Αυτοκράτορας Άι των Χαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άι
Αυτοκράτορας της δυναστείας των δυτικών Χαν
Περίοδος7 π.Χ. - 1 π.Χ.
ΠροκάτοχοςΑυτοκράτορας Τσενγκ
ΔιάδοχοςΑυτοκράτορας Πινγκ
Γέννηση27 π.Χ.
Χετσέ, Κίνα
Θάνατος15 Αυγούστου 1 π.Χ. (26 ετών)
Πλήρες όνομα
   汉哀帝
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο αυτοκράτορας Αϊτί των Χαν (汉哀帝, 27 π.Χ. - 15 Αυγούστου 1 π.Χ.) ήταν Κινέζος αυτοκράτορας της Δυναστείας των Χαν που βασίλευσε για έξι χρόνια (7-1 π.Χ.), διαδεχόμενος τον αυτοκράτορα Τσεν (Cheng) ο οποίος ήταν άτεκνος. Πέθανε το 1 π.Χ., σε ηλικία 26 ετών από ασθένεια. Τον διαδέχτηκε ο αυτοκράτορας Πίνγκτι (1 π.Χ.-6).

Ανέλαβε τη θέση του αυτοκράτορα αρκετά νέος. Αρχικά υπήρχαν σημαντικές ελπίδες για αυτόν, ότι θα ήταν καλύτερος από τους προκατόχους του γιατί ήταν έξυπνος και ικανός, αλλά τελικά ο κόσμος ήταν δυσαρεστημένος. Ο αυτοκράτορας Άι ελεγχόταν από τη γιαγιά του, Βασιλομήτορα Φου και τον εραστή του Ντον Σιαν (Dong Xian).

Είναι γνωστός ως ο πιο διαχυτικός ομοφυλόφιλος αυτοκράτορας της δυναστείας των Χαν[1]. Ο αυτοκράτορας Άι και ο Ντον Σιαν είναι γνωστοί στην Κίνα ως οι πρωταγωνιστές της σκηνής που οδήγησε στην έκφραση ντουανσιού ζι πι (duanxiu zhi pi 斷袖之癖), που σημαίνει κυριολεκτικά «πάθος του κομμένου μανικιού» και αναφέρεται στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Ένα απόγευμα, ενώ κοιμόντουσαν μαζί, ο αυτοκράτορας Αι ξύπνησε αλλά το μανίκι του βρισκόταν κάτω από το κεφάλι του εραστή του. Μη θέλοντας να ενοχλήσει τον Ντον Σιαν, έκοψε το μανίκι του, για να τον αφήσει να συνεχίσει ανενόχλητος τον ύπνο του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hinsch, Bret. (1990). Passions of the Cut Sleeve. University of California Press. p.44