Αφιόν Καραχισάρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 38°45′29″N 30°32′19″E / 38.75806°N 30.53861°E / 38.75806; 30.53861

Αφιόν Καραχισάρ

Έμβλημα
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αφιόν Καραχισάρ
38°45′29″N 30°32′19″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΕπαρχία Αφιόν Καραχισάρ
 • Μέλος του/τηςΔίκτυο Δημιουργικών Πόλεων
Υψόμετρο1.021 μέτρα
Πληθυσμός299.673 (2018)
Ταχ. κωδ.03[1] και 03140[2]
Ζώνη ώραςUTC+03:00
UTC+02:00
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Αφιόν Καραχισάρ (αρχαία ελληνικά: Ακροϊνόν, ελληνιστική κοινή: Νικόπολις, νέα ελληνικά: Νικόπολη, τουρκικά: Afyonkarahisar), είναι πόλη στη δυτική Μικρά Ασία, η πρωτεύουσα της επαρχίας Αφιόν Καραχισάρ. Το Αφιόν βρίσκεται 250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άγκυρας κατά μήκος του ποταμού Ακάρ. Το υψόμετρο φτάνει τα 1.034 μέτρα, ενώ ο πληθυσμός τις 170.455 (απογραφή 2008)[3]. Από αυτήν την πόλη κατάγεται ο πρώην Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, αλλά και ο Ιλκέρ Μπασμπούγ.

Οι χειμώνες είναι ψυχροί και οι δρόμοι συνήθως είναι παγωμένοι, κυρίως λόγω του υψόμετρου που βρίσκεται η πόλη.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομα στα τουρκικά σημαίνει όπιο μαύρο-κάστρο, δεδομένου ότι το όπιο καλλιεργείτο ευρέως εδώ και ότι υπάρχει ένα κάστρο χτισμένο πάνω σε μαύρο βράχο. Επίσης είναι γνωστό απλά ως Αφιόν. Παλαιότερες γραφές: Karahisar-i Sahip, Afium-Kara-hissar και Αφιόν Καραχισάρ (όπως γράφεται στα ελληνικά). Η πόλη ήταν γνωστή ως Afyon (όπιο), έως ότου το όνομα άλλαξε σε Afyonkarahisar από το τουρκικό κοινοβούλιο το 2004.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέα της πόλης από την Ακρόπολη

Η πόλη ήταν γνωστή στους Χετταίους ως Χαπανούουα, έπειτα την πόλη κατέλαβαν Φρύγες, Λυδοί, οι Πέρσες μέχρι που κατελήφθη από τον Μέγα Αλέξανδρο. Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου η πόλη (τώρα γνωστή ως Ακροϊνόν) διοικήθηκε από τους Σελευκίδες και τους Βασιλείς της Περγάμου πιο μετά από την Ρώμη και τέλος από το Βυζάντιο. Ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας, Λέων Γ', μετά τη νίκη ενάντια των Αράβων το 740, στην ομώνυμη μάχη του Ακροηνού, μετονόμασε την πόλη σε Νικόπολη. Οι Σελτζούκοι έφτασαν το 1071 και ονόμασαν την πόλη Καραχισάρ ("μαύρο κάστρο"), από ένα αρχαίο φρούριο το οποίο βρισκόταν σε έναν ηφαιστειακό βράχο 201 μέτρα πάνω από την πόλη.

Η περιοχή ήκμασε κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ως το κέντρο παραγωγής οπίου και το Αφιόν έγινε πλούσια πόλη με το τυπικό οθωμανικό αστικό μείγμα Εβραίων, Αρμενίων, Ελλήνων και Τούρκων. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, Βρετανοί αιχμάλωτοι πολέμου, οι οποίοι είχαν συλληφθεί στην Καλλίπολη, στεγάστηκαν εδώ σε μία άδεια αρμενική εκκλησία στους πρόποδες του βράχου.

Κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία, η περιοχή καταλήφθηκε από γαλλικές, ιταλικές και στη συνέχεια απελευθερώθηκε από ελληνικές δυνάμεις. Η περιοχή ήταν σημείο μείζονος στρατιωτικής σημασίας για τους Έλληνες αποτελώντας μέρος της ζώνης άμυνας των ελληνικών δυνάμεων στην Δυτική Μικρά Ασία, μέχρι την κατάρρευση αυτής της ζώνης έπειτα από την αποτυχία του ελληνικού στρατού να πετύχει μια αποφασιστική νίκη στη Μάχη του Σαγγαρίου, λίγα χιλιόμετρα δυτικά από την Άγκυρα, τον Αύγουστο του 1921.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. postakodu.ptt.gov.tr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3  Σεπτεμβρίου 2020.
  2. postakodu.ptt.gov.tr.
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουλίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]