Αντίταυρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντίταυρος
Χάρτης
Ύψος3.080 μέτρα
ΟροσειράΤαύρος και Central Taurus
ΉπειροςΑσία
ΧώρεςΤουρκία[1]
Η κορυφή Αργαίος του Αντιταύρου

Ο Αντίταυρος, (Τουρκικά: Aladağlar) είναι μεγάλη οροσειρά της νότιας και της ανατολικής Τουρκίας. Αποτελεί τμήμα του μεγάλου ορεινού όγκου του Ταύρου, εξ ου και η ονομασία του. Ο Αντίταυρος εκτείνεται με κατεύθυνση από ΝΔ προς ΒΑ καλύπτοντας τμήματα της Κιλικίας και Καππαδοκίας. στην κεντρική Ανατολία, ή γενικότερα φερόμενη ως Μικρά Ασία.
Το υψηλότερο σημείο του Αντιταύρου είναι η κορυφή Αργαίος, με υψόμετρο 12.851 πόδια (3.917 μ ), που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του. Σημαντικότερος ποταμός που πηγάζει στον Αντίταυρο είναι ο Σάρος. Βόρεια του Αντιταύρου βρίσκεται η Καισάρεια, ενώ νοτιο-δυτικά αυτού τα Άδανα. Τον Αντίταυρο αναφέρει ο σπουδαίος αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβων, στα Γεωγραφικά του, με την πληροφορία ότι από τις μονίμως χιονοσκεπείς κορυφές του είναι ορατές τόσο η Μεσόγειος θάλασσα, όσο και η Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινος Πόντος).

Σημειώνεται ότι η κορυφή Αργαίος, του Αντιταύρου, η ψηλότερη κορυφή της Κεντρικής Ανατολίας, κατά τους γεωλόγους - ηφαιστειολόγους αποτελεί πανάρχαιο ηφαίστειο, της κατηγορίας των στρωματοηφαιστείων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -734588.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.Γ΄, σελ.122
  • Στράβων, Γεωγραφικά 12.2.7.