Αντρέ-Μαρί Αμπέρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αντρέ Μαρί Αμπέρ)
Για τη μονάδα μέτρησης, δείτε: Αμπέρ (μονάδα μέτρησης). Για τον ομώνυμο νόμο, δείτε: Νόμος του Αμπέρ.
Αντρέ-Μαρί Αμπέρ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
André-Marie Ampère (Γαλλικά)
Γέννηση20  Ιανουαρίου 1765[1][2][3]
Λυών[4][5]
Θάνατος10  Ιουνίου 1836[6][7][8]
Μασσαλία[9][8]
ΥπηκοότηταΓαλλία
ΣπουδέςΠολυτεχνική Σχολή
ΣύζυγοςΖυλί Καρόν
ΤέκναΖαν Ζακ Αμπέρ
Γονείςκαι Ζαν Αντουανέτ ντε Σαρσέ
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής (20  Οκτωβρίου 1814), αλλοδαπό μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου (8  Μαρτίου 1827) και 72 ονόματα στον Πύργο του Άιφελ
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςηλεκτρομαγνητισμός
Ιδιότηταφυσικός, μαθηματικός, μηχανικός, φιλόσοφος, χημικός και εφευρέτης
Φοιτητές τουJean Baptiste Firmin Demonferrand
Υπογραφή
Το μουσείο αφιερωμένο στον Αντρέ-Μαρί Αμπέρ (σπίτι όπου έζησε ο Αμπέρ), στο Poleymieux της Γαλλίας.

Ο Αντρέ-Μαρί Αμπέρ (γαλλ. André-Marie Ampère, 20 Ιανουαρίου 177510 Ιουνίου 1836) ήταν Γάλλος φυσικός και κύριος θεμελιωτής του ηλεκτρομαγνητισμού και της ηλεκτροδυναμικής. Ασχολήθηκε με πλήθος επιστημονικών θεμάτων, αλλά το ενδιαφέρον του στράφηκε κυρίως στον ηλεκτρομαγνητισμό.

Γεννήθηκε στη Λυών εκ πατρός εμπόρου που καρατομήθηκε από τη Γαλλική Επανάσταση. Από τη παιδική του ηλικία έδειξε κλίση προς τα φυσικομαθηματικά και τα γράμματα σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες και γρήγορα σχετικά κατέστη διεθνής επιστημονική φυσιογνωμία καταλείποντας και αξιόλογα φιλολογικά και φιλοσοφικά έργα. Το 1804 δέχθηκε το δεύτερο οικογενειακό δράμα μετά από εκείνο του πατέρα του όταν πέθανε η γυναίκα του Ζυλί Καρρόν που του άφησε πλέον μέχρι το τέλος της ζωής του ανοικτή πληγή.

Διετέλεσε διαδοχικά καθηγητής της Φυσικής και της Χημείας στη Κεντρική Σχολή (1801), καθηγητής του Λυκείου της Λυών (1804) και επιμελητής της Πολυτεχνικής Σχολής (1804), μέλος του συμβουλευτικού γραφείου των τεχνών, γενικός επιθεωρητής του Πανεπιστημίου (1808), καθηγητής ανάλυσης στο Πολυτεχνείο (1809) καθώς και μέλος πολλών ξένων Ακαδημιών.

Ο Αμπέρ παντρεύτηκε εκ νέου αλλά δεν κατόρθωσε ν΄ αγαπήσει τη νέα του σύζυγο αν και το επεδίωξε, μέχρι που τη χώρισε. Πέθανε το 1836. Γιος του ήταν ο επιφανής Γάλλος φιλόλογος, γλωσσολόγος και ιστοριοδίφης Ιωάννης Ιάκωβος Αμπέρ.

Συμβολή στη φυσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι θεμελιωτής της άποψης ότι οι μαγνητικές δυνάμεις προκαλούνται από το κινούμενο και όχι από το ακίνητο ηλεκτρικό φορτίο. Εξήγησε το μαγνητισμό των υλικών. Προς τιμήν του πήρε το όνομα η μονάδα μέτρησης της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συμβολή στα μαθηματικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ασχολήθηκε με θέματα ολοκλήρωσης, διαφορικών εξισώσεων και μερικών παραγώγων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]