Α.Ο. Ταταύλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ο Α.Ο. Ταταύλα ιδρύθηκε το 1896 στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης και αποτελεί από τους αρχαιότερους ελληνικούς αθλητικούς συλλόγους. Το 1968 ιδρύθηκε στην Αθήνα, αρχικά στα Πατήσια και έπειτα στο Παλαιό Φάληρο, διαθέτοντας ιδιόκτητα γραφεία και αθλητικούς χώρους. Διαθέτει τμήματα καλαθοσφαίρισης, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ποδοσφαίρου σάλας (5x5) και αγωνιστικού μπριτζ.

Με πλούσια κοινωνική, καλλιτεχνική και πάνω απ' όλα αθλητική δράση ο σύλλογος στην μακρόχρονη πορεία του ανέδειξε πολλόυς και αξιόλογους αθλητές, καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων, όπως τους ολυμπιονίκες αδερφούς Γεώργιο και Νικόλαο Αλιμπράντη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος ιδρύθηκε στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης το 1896 με την ονομασία «Α.Σ. Ταταύλα» από τους Μενέλαο Καροτσιέρη και Γιασουμή Σκέντρη, έπειτα τη συγχώνευση των συλλόγων Γυμναστικός Σύλλογος «Ηρακλής» και Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα «Η Πρόοδος». Το 1968 ιδρύθηκε στην Αθήνα με την ονομασία «Α.Ο. Ταταύλα», αρχικά στα Πατήσια και έπειτα στο Παλαιό Φάληρο, όπου εδρεύει μέχρι σήμερα.

Με πλούσια κοινωνική, καλλιτεχνική και αθλητική δράση, ο σύλλογος στην μακρόχρονη πορεία του ανέδιξε αξιόλογους αθλητές, καλλιτέχνες και ανθρώπους των γραμμάτων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906 στην Αθήνα, στεφανώθηκαν οι ολυμπιονίκες στο πένταθλο και στην αναρρίχηση επί κάλω Αλιμπράντης Γεώργιος και Αλιμπράντης Νικόλαος. Μέχρι τα μέσα του 1900, κατείχε αξιόλογη θέση ανάμεσα σε όλα τα σωματεία στην Τουρκία, διαθέτοντας τμήματα μεταξύ άλλων μπάσκετ, βόλεϊ, ποδοσφαίρου, τένις, πιγκ-πογκ, πάλης, ποδηλασίας και ενόργανης γυμναστικής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]