Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντίοχος ΙΑ' Επιφανής
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀντίοχος Ἐπιφανής Φιλάδελφος (Αρχαία Ελληνικά)
ΓέννησηΔεκαετία του 110 π.Χ.
Θάνατος92 π.Χ.
Αντιόχεια
Αιτία θανάτουπνιγμός
Χώρα πολιτογράφησηςΑυτοκρατορία των Σελευκιδών
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΓονείςΑντίοχος Η' Γρυπός και Τρύφαινα
ΑδέλφιαΦίλιππος Α΄ Φιλάδελφος
Σέλευκος Στ' Επιφανής
Αντίοχος ΙΒ' Διόνυσος
Δημήτριος Γ' Εύκαιρος
Λαοδίκη Ζ' της Συρίας
ΟικογένειαΑυτοκρατορία των Σελευκιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαηγεμών της Αυτοκρατορίας των Σελευκιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής (; – 92 π.Χ.) ήταν επίδοξος ηγεμόνας της Δυναστείας των Σελευκιδών, βασιλέων της Συρίας κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν γιος του Αντίοχου Η΄ του Γρυπού και της Τρύφαινας, παρέμεινε δε στο πολιτικό προσκήνιο κατά την περίοδο 95 π.Χ.92 π.Χ..


Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο 114 / 113 π.Χ. το βασίλειο των Σελευκιδών στη Συρία διαιρέθηκε σε δύο τμήματα. Το νότιο κατείχε ο Αντίοχος Θ΄ Κυζικηνός, ενώ το βόρειο ο αδελφός του, Αντίοχος Η΄ Γρυπός. Η διαμάχη ανάμεσα στους δύο αδελφούς με στόχο τον έλεγχο ολόκληρου του βασιλείου ήταν μακροχρόνια.

Το 96 π.Χ. ο Αντίοχος Η΄ Γρυπός πέθανε από φυσικά αίτια. Ο θρόνος περιήλθε στον αδελφό του, Αντίοχο Θ΄ Κυζικηνό. Ο οποίος, για να σταθεροποιήσει την εξουσία του και να νομιμοποιήσει την ένωση του βασιλείου, παντρεύτηκε τη χήρα του αδελφού του, βασίλισσα Κλεοπάτρα Σελήνη Α΄. Ωστόσο τους πρώτους μήνες του 95 π.Χ. ο γιος του Γρυπού, ο Σέλευκος ΣΤ΄ Επιφανής, νίκησε και θανάτωσε τον Αντίοχο, καταλαμβάνοντας την εξουσία. Μέχρι το τέλος του έτους, ο Σέλευκος απομακρύνθηκε από το θρόνο από τον Αντίοχο Ι΄ τον Ευσεβή, γιο του Κυζικηνού, ο οποίος έτσι εκδικήθηκε για τον πατέρα του. Ο Αντίοχος νυμφεύτηκε την Κλεοπάτρα Σελήνη (ήταν ο πέμπτος της σύζυγος). Ως επίδοξοι διεκδικητές του θρόνου εμφανίστηκαν τρία ακόμη παιδιά του Γρυπού: ο Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής, ο Δημήτριος Γ΄ Εύκαιρος και ο Φίλιππος Α΄ Φιλάδελφος.

Την επόμενη περίοδο ο Αντίοχος Ι΄ Ευσεβής κυβέρνησε την Αντιόχεια και τα περίχωρά της, μαχόμενος αδιάκοπα με τα ξαδέλφια του και τους εξωτερικούς εχθρούς του κράτους. Τα πρώτα χρόνια μετά το θάνατο του Σέλευκου, ο Αντίοχος ΙΑ΄ από κοινού με το Φίλιππο Α΄ πραγματοποίησε ανεπιτυχή απόπειρα να καταλάβει την Αντιόχεια. Μετά την αποτυχία αυτή, ο Αντίοχος ΙΑ΄ εξαναγκάστηκε σε φυγή. Αλλά βρήκε το θάνατο από πνιγμό, επιχειρώντας να διασχίσει έφιππος τον ποταμό Ορόντη το 92 π.Χ. Τις προσπάθειές του συνέχισαν τα αδέλφια του, Δημήτριος Γ΄ και Φίλιππος Α΄.


Χρονολόγιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση του Αντίοχου ΙΑ΄ Επιφανούς, γιου του του Αντίοχου Η΄ του Γρυπού και της Τρύφαινας.
114 / 113 π.Χ. Το Βασίλειο των Σελευκιδών στη Συρία διαιρείται σε δύο τμήματα. Το νότιο κατείχε ο Αντίοχος Θ΄ Κυζικηνός, ενώ το βόρειο ο αδελφός του, Αντίοχος Η΄ Γρυπός.
96 π.Χ. Ο Αντίοχος Η΄ Γρυπός πεθαίνει από φυσικά αίτια και ο θρόνος περιέρχεται στον αδελφό του, Αντίοχο Θ΄ Κυζικηνό.
95 π.Χ. Ο γιος του Γρυπού, ο Σέλευκος ΣΤ΄ Επιφανής, νικά και θανατώνει τον Κυζικηνό, καταλαμβάνοντας την εξουσία. Εν τούτοις, μέχρι το τέλος του έτους, ο Σέλευκος απομακρύνθηκε από το θρόνο από τον Αντίοχο Ι΄ τον Ευσεβή, γιο του Κυζικηνού, ο οποίος έτσι εκδικήθηκε για τον πατέρα του.
Ο Αντίοχος Ι΄ Ευσεβής κυβερνά την Αντιόχεια και τα περίχωρα αυτής, μαχόμενος δίχως τελειωμό με τα ξαδέρφια του και τους εξωτερικούς εχθρούς του κράτους.
94 π.Χ. Κατάληψη της Δαμασκού από το Δημήτριο Γ΄ τον Εύκαιρο, του οποίου τα δικαιώματα στο θρόνο υποστηρίζει ο Πτολεμαίος Θ΄ Λάθυρος, φαραώ της Πτολεμαϊκής Αιγύπτου.
Ο Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής, από κοινού με το Φίλιππο Α΄ Φιλάδελφο, πραγματοποιεί ανεπιτυχή απόπειρα να καταλάβει την Αντιόχεια.
92 π.Χ. Ο Αντίοχος ΙΑ΄ Επιφανής βρίσκει το θάνατο ενώ προσπαθεί να διασχίσει έφιππος τον ποταμό Ορόντη.


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]