Αντίνοος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αντίνοος (Ρωμαίος))
Ἀντίνοος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Antinous (Λατινικά) και Ἀντίνοος (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση111 (περίπου)
Μπολού
Θάνατος30  Οκτωβρίου 130
Νείλος ή Αντινοόπολις
Αιτία θανάτουπνιγμός
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΈπαυλη του Αδριανού
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Ρώμη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταευνοούμενος
Οικογένεια
ΣύντροφοςΑδριανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Αντίνοος (αποσαφήνιση).

Ο Αντίνοος (27 Νοεμβρίου 111 - πριν τις 30 Οκτωβρίου 130)[1] ήταν Έλληνας νέος με καταγωγή από τη Βιθυνία, ευνοούμενος και εραστής, του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού.

Καταγόταν από το Βιθύνιο (Κλαυδιούπολη) της Βιθυνίας και ήταν εξαιρετικής ομορφιάς. Πνίγηκε στον Νείλο από αβέβαια αίτια. Άλλοι νομίζουν ότι ήθελε να θυσιαστεί για να παρατείνει τη ζωή του αυτοκράτορα, άλλοι για να μην χάσει την ομορφιά του, άλλοι πιστεύουν ότι η γυναίκα του Αδριανού τον είχε δολοφονήσει. Συντετριμμένος από το θάνατο του Αντίνοου, ο Αδριανός που τύγχανε να είναι νοσταλγός και ένθερμος οπαδός της κλασικής ελληνικής αρχαιότητας αλλά και ευεργέτης του μαντείου των Δελφών, διέταξε να στηθούν αγάλματα του όμορφου νέου σε όλα τα ιερά και τις πόλεις, σε κάθε γωνιά της αυτοκρατορίας του. Διέταξε ακόμη τη θέσπιση και την καθιέρωση διεξαγωγής αγώνων προς τιμήν του Αντίνοου, που από τότε δοξάστηκε και λατρεύτηκε σαν θεός. Η μορφή του απαθανατίστηκε στην τέχνη από την αρχαιότητα, διαμέσου της αναγέννησης μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ημέρα και ο μήνας γέννησής του προέρχονται από μία επιγραφή σε ένα δισκίο που χρονολογείται από το 136 μ.Χ. Το έτος είναι αβέβαιο, αλλά ο Αντίνοος πρέπει να ήταν 18 ετών όταν πνίγηκε, αν και η ακριβής ημερομηνία του πνιγμού είναι κι αυτή ασαφής αλλά σίγουρα λίγες ημέρες πριν από τις 30 Οκτωβρίου του 130 π.Χ., όταν ο Αδριανός ίδρυσε την Αντινοόπολη και άρα πιθανώς στις 22 (φεστιβάλ του Νείλου) ή πιο πιθανό στις 24 (επέτειος του θανάτου του Όσιρις).