντας με σκορ 36-34.[16]

Ο σύλλογος διέθετε επίσης το δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Γυναικών της Ένωσης. Στον πρώτο του αγώνα επρόκειτο να αντιμετωπίσει την Άμιλλα Περιστερίου, εντούτοις πέρασε στην επόμενη φάση άνευ αγώνος μετά από απόσυρση της αντίπαλης ομάδας.[17] Κατόπιν διασταυρώθηκε με τον Εύνικο, ομάδα υψηλότερης κατηγορίας, που επίσης αποφάσισε να μη διαγωνιστεί.[18] Τελικά ο Παπάγου έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στη 2η Αγωνιστική της Β' Φάσης, οπότε και αποκλείστηκε κατόπιν ήττας από τις Κουκουβάουνες με σκορ 51-36.[19][20]

Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστ[21] ό Γυμναστήριο Παπάγου χωρητικότητας 800 θεατών. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου είναι ο Αναστάσιος Καϊμάκης. Καθήκοντα πρώτης προπονήτριας διατηρεί η Ιωάννα Κουτρογιάννου με συνεργάτη τον Κυριάκο Πουλίδη.

Τμήμα πετοσφαίρισης γυναικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γυναικείο τμήμα βόλεϊ έχει ξεχωριστή παρουσία στις τάξεις του Α.Σ. Παπάγου.Το 1983 δημιουργήθηκε η πρώτη ομάδα και στα μέσα της δεκαετίας του 1990 έγινε το μεγάλο μπαμ. Στη διοίκηση του τμήματος έρχεται ο Παπαγιώτης Χρήστος Καραλής που με την πολύτιμη βοήθεια της ακούραστης εργάτριας του συλλόγου, αείμνηστης Μαίρης Υφαντή, οργανώνουν τα πάντα στην εντέλεια. Η Μαίρη Υφαντή από το 1995 ως και το 2005, διετέλεσε έφορος της γυναικείας ομάδας, υπεύθυνη ακαδημιών όλων των αθλημάτων του συλλόγου και μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ Παπάγου. από το 1995 ως και το 2005. Τα αποτελέσματα δεν αργούν να έρθουν: Την περίοδο 1994-1995 πρωταθλήτρια Α' κατηγορίας ΕΣΠΑΑΑ[22], ενώ από τη σεζόν αναλαμβάνει προπονητής ο Μάκης Ξαγοράρης ο οποίος ήταν καθοριστικός με την παρουσία στον πάγκο. Έτσι, το 1995-1996 η ομάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια Β΄ Εθνικής κατηγορίας, το 1996-1997 πρωταθλήτρια Α2[23] και το 1997-1998 αγωνίζεται στην Α1 Εθνική κατηγορία όπου τερματίζει στην 11η θέση και υποβιβάζεται[24]. Τη σεζόν 1998-1999, η γυναικεία ομάδα τερματίζει στην 5η θέση της Α2 εθνικής κατηγορίας. Παράλληλα αυτό το διάστημα σημειώνει αξιοσημείωτη πορεία σε επίπεδο νεανίδων. Την περίοδο 1997-1998 τερματίζει στην 4η θέση της ΕΣΠΑΑΑ, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά τη δεύτερη θέση της ΕΣΠΑΑΑ την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νεανιδων.[25][26][27] Οι επιτυχίες σε επίπεδο νεανίδων συνεχίζονται και τα επόμενα χρόνια με την κατάκτηση της 4ης θέσης της ΕΣΠΑΑΑ το 2000-2001 και της δεύτερης θέσης την περίοδο 2001-2002. [28] Οι επιτυχίες των αναπτυξιακών ομάδων συνεχίστηκαν και την πρώτη δεκαετία του 2000 χάρη σε μια αξιόλογη φουρνιά κορασίδων και νεανίδων. Σε επίπεδο κορασίδων το 2005-2006 καταλαμβάνει την 4η θέση της ΕΣΠΑΑΑ και το 2006-2007 την αντίστοιχη δεύτερη της Ένωσης.[29] Ο αναπτυξιακός αυτός κύκλος έκλεισε με την επιτυχία σε επίπεδο κορασίδων το 2008-2009 με την κατάκτηση της 2ης θέσης της ΕΣΠΑΑΑ [30]

Προς τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000 το τμήμα άρχισε να χάνει λίγο από την αίγλη του. Αυτό όμως δεν το εμποδίζει να ξαναβρει το δρόμο και να διαγράψει μια σταθερή πορεία, κερδίζοντας σταθερά το σεβασμό του βολεϊκού, κι όχι μόνο, κοινού. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε η ριζική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του τμήματος. Σε διοικητικό επίπεδο, συστήνεται μια τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τον Μιχάλη Υφάντη, το θρυλικό μπασκετμπολίστα του συλλόγου και γιο της αείμνηστης Μαίρης Υφαντή, το Στέφανο Καλλέργη και τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Σε προπονητικό επίπεδο, καθοριστική είναι η παρέμβαση του Μιχάλη Υφάντη ώστε να "επαναπατρίσει" το καλοκαίρι του 2010, από τα Χανιά όπου εργαζόταν προπονητικά με επιτυχία, τον Παπαγιώτη προπονητή Αντώνη Πούμπουρα (ο οποίος είχε διατελέσει και παλαιότερα προπονητής στο τμήμα βόλεϊ του ΑΣ Παπάγου). Το τμήμα αρχίζει να αναπτύσσει μια διαφορετική φιλοσοφία η οποία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των υποδομών και τη στελέχωση της γυναικείας αγωνιστικής ομάδας με αθλήτριες κυρίως του συλλόγου ή ανερχόμενες, και σε καμία περίπτωση "αμειβόμενες".[31]

Πρόσφατη αγωνιστική διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2010-2011, η γυναικεία ομάδα του ΑΣ Παπάγου έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Αθήνας και Ανατολικής Αττικής (Ε.Σ.Π.Α.Α.Α.).[1] Στον τελικό βαθμολογικό πίνακα κατέλαβε τη 2η θέση, κερδίζοντας το δικαίωμα ανόδου στην Α' Κατηγορία από την επόμενη χρονιά.[32] Στην πρώτη χρονιά, στην εκ νέου επιστροφή του στην Α΄ τοπική κατηγορία ΕΣΠΑΑΑ, δηλαδή την περίοδο 2011-2012, ο ΑΣ Παπάγου τερμάτισε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα.[33] Την αγωνιστική περίοδο 2012-2013, ο Α.Σ. Παπάγου κατέκτησε την πρώτη θέση της διοργάνωσης Β΄ Εθνική-Εθνικό Περιφερειακό Πρωτάθλημα 1ος όμιλος (ΕΣΠΑΑΑ)[πρώην Α΄ τοπική κατηγορία ΕΣΠΑΑΑ][22] επιστρέφοντας έτσι ξανά στην Α2 μετά από μερικά χρόνια απουσίας.[34] Εκείνη τη χρονιά μάλιστα έκανε και το νταμπλ, αφού κατέκτησε και το κύπελλο γυναικών της ΕΣΠΑΑΑ.[35][36] Έτσι, την αγωνιστική περίποδο 2013-2014, έφτιαξε ρόστερ με στόχο την άνετη παραμονή [37] στην Α2 Εθνική κατηγορία. Μετά από μια δύσκολη περίοδο όπου αγωνιζόταν χωρίς τον κόσμο στους εντός έδρας αγώνες (λόγω επισφαλών κερκίδων[38]) και με αρκετές ατυχίες από τραυματισμούς, τερμάτισε στη 10η θέση, σε σύνολο 11 ομάδων, στον Α΄ όμιλο της Α2 Εθνικής κατηγορίας γυναικών και υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική.[39] Στην επιστροφή στη Β΄ Εθνική, την περίοδο 2014-2015 ο ΑΣ Παπάγου μένει μακριά από την πρώτη τετράδα τερματίζοντας στην 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Καταφέρνει όμως να διακριθεί στο πρωτάθλημα νεανίδων όπου έφτασε στο F4 του πρωταθλήματος της ΕΣΠΑΑΑ. Την περίοδο 2015-2016, σε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες και ανατρεπτικές διοργανώσεις του οικείου πρωταθλήματος, η ομάδα του ΑΣ Παπάγου, έχοντας μια αρκετά καλή φουρνιά αθλητριών που συγκρότησαν ένα δυνατό ρόστερ [40] φτάνει πολύ κοντά στο να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες. Στη διάρκεια της κανονικής περιόδου τερματίζει στην 3η θέση και αντιμετωπίζει στα play-offs την ομάδα της ΑΕ Αμπελοκήπων. Παρά το μειονέκτημα έδρας, καταφέρνει να κάνει εντυπωσιακές εμφανίσεις και να είναι τελικά αυτή η ομάδα που θα βρεθεί στον τελικό, μετά από τρεις συναρπαστικές αναμετρήσεις.[41] Εκεί θα βρεθεί ένα βήμα πριν την άνοδο αφού αντιμετώπιζε με μειονέκτημα έδρας την πρωτοπόρο στην κανονική περίοδο, ομάδα του Α.Ο.Ν.Ν.Ν.Ε. Αμαζόνες την οποία είχε κερδίσει δύο φορές στη διάρκεια του πρωταθλήματος και χρειαζότανε μία νίκη. Μετά από μία συναρπαστική σειρά τελικών (ίσως την πιο ενδιαφέρουσα των τελευταίων χρόνων) με πολλές συγκινήσεις και με πολύ κόσμο να κατακλύζει τα γήπεδα, οι Αμαζόνες πήραν το εισιτήριο της ανόδου, με τον ΑΣ Παπάγου να τερματίζει τελικά δεύτερος αλλά σίγουρα όχι καταϊδρωμένος και με πολύτιμες εμπειρίες.[21] Η περίοδος 2016-2017, θα μπορούσε να θεωρηθεί μεταβατική η οποία κράτησε αθλήτριες από την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά και έφερε κάποιες άλλες ανερχόμενες προκειμένου να δουλευτούν και να αναδειχτούν σε βάθος χρόνου.[42] ΄Η ομάδα τελικά τερμάτισε στην 6η θέση της κανονικής περιόδου, μένοντας εκτός play-off. Η αγωνιστική περίοδος 2017-2018 συνεχίστηκε με την ίδια φιλοσοφία, με τη συνύπαρξη έμπειρων και νεαρών αθλητριών και την ενίσχυση του προπονητικού τρόπου δουλειάς.[43] Παρά τα αγωνιστικά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, ειδικά στην αρχή των αγώνων, η ομάδα κατάφερε και να τερματίσει στην 4η θέση και να μπει σε τροχιά play-off ανόδου.[44] Εκεί τον περίμενε ο Αστέρας Αγ. Δημητρίου με τον οποίο ήταν 1-1 στην κανονική περίοδο, ενώ ο ΑΣ Παπάγου είχε μειονέκτημα έδρας. Η σειρά είχε αρκετό ενδιαφέρον αφού αρχικά ο ΑΣ Παπάγου έσπασε την έδρα του Αστέρα Αγ. Δημητρίου [45] και στη συνέχεια ο Αστέρας επικράτησε στην εδρα του ΑΣ Παπάγου [46] Την πρόκριση την πήρε τελικά ο Αστέρας που επικράτησε εύκολα εντός έδρας του ΑΣ Παπάγου [47] και πέρασε στον τελικό της κατηγορίας όπου πήρε και την άνοδο. Ωστόσο η συγκεκριμένη αγωνιστική χρονιά αποτέλεσε πολύτιμη παρακαταθήκη και με πολλές υποσχέσεις για τη μελλοντική πορεία της γυναικείας ομάδας. Tην περίοδο 2018-2019 τερμάτισε εκ νέου στην 4η θέση

Διακεκριμένες αθλήτριες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακεκριμένοι προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την αγωνιστική περίοδο, 2019-2020 ο Α.Σ. Παπάγου συμμετέχει στον 1ο όμιλο (ΕΣΠΑΑΑ) της Β΄ Εθνικής κατηγορίας γυναικών,

καθώς και στη διοργάνωση του Κυπέλλου ΕΣΠΑΑΑ "Ευγενία Παπαγεωργίου".

Έδρα του τμήματος είναι το κλειστό γυμναστήριο του Ε.Α.Κ. Παπάγου.

Ρόστερ Γυναικείας Ομάδας 2018-2019

Έτος γέννησης

Θέση

Εθνικότητα

Πετοσφαιρίστριες
1 Ρόουζ Οκούνμποουα 2000 Κεντρικός
2 Δήμητρα Κατσούλη 2002 Ακραίος
3 Σοφία Κατσίκα 1996 Ακραίος
4. Ιρένα Τζινιέρη 2000 Ακραίος
5. Στεφανία Μαραγκού 1996 Ακραία
6. Ελεάννα Γεωργαντά 1986 Πασαδόρος
7. Γεωργία Μανώλαινα 1998 Πασαδόρος
8. Βάσια Καρατζοπούλου 1993 Ακραίος
10. Νεφέλη Μολυβιάτη 2000 Κεντρικός
12. Λυδία Βλάγκα 1992 Κεντρικός
13. Αναστασία Εμμανουήλ 2000 Λίμπερο
14. Ισιδώρα Γούλα 1996 Λίμπερο
15. Λαμπρινή Γεωργαντά 2003 Ακραίος/Λίμπερο
16. Αντιγόνη Λινοξυλάκη 2004 Διαγώνιος
17. Μικαέλα Μπουντούρογλου 1999 Διαγώνιος
18. Νάντια Μωραϊτίδη 1992 Ακραίος/Διαγώνιος
19. Λουκία Παπαγιαννοπούλου 1997 Κεντρικός
20. Ελενα Βονόρτα 1995 Ακραία/Διαγώνιος
Προπονητής
Αντώνης Πούμπουρας
Βοηθός προπονητή
Νικηφόρος Γιαννόπουλος
Γυμναστής
Άρης Καραθανάσης
Έφορος
Στέφανος Καλλέργης
Στατιστικολόγος
Αφροδίτη Χατζησωκράτη Ενημέρωση: 16 Απριλίου 2024

Τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ανδρικό τμήμα βόλεϊ φτιάχτηκε το 1981 και σταμάτησε τις δραστηριότητες του στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 2000. Όλα αυτά τα χρόνια, κυρίως στη δεκαετία του 1980, πέρασαν εξαιρετικοί παίκτες από το τμήμα ενώ κορυφαία αθλητική στιγμή ήταν η παρουσία της ομάδας το 1984 στη τότε δυνατή Β’ Εθνική κατηγορία.[48] Τα τελευταία χρόνια έγινε μια προσπάθεια ανάπτυξης ακαδημίας αγοριών με συμμετοχή σε αγωνιστικά αναπτυξιακά πρωταθλήματα (βλ. συμμετοχή στα πρωταθλήματα παίδων και παμπαίδων 2011-2012) [49] χωρίς όμως περαιτέρω αντίκρυσμα.

Η τομή έγινε τον Ιούλιο του 2017 με την επαναλειτουργία της ανδρικής ομάδας. Σημείο αναφοράς της καινούργιας προσπάθειας αποτέλεσαν οι εγκαταστάσεις beach volley στις οποίες δραστηριοποιείται ο σύλλογος του I-Beach τόσο στην Κηφισιά όσο κυρίως στου Παπάγου, όπου πολλοί αθλητές από διάφορα σωματεία, κάποιοι εκ των οποίων είχαν κάνει τα πρώτα τους βολεϊκά βήματα στον ΑΣ Παπάγου θέλησαν να βρουν μια κοινή αθλητική στέγη για να αγωνιστούν και στα πρωταθλήματα της σάλας. Ο επικεφαλής προπονητής του IBeach, και πρώην διακεκριμένος αθλητής βόλεϊ σάλας και άμμου, Κώστας Ταμπουρατζής σε συνεργασία με τον επικεφαλής προπονητή του τμήματος βόλεϊ του ΑΣ Παπάγου Αντώνη Πούμπουρα ανέλαβαν να υλοποιήσουν αυτό το όνειρο για πολλούς, από αυτούς τους αθλητές. Το ΔΣ του ΑΣ Παπάγου άναψε το πράσινο φως για την επανεργοποίηση της ανδρικής ομάδας βόλεϊ και την κάθοδό της στο Τοπικό Πρωτάθλημα ΕΣΠΑΑΑ.[50] Η ομάδα όχι μόνο κατέβηκε στο πρωτάθλημα αλλά έφτασε μέχρι το F4 του Κυπέλλου ανδρών ΕΣΠΑΑΑ, το οποίο φιλοξένησε[51][52] ενώ κατάφερε να τερματίσει στη 2η θέση και να ανέλθει στη Β΄ Εθνική κατηγορία ανδρών[53][54][55]. Για την ιστορία στον τελικό των play-offs ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια ομάδα του ΑΣΠ Ίωνες, από την οποία είχε χάσει δύο φορές στην κανονική περίοδο, ενώ είχε και μειονέκτημα έδρας.[56]

Την αγωνιστική περίοδο 2018-2019 η ανδρική ομάδα βόλεϊ του ΑΣ Παπάγου αγωνίστηκε στον 1ο όμιλο της Β΄ Εθνικής (ΕΣΠΑΑΑ),τερματίζοντας στην 5η θέση του ομίλου ενώ έφτασε εκ νέου στο F4 του θεσμό του Κυπέλλου ΕΣΠΑΑΑ.[57][58] Την περίοδο 2019-2020 ο ΑΣ Παπάγου τερμάτισε στην 6η θέση του ομίλου και συμμετείχε στο θεσμό του Κυπέλλου ΕΣΠΑΑΑ όπου έφτασε μέχρι την 3η αγωνιστική.[59] Την περίοδο 2020-2021 η ανδρική ομάδα του ΑΣ Παπάγου δε δήλωσε συμμετοχή στα πρωταθλήματα που είχε δικαίωμα συμμετοχής, αναστέλοντας της λειτουργία της. Από την περίοδο 2021-2022 δραστηριοποιειται εκ νέου στις αναπτυξιακές ηλικίες αγοριών. Την πρώτη χρονιά συμμετείχε στο πρωτάθλημα παμπαίδων (κ17), ενώ την περίοδο 2022-2023 συμμετείχε στο πρωτάθλημα παίδων (κ18).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Α.Σ. Παπάγου, σελίδα των τμημάτων πετοσφαίρισης στον επίσημο ιστότοπο της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Αθήνας και Ανατολικής Αττικής.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Α.Σ. Παπάγου Αρχειοθετήθηκε 2012-10-09 στο Wayback Machine., επίσημος ιστότοπος του τμήματος ποδοσφαίρου.
  3. «Η νύχτα των στρατηγών!», αφιέρωμα του Βασίλη Σκουντή στον ιστότοπο Gazzetta.gr με αφορμή τον εορτασμό για τα 50 χρόνια του συλλόγου, 25 Απριλίου 2017.
  4. «Υποστολή σημαίας στον Παπάγου: Αποσύρεται ο Υφαντής!», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 10 Μαΐου 2016.
  5. «T.A.K. Papagos Katselis: Schedule and Results Korać Cup 1997-1998», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της FIBA Europe.
  6. «T.A.K. Papagos Katselis: Schedule and Results Korać Cup 1998-1999», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της FIBA Europe.
  7. «Εγκαταστάσεις», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
  8. 8,0 8,1 «Αποτελέσματα Β ΕΣΚΑ: Πρωταθλήτρια η Δάφνη Δαφνίου!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 27 Απριλίου 2009.
  9. 9,0 9,1 9,2 «Αποτελέσματα Β' ΕΣΚΑ: Γλέντησαν με την ψυχή τους Κουκουβάουνες, Παπάγος και Θωμάς!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 15 Μαρτίου 2010.
  10. 10,0 10,1 «Αποτελέσματα Α ΕΣΚΑ: Και τώρα play off!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 28 Μαρτίου 2011.
  11. «Α’ Γυναικών: Ώρα για πλέι οφ», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Σ.Κ.Α., 19 Μαρτίου 2012.
  12. «Αποτελέσματα Α' ΕΣΚΑ: Φινάλε με εύκολα διπλά για ΜΕΛΑΣ και Ζωγράφου, σούπερ Παγκράτι!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 18 Μαρτίου 2012.
  13. 13,0 13,1 «Στην Α ΕΣΚΑ ο Ωρωπός - Το βλέμμα στα πλέι οφ τώρα...» Αρχειοθετήθηκε 2015-04-28 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο WomenSports.gr, 21 Μαρτίου 2013.
  14. «Αποτελέσματα Β ΕΣΚΑ: Αήττητο πρωτάθλημα για ΑΕΚ Περιστερίου, στα πλέι οφ ο Θρίαμβος!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 26 Μαρτίου 2014.
  15. 15,0 15,1 «Αποτελέσματα Γ ΕΣΚΑ: Αήττητοι πρωταθλητές Αγιος Θωμάς και Δάφνη Δαφνίου!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 2 Απριλίου 2015.
  16. «Αποτελέσματα Μπαράζ Γ ΕΣΚΑ: Επέστρεψε στη Β κατηγορία ο Παπάγου!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 6 Απριλίου 2015.
  17. «Αποτελέσματα Κυπέλλου ΕΣΚΑ: Πέρασαν τα φαβορί!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 24 Σεπτεμβρίου 2014.
  18. «Κύπελλο ΕΣΚΑ: Πέρασαν τα φαβορί!» Αρχειοθετήθηκε 2016-03-04 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο WomenBasket.gr, 25 Σεπτεμβρίου 2014.
  19. «Αποτελέσματα Κυπέλλου ΕΣΚΑ: Διπλό πρόκρισης για Κουκουβάουνες!», άρθρο στον ιστότοπο WePlayBall.gr, 27 Σεπτεμβρίου 2014.
  20. «Εύκολα η Σάντα την Εστία στο κύπελλο 77-35»[νεκρός σύνδεσμος], άρθρο στον ιστότοπο SportsHero.gr, 27 Σεπτεμβρίου 2014.
  21. 21,0 21,1 «volleynews - Οι Αμαζόνες στην Α2 με... ανατροπή στους τελικούς». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  22. 22,0 22,1 «Ένωση Σωματείων Πετοσφαίρισης Αθήνας και Ανατολικής Αττικής | Wikiwand» (στα αγγλικά). Wikiwand. http://www.wikiwand.com/el/%CE%88%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%A3%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD_%CE%A0%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%91%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%91%CF%84%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82. Ανακτήθηκε στις 2018-10-16. 
  23. «Α2 Εθνική Πετοσφαίρισης Ελλάδας Γυναικών 1996–97». Βικιπαίδεια. 2017-10-29. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%912_%CE%95%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE_%CE%A0%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82_%CE%93%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_1996%E2%80%9397&oldid=6705584. 
  24. «Πρωτάθλημα πετοσφαίρισης Α1 εθνικής κατηγορίας γυναικών 1997-1998». Βικιπαίδεια. 2017-02-27. https://el.wikipedia.org/w/index.php?title=%CE%A0%CF%81%CF%89%CF%84%CE%AC%CE%B8%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1_%CF%80%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%AF%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7%CF%82_%CE%911_%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_1997-1998&oldid=6278932. 
  25. odys. «Βιογραφικό Μάκη Ξαγοράρη 1996-1999 ΑΣ Παπάγου». www.womensports.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουνίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018. 
  26. User, Super. «ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ». www.acpapagou.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  27. «ΕΣΠΑΑΑ» (PDF). 
  28. «ΕΣΠΑΑΑ (Χρυσή Βίβλος αναπτυξιακών)» (PDF). 
  29. «ΕΣΠΑΑΑ(χρυσή βίβλος των αναπτυξιακών)» (PDF). 
  30. «ΕΣΠΑΑΑ(χρυσή βίβλος αναπτυξιακών)» (PDF). 
  31. «Συνέντευξη από τον Α.Πούμπουρα :Προπονητή βόλλευ Παπάγου | myxolargos…». archive.is. 2012-07-14. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-07-14. https://archive.today/20120714002213/myxolargos.gr/magazino/synenteyxeis/2069. Ανακτήθηκε στις 2018-10-15. 
  32. «Την Κυριακή η φιέστα της Θέτιδας για την άνοδο στην Α2» Αρχειοθετήθηκε 2011-11-03 στο Wayback Machine., επίσημος ιστότοπος Ε.Ο.Π.Ε., 6 Απριλίου 2011.
  33. Administrator. «volleynews1.gr - Αστέρας - Παλλήνη, ΠΑΚ Χαλανδρίου - Κορωπί». www.volleynews1.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  34. George Kerkines (2013-04-23), Τελικός ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΠΑΚ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ (Τελευτος αγώνα και απονομή), https://www.youtube.com/watch?v=N7JjMhxMNtU, ανακτήθηκε στις 2018-10-15 
  35. «volleynews - Νταμπλούχος ο Παπάγου (video)». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  36. Volleynews gr (2013-04-28), Πούμπουρας Αντώνης - Κερκινές Γιώργος - Νταμπλούχος Παπάγου ΕΣΠΑΑΑ 2012-13, https://www.youtube.com/watch?v=L-a67mGuasY, ανακτήθηκε στις 2018-10-15 
  37. «volleynews - Έξι νέα πρόσωπα στο ξεκίνημα του Παπάγου (το νέο ρόστερ)». www.volleynews.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  38. «Άδεια λειτουργίας κλειστού γηπέδου Παπάγου 2013-2014». Diavgeia.gr. 
  39. «volleynews - Α2 γυναικών - Α΄όμιλος - Πρόγραμμα - Αποτελέσματα 2013-14». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  40. User, Super. «ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΓΥΝΑΙΚΕΣ». www.acpapagou.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  41. «volleynews - ΑΣ Παπάγου και Αμαζόνες στον τελικό». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  42. «volleynews - Η νέα ομάδα του ΑΣ Παπάγου 2016-2017». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  43. σύνταξης, Ομάδα. «Greekvolley.gr - Το ρόστερ των κοριτσιών του Παπάγου για τη νέα σεζόν». www.greekvolley.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  44. «volleynews - ΕΣΠΑΑΑ: Οι ημιτελικοί των πλέι οφ της Β΄εθνικής γυναικών». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  45. «volleynews - «Πάρτι» πρόκρισης για τους Αμπελόκηπους, «μπρέικ» Παπάγου στον Αγ. Δημήτριο». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  46. «volleynews - Βγήκε «ζωντανός» από το «Σαλούν» ο Αστέρας Αγ.Δημητρίου». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  47. «volleynews - ΕΣΠΑΑΑ: «Εκτυφλωτικός» Αστέρας «ζάλισε» τον Παπάγου». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  48. User, Super. «ΑΣ ΠΑΠΑΓΟΥ - ΙΣΤΟΡΙΑ». acpapagou.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  49. «Παμπαίδες 2012 στον ΑΣ Παπάγου βολει». Α.Σ. ΠΑΠΑΓΟΥ. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  50. σύνταξης, Ομάδα. «Greekvolley.gr - Ξανά ανδρικό βόλεϊ για τον Α.Σ. Παπάγου με πρωτοβουλία Ταμπουρατζή και Πούμπουρα». www.greekvolley.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  51. «volleynews - ΕΣΠΑΑΑ: Στο κλειστό του Παπάγου το F4 του κυπέλλου Ανδρών». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  52. «volleynews - ΕΣΠΑΑΑ: Κυπελλούχος στο τάι μπρέικ ο ΓΣ Κερατέας». www.volleynews.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. [νεκρός σύνδεσμος]
  53. esteps. «Την άνοδό της στη Β΄ Εθνική πανηγυρίζει η ανδρική ομάδα βόλεϊ του Α.Σ.Παπάγου». https://www.dopap.gr/sports/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B4%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B2%CE%84-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CE%B3%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9-%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%8A-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1-%CF%83-%CF%80%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%B3%CE%BF%CF%85. Ανακτήθηκε στις 2018-10-15. [νεκρός σύνδεσμος]
  54. Nikos Gogos (2018-05-11), ΑΕ Γκράβας-ΑΣ Παπάγου (επιλεγμένες φάσεις), https://www.youtube.com/watch?v=EW53LKf1cvY, ανακτήθηκε στις 2018-10-15 
  55. Nikos Gogos (2018-05-13), ΑΣ Παπάγου-ΑΕ Γκράβας (επιλεγμένες φάσεις), https://www.youtube.com/watch?v=-FHMedKoWiA, ανακτήθηκε στις 2018-10-15 
  56. «volleynews - ΕΣΠΑΑΑ: Οι Ίωνες πρωταθλητές στην τοπική κατηγορία Ανδρών». www.volleynews.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  57. σύνταξης, Ομάδα. «Greekvolley.gr - Παρουσίαση ρόστερ ανδρικής ομάδας ΑΣ Παπάγου 2018-2019». greekvolley.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2018. 
  58. «ΕΣΠΑΑΑ» (PDF). 
  59. «ΕΣΠΑΑΑ» (PDF). 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Α.Σ. Παπάγου, επίσημος ιστότοπος.
  • Α.Σ. Παπάγου, επίσημο ιστολόγιο.
  • Α.Σ. Παπάγου, επίσημος ιστότοπος του τμήματος ποδοσφαίρου.
  • Α.Σ. Παπάγου, σελίδα των τμημάτων πετοσφαίρισης στον επίσημο ιστότοπο της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Αθήνας και Ανατολικής Αττικής.
  • Α.Σ. Παπάγου, αποτελέσματα του συλλόγου στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.