Αυρηλία Κόττα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυρηλία Κόττα
Γέννηση21 Μαΐου 120 π.Χ.
Ρώμη
Θάνατος31 Ιουλίου 54 π.Χ. (66 ετών)
Ρώμη
ΣύζυγοςΓάιος Ιούλιος Καίσαρ
ΕπίγονοιΙουλία η Πρεσβύτερη (αδελφή του Καίσαρα)
Ιουλία η Νεότερη (αδελφή του Καίσαρα)
Ιούλιος Καίσαρ
ΟίκοςΓένος των Αυρηλίων
ΠατέραςΛεύκιος Αυρήλιος Κόττας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Αυρηλία Κόττα (Aurelia Cotta, 21 Μαΐου 120 π.Χ.31 Ιουλίου 54 π.Χ.) ήταν η μητέρα του Ρωμαίου δικτάτορα Ιουλίου Καίσαρα (100 π.Χ.-44 π.Χ.).

Η οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αυρηλία Κόττα ήταν Ρωμαία αριστοκράτισσα, καταγόμενη από το διακεκριμένο γένος των Αυρηλίων. Ήταν κόρη τού Λεύκιου Αυρήλιου Κόττα, ή τού αδελφού του Μάρκου Αυρήλιου Κόττα[1]. Τα τρία αδέλφια της: Γάιος, Μάρκος και Λεύκιος, εκλέχθηκαν ύπατοι. Ήταν σύζυγος του Γάιου Ιουλίου Καίσαρα ΙΙΙ κυαίστορα, πραίτορα και ανθύπατου της Ασίας.

Παρά τη μαρτυρία του Πλινίου του Πρεσβυτέρου, είναι μάλλον απίθανο να έφερε στον κόσμο τον γιο της με καισαρική τομή[2], καθώς έζησε πολλά χρόνια μετά τη γέννησή του. Απέκτησε ακόμη δύο κόρες, την Ιουλία την Πρεσβύτερη και την Ιουλία τη Νεότερη, που επιβίωσαν μέχρι την ενηλικίωση και το γάμο τους.

Ο Τάκιτος κατατάσσει την Αυρηλία ανάμεσα στις γυναίκες πρότυπα, σε ό,τι αφορά τη μόρφωση που παρείχε στα παιδιά της[3], ενώ ο Πλούταρχος τη μνημονεύει ως ιδιαίτερα ενάρετη γυναίκα[4].

Ο σύζυγός της Γάιος Ιούλιος Καίσαρ ΙΙΙ, απεβίωσε στο σπίτι του περίπου το 85 π.Χ.[5] Παρέμεινε χήρα για την υπόλοιπη ζωή της, εφόσον επέλεξε να μην ξαναπαντρευτεί και να μείνει στο σπίτι τού γιου της. Σε μία αφήγηση τού Πλουτάρχου συνοδεύει με δάκρυα τον γιο της ως την πόρτα του σπιτιού τους, καθώς εκείνος αναχωρεί, προκειμένου να διεκδικήσει το αξίωμα του Pontifex Maximus (Αρχιερέα) [6] το 63 π.Χ. Πάντα σύμφωνα με τον Πλούταρχο, παρακολουθούσε στενά τις συναναστροφές της νύφης της, Πομπηίας, και ήταν εκείνη που ανακάλυψε τον Πόπλιο Κλόδιο, όταν εισήλθε μεταμφιεσμένος στο σπίτι τους για να συναντήσει την Πομπήια κατά τη διάρκεια των τελετών προς τιμήν της Μπόνα Ντέα (Καλής Θεάς)[4].

Η Αυρηλία Κόττα απεβίωσε λίγο καιρό πριν τη δολοφονία του Ποοπλίου Κλοδίου, το 54 π.Χ.[7]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα ΙΙΙ και είχε τέκνα:

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ουίλλιαμ Σμιθ, A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, σελ. 435 Αρχειοθετήθηκε 2011-08-05 στο Wayback Machine.-436 Αρχειοθετήθηκε 2012-10-20 στο Wayback Machine., Λονδίνο: Taylor & Walton (1844-1849), τ.1, 2, 3
  2. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, «Φυσική Ιστορία», Βιβλίο VII
  3. Τάκιτος, «Dialogus de oratoribus», 28, 6
  4. 4,0 4,1 Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι: Καίσαρ», 10
  5. Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, «Φυσική Ιστορία», Βιβλίο VII, 53
  6. Πλούταρχος, «Βίοι Παράλληλοι: Καίσαρ», 7
  7. Σουητώνιος, «Βίοι των Δώδεκα Καισάρων: Καίσαρ», 26