Αντώνης Πρέκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνης Πρέκας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20 Οκτωβρίου 1960
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΠάντειο Πανεπιστήμιο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος

Ο Αντώνης Πρέκας του Μιχαήλ είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Ασχολήθηκε με την ιστορία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και εξέδωσε αρκετά βιβλία. Έχει εργαστεί κατά καιρούς σε μεγάλες πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδες, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και σε περιοδικά.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 20 Οκτωβρίου του 1960. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και υποκριτική στις δραματικές σχολές του Εθνικού Ωδείου και του Ωδείου Αθηνών. Ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία από το 1979. Παντρεύτηκε το 1993 τη δημοσιογράφο Έλσα Συμεωνίδου (σήμερα διευθύντρια σύνταξης της καθημερινής εφημερίδας "Star press" και του εδομαδιαίου περιοδικού "Λοιπόν") και απέκτησαν δύο παιδιά, την Κατερίνα το 1994 και τον Μιχάλη το 1997.

Δημοσιογραφική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε το 1979 από την εφημερίδα «Ακρόπολις», αρχικά στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Από το 1981 και για δύο χρόνια εργάστηκε ως υπεύθυνος ύλης στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας και παράλληλα στην εφημερίδα «Απογευματινή».

Την περίοδο 1983-91 εργάστηκε ως συντάκτης ύλης, ρεπόρτερ ή αρχισυντάκτης σε διάφορες εφημερίδες, όπως τον «Ελεύθερο Τύπο», «Τα Νέα», την «Βραδυνή», τις «24 Ώρες», την «Φλόγα» και την καθημερινή «Εξόρμηση». Το 1989 έγινε ο πρώτος διευθυντής της ελληνικής έκδοσης του περιοδικού «Penthouse» και διευθυντής του περιοδικού ποικίλης ύλης «Πρόσωπα και Πράγματα». Το 1991–92 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Ελεύθερος». Στις αρχές του 1993 ανέλαβε να εκδόσει το πρώτο ένθετο τηλεοπτικό περιοδικό στην ιστορία του ελληνικού τύπου, το «TV Έθνος» (με το «Έθνος της Κυριακής»), διευθυντής του οποίου παρέμεινε για περίπου 18 χρόνια. Το 2001 ανέλαβε παράλληλα το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό ένθετο «Έθνος άουτ», αλλά και τα αντίστοιχα section της εφημερίδας «Έθνος», ενώ λίγο αργότερα εξέδωσε ως διευθυντής το μηνιαίο περιοδικό "VIVA" ως ένθετο της ίδιας εφημερίδας, από την οποία αποχώρησε στο τέλος του 2010. Στη συνέχεια εργάστηκε στα περιοδικά «Crash» (Διευθυντής έκδοσης) και «ΤV menu» (Διευθυντής), στα site “zappit” (Διευθυντής), “crashonline” και “medicalland” (Διευθυντής σύνταξης) και στις εφημερίδες «Παραπολιτικά» (Διεύθυνση ειδικών εκδόσεων), "Παρασκήνιο" (Διευθυντής έκδοσης), "Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου" (Διευθυντής έκδοσης) και «Στο Καρφί» (Διευθυντής έκδοσης από το 2016).

Υπήρξε διοργανωτής και διευθυντής του Διεθνούς διαγωνισμού Γελοιογραφίας “TV ETHNOS CARTOONS AWARDS” (2008).

Τηλεοπτική και ραδιοφωνική παρουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ραδιόφωνο εργάστηκε ως παραγωγός εβδομαδιαίας εκπομπής στον ANT1 μαζί με τον Κώστα Καρρά (1989), στον «Αθήνα 984» ως παραγωγός της εκπομπής λόγου και μουσικής «Στα στέκια τα παλιά» (2007-2011) και στα «Parapolitika 90.1» ως παραγωγός της εκπομπής «Ημερολόγια καταστρώματος» (2016).

-Σημαντικοί σταθμοί της πορείας του στην τηλεόραση είναι ως παρουσιαστής, αρχισυντάκτης και σεναριογράφος στο τηλεπαιχνίδι «Το Μυστικό» (1988), βασικός συντελεστής της καθημερινής εκπομπής «Μαζί και σήμερα» στην δημόσια τηλεόραση (1989), ρεπόρτερ θεμάτων στην εβδομαδιαία εκπομπή για το θέατρο «Πρεμιέρα», αρχισυντάκτης και συμπαρουσιαστής του τηλεοπτικού μαγκαζίνο  «Πράγματα» (Παραγωγή της εταιρείας Stefi films) το οποίο μετέδιδαν το 1990 οκτώ περιφερειακά κανάλια (TRT, Κρήτη tv, Super B  κ.ά.) και το Πανελλαδικής εμβέλειας SEVEN-X. Το 2001 και το 2003 επιμελήθηκε, παρουσίασε και έγραψε το σενάριο στη σειρά εκπομπών «Σαν Παλιό Σινεμά», με πορτρέτα Ελλήνων ηθοποιών. Αρχικά στην ΕΤ-1 και αργότερα στην ΕΤ3 .

-Το 1996–97 είχε την ιδέα του εορταστικού σόου «Καλή Χρονιά Σας, Έλληνες» στην ΕΤ-1, το οποίο συνέδεε τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Ο ίδιος ήταν ο συντονιστιστής, ο κειμενογράφος αλλά και ο συμπαρουσιαστής της εν λόγω εκπομπής, με μεγάλα ονόματα του αθλητισμού και του πολιτισμού στην παρουσίαση (Νάνα Μούσχουρη και Λίνα Νικολακοπούλου - Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1997, Ελένη Κούρκουλα και Βούλα Πατουλίδου - Παραμονή Πρωτοχρονιάς 1996).

-Το 1997 εμπνεύστηκε και ανέλαβε (μέχρι το τέλος του θεσμού το 2010) τη διεύθυνση του φεστιβάλ  «Τηλεοπτικά Βραβεία – Πρόσωπα», με κύριο φορέα διοργάνωσης το «TV Έθνος», τη συμπαράσταση πλήθος ημερησίων εφημερίδων και εβδομαδιαίων περιοδικών, τη συμμετοχή όλων σχεδόν των επαγγελματικών φορέων του κλάδου (ΠΟΕΣΥ, ΣΕΗ, Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΤΕΚΤ κ.ά.}. Επί 13 χρόνια τα τηλεοπτικά βραβεία αποτελούσαν σημείο αναφοράς των εργαζομένων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης αλλά και του κοινού. Την τελετή απονομής των βραβείων μετέδιδαν ζωντανά αλλά εκ περιτροπής κάθε χρόνο τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, ιδιωτικά κα δημόσια (ΝΕΤ, Mega, Alpha, Star) με υψηλότατα ποσοστά τηλεθέασης, που σε κάποιες στιγμές ξεπερνούσαν ακόμη και το 50%.


Φιλμογραφία και παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινηματογράφος - Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε περισσότερες από 10 κινηματογραφικές ταινίες. Ενδεικτικά: «Χούλιγκανς. Κάτω τα χέρια από τα νειάτα», του Κώστα Καραγιάννη (1983), «Θύρα 7. Η μεγάλη στιγμή», του Νίκου Φώσκολου (1983), «Κιτς 1984», του Λευτέρη Κυπραίου (μικρού μήκους- 1984), »Παλληκάρι στα θρανία», του Κώστα Καραγιάννη (1987) κ.ά.

Σκηνοθέτησε περισσότερες από 30 θεατρικές παραστάσεις και έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός σε πολλές από αυτές, αλλά και σε άλλες. Έχει γράψει θεατρικά έργα, ενώ διασκεύασε για το θέατρο τα διηγήματα του Αντώνη Σαμαράκη «Γραφείο Ιδεών» και «Οδός Ταχυδρομείου», «Μαρτυριάρα καρδιά» του Έντγκαρ Άλαν Πόε και το έργο «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού.

Υπήρξε σύμβουλος ρεπερτoρίου, casting και δημοσίων σχέσεων του θεατρικού επιχειρηματία Βαγγέλη Λειβαδά (Θέατρα Αμιράλ, Βέμπο και Παρκ).

Επί μία τετραετία (2005-2009) δίδαξε υποκριτική και είχε την ευθύνη της θεατρικής ομάδας «Οι Ασκεπείς» του Επιμορφωτικού Συλλόγου του Δήμου Κορωπίου, με την οποία ανέβασε τα έργα «Μα έκανε ο Σέξπιρ κους- κους;»" (θεατρικό πολυθέαμα βασισμένο σε κείμενα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου) και το «Θάψτε τους νεκρούς» (του Ίρβιν Σόου σε μουσικοχορευτική προσαρμογή).

Έχει παρουσιάσει (έρευνα, κείμενα, σκηνοθετική επιμέλεια) με τη συνεργασία συλλόγων και φορέων ποιητικές βραδιές (Γ. Σεφέρης, Κ. Βάρναλης, Κ.Π. Καβάφης, Δημοτικό τραγούδι κ.ά.) υπό την μορφή πολυθεάματος, καθώς και το θρησκευτικό δρώμενο «Κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο» στον Καθολικό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών του Διονυσίου Αρεοπαγίτη.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετοχή ως ηθοποιός στις τηλεοπτικές παραγωγές:

Έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία – Ηλεκτρονικές εκδόσεις- Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1977 Όπως τα Βλέπω - ποίηση
  • 1981 Σημάδια του καιρού (Πρόλογος Μίμη Τραϊφόρου) - ποίηση
  • 1988 Συμφωνίες και δωδεκάλογοι - ποίηση
  • 1996 Σπονδές ασπονδύλων - ποίηση (εκδ. Πατάκη)
  • 2003 Σαν παλιό σινεμά – πορτρέτα ηθοποιών (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες) (Το βιβλίο στις διάφορες επανεκδόσεις και μορφές του έχει πουλήσει πάνω από 100.000 αντίτυπα).
  • 2004 Το κοχύλι που χορεύει – θεατρικό (εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες)
  • 2006 Ως αιδώ (Πρόλογος Μάνου Ελευθερίου, Κώστα Χατζή και Ελένης Γκίκα)- ποίηση (εκδ. Άγκυρα)
  • 2008 Μαρία Μοντέζ (Συλλογικό έργο, εκδ. Αιγόκερως)
  • Το 2000 και το 2010 ήταν διευθυντής έκδοσης των DVD ROM με τίτλο «Η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης» και «Η εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής τηλεόρασης», με πλήρη καταγραφή του συνόλου των σειρών μυθοπλασίας, των εκπομπών και όχι μόνο (ημερομηνίες προβολής, συντελεστές, στατιστικά στοιχεία, βιογραφικά, οπτικοακουστικό υλικά κλπ.) τα οποία κυκλοφόρησαν από την εφημερίδα «Έθνος» (το πρώτο σε επιμέλεια κειμένων από τη Ρένα Θεολογίδου).
  • Έχει συγγράψει, επιμεληθεί και έχει κάνει την επιλογή και σύνθεση κειμένων σε πλήθος βιβλίων ποικίλης θεματολογίας (πολιτικά, ιστορικά, βιογραφικά, θρησκευτικά κλπ.), πολλά από τα οποία κυκλοφόρησαν ως προσφορές στις εφημερίδες «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής», «Παρασκήνιο», «Παραπολιτικά», «Κιβωτός της Ορθοδοξίας», «Freddo», «Στο Καρφί».
  • Ενδεικτικοί τίτλοι: «Η τεχνική του εκλογικού μαγειρέματος», «Από τον Κεμάλ στον Ερντογάν», «Η συνθήκη της Λωζάνης και τα σκοτεινά σχέδια του Ερντογάν», «Ο Παττακός, το… μυστρί και τα άγνωστα παρασκήνια της χούντας», «Η Ελλάδα στα χρόνια του Ανδρέα», «10 χρόνια ISIS: Οι κινήσεις στη σκακιέρα του τρόμου», «Το ημερολόγιο της εποποιίας του ‘40», «Άγνωστες ιστορίες σαν παλιό σινεμά», «Συγκλονιστικές ιστορίες ηθοποιών στη κατοχή» (Τρεις τόμοι), «Ιστορίες θρίλερ ηθοποιών στον Εμφύλιο», «Τα μυστικά της μακροζωίας», «Μάθετε πως θα σώσετε τη μνήμη σας»,«Οι αλήθειες και οι μύθοι γύρω από το πρόσωπο του Αγίου Παίσιου», «Ο Άγιος Γεώργιος και οι έξι άγνωστες Αναστάσεις του», «Πανάγιος Τάφος: Το μέγα θαύμα», "Σαν... ψέματα μου φαίνεται" (Δύο τόμοι) κ.ά.
  • Έχει γράψει τον πρόλογο στο βιβλίο: "Το ημερολόγιο ενός Συριανού μπαρμπέρη - Η ιστορία της ζωής μου" του κουρέα πατέρα του Μιχάλη Πρέκα (κυκλοφόρησε μετά το θάνατό του, το 2017, από τις εκδόσεις "Σύγχρονοι Ορίζοντες".
  • Ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί κατ' επανάληψη στο ετήσιο (κυκλοφορεί από το 1994) "Ποιητικό Ημερολόγιο" του Γιάννη Κορίδη (εκδ. Ιωλκός), σε ανθολογίες ελληνικής ποίησης και λογοτεχνικά περιοδικά).
  • Εχει επιμεληθεί παραγωγές CD με τραγούδια από σειρές της ελληνικής τηλεόρασης, όπως τον "Ερωτόκριτο" του Βιτσέντζου Κορνάρου, τραγούδια ποντιακής και λαϊκής μουσικής κ.ά., ενώ έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως ο συνθέτης Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Κρητικός λυράρης και ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς και οι τραγουδιστές Θέμης Αδαμαντίδης, Κώστας Αγέρης κ.ά.
  • Στίχοι του έχουν γίνει τραγούδια. Τίτλοι ενδεικτικά: "Οι πλατείες της οργής" (Τραγούδι: Τα παιδιά από την Πάτρα και A des potes. Μουσική: Χρήστος Παπαδόπουλος - Νικόλαος Αδέσποτος) - "Άγγελέ μου", "Παράνομοι Θεοί" (CD: "Γυναίκα Οδυσσέας", τραγούδι: Άντζελα Ορφανού, μουσική: Βασίλης Μιχάλης) - "Αγάπες μεθυσμένες" (τραγούδι: Θέμης Αδαμαντίδης, μουσική: Ανδρέας Κομπόσης κ.ά.

Ντοκιμαντέρ – DVD (Δημοσιογραφική έρευνα, σενάριο, σκηνοθεσία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το μεγάλο ξεπούλημα της Ελλάδος – (προσφορά με το περιοδικό «Crash», 2011)
  • Η σαπουνόπερα της Μεταπολίτευσης (Τα ψέματα του πολιτικού μάρκετινγκ μέσα από τα προεκλογικά σποτ των κομμάτων 1974-2012) - (προσφορά με το περιοδικό «Crash», 2012)
  • Κεσές… elections - (προσφορά με το περιοδικό «Crash», 2012)
  • Ο προφητικός λόγος του Χριστόδουλου για το μέλλον της Ευρώπης (προσφορά με την εφημερίδα «Παρασκήνιο», Μάιος 2014)
  • 40 χρόνια Νέα Δημοκρατία – (προσφορά με την εφημερίδα «Παρασκήνιο», 2014) κ.ά.

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βραβείο ομαδικής σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Ιθάκης για το έργο «Τα σκιάχτρα» του Μιχάλη Δήμου (1979), ως μέλος της σκηνοθετικής ομάδας του θεατρικού ομίλου «Απόλλων» Σύρου
  • Βραβείο Ροταριανού Ομίλου Σύρου (1988)
  • Έπαινος Δήμου Ερμούπολης (2000) – «για τη συμβολή του στη διάσωση του θεάτρου Απόλλων και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς»
  • Βραβείο στα Ποσειδώνια (2001) για το σύνολο της προσφοράς του στον πολιτισμό και τη δημοσιογραφία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αντώνης Πρέκας, Σαν Παλιό Σινεμά, εκδ. Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2003.
  • Ελληνικό Who is Who