Αυστραλία (ήπειρος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι εκτάσεις που αποτελούν την ήπειρο Αυστραλία

Ο όρος Αυστραλία με την έννοια της ηπείρου χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την ενδοχώρα της Αυστραλίας, την Τασμανία, τη Νέα Γουινέα, το Σεράμ και πιθανόν το Τιμόρ μαζί με τα γειτονικά νησιά τους. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται οι όροι Σαχούλ ή Μεγανησία για να ξεχωρίζει από το κράτος.

Η ήπειρος αυτή βρίσκεται πάνω σε ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στην οποία υπέρκεινται ρηχές θάλασσες, όπως η θάλασσα Αραφούρα και ο πορθμός του Τόρρες, ανάμεσα στην ενδοχώρα της Αυστραλίας και τη Νέα Γουινέα, και ο πορθμός Μπας, ανάμεσα στην Αυστραλία και στην Τασμανία, οι οποίες τη χωρίζουν σε μικρότερες χερσαίες περιοχές. Κατά την πλειστόκαινη εποχή των παγετώνων, αυτές οι περιοχές συνδέονταν μεταξύ τους με ξηρά. Τα τελευταία 10.000 χρόνια, με την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, οι χαμηλότερες εκτάσεις αυτής της ηπείρου καλύφθηκαν με νερό, με αποτέλεσμα να διαχωριστούν. Γεωλογικά, η ήπειρος εκτείνεται μέχρι το άκρο της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, οπότε, αυτά τα νησιά θεωρούνται τμήμα της ηπείρου.[1]

Η Νέα Ζηλανδία δεν ανήκει στην ήπειρο της Αυστραλίας, αλλά σε μια ξεχωριστή, υποθαλάσσια ήπειρο, τη Ζηλανδία.[2] Τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία ανήκουν σε ευρύτερες γεωγραφικές οντότητες, όπως η Αυστραλασία και η Ωκεανία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Johnson, David Peter (2004). The Geology of Australia. Port Melbourne, Victoria: Cambridge University Press. σελ. 12. 
  2. Keith Lewis· Scott D. Nodder and Lionel Carter (11 Ιανουαρίου 2007). «Zealandia: the New Zealand continent». Te Ara Encyclopedia of New Zealand. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2007.