Ανεπτυγμένη χώρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
  Ανεπτυγμένες χώρες
  Λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες
  Μη διαθέσιμα στοιχεία

Πηγή: Διεθνές Νομισματικό Ταμείο[1] και Ηνωμένα Έθνη[2] (έτος 2022).

Ο όρος ανεπτυγμένη χώρα ή εξελιγμένη χώρα χρησιμοποιείται για να κατηγοριοποιήσει τις χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία στις οποίες ο τριτογενής και ο τεταρτογενής τομέας βιομηχανίας επικρατούν.

Αυτό το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης συνήθως μεταφράζεται σε υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ). Χώρες με υψηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά κεφαλή συνήθως ταιριάζουν με την παραπάνω περιγραφή. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κύπρος, θεωρούνται ανεπτυγμένες χώρες.

Συνώνυμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονοι όροι των συνώνυμων ανεπτυγμένη/προηγμένη χώρα περιλαμβάνουν προηγμένες βιομηχανικές χώρες, πιο ανεπτυγμένες χώρες (MDC) περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες (MEDC), και προηγμένη χωρά ή μετά - βιομηχανική χωρά. Ο όρος βιομηχανοποιημένη χωρά μπορεί να είναι κάπως φιλόδοξος καθώς η αποβιομηχάνιση είναι μια συνεχής διαδικασία που είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Ο όρος περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες χρησιμοποιείται από τους σύγχρονους γεωγράφους για να περιγράψει την κατάσταση των χωρών που θεωρούνται: περισσότερο ανεπτυγμένες οικονομικά. Η πρώτη βιομηχανοποιημένη χώρα ήταν η Αγγλία, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το υπόλοιπο του Ηνωμένου Βασιλείου και από άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.[3]

Προσδιορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ιαπωνία στην Ασία, ο Καναδάς και οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Βόρεια Αμερική και η Δυτική Ευρώπη θεωρούνται ανεπτυγμένες περιοχές. Το Ισραήλ επίσης θεωρείται ως μια ανεπτυγμένη χώρα. Μια πιο αναλυτική ομάδα ``ανεπτυγμένων χωρών`` επίσης καλύπτει το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν. Το Χονγκ Κονγκ θεωρείται εδώ και καιρό αναπτυγμένο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ, IMF). Παρόλο που το Χονγκ Κονγκ ανήκει πλέον στην Κίνα (μια αναπτυσσόμενη χώρα), αυτά τα δύο θεωρούνται διεθνώς ως ξεχωριστές οικονομικές υπάρξεις.

Χώρες με υψηλό εισόδημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρες με υψηλό εισόδημα θεωρούνται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως χώρες με Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά κεφαλήν από το ύψος των $11.116 και άνω.[4] Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, χώρες με υψηλό εισόδημα θεωρούνται και μερικές αναπτυσσόμενες χώρες, συνεπώς μια χώρα με υψηλό εισόδημα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπτυγμένη ή αναπτυσσόμενη.[5]

Όταν χρησιμοποιείται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατά κεφαλήν για να προσδιορίσει μια χώρα ως αναπτυγμένη κάποιος πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του τον τρόπο με τον οποίον κάποιες χώρες κατάφεραν να αποκτήσουν υψηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μέσω φυσικών πόρων, χωρίς να αναπτύξουν τη βιομηχανική οικονομία που απαιτείται για να θεωρηθεί μια χώρα ανεπτυγμένη.

Παρά το υψηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν οι χώρες τις Μέσης Ανατολής δεν θεωρούνται ανεπτυγμένες αλλά αναπτυσσόμενες, διότι οι οικονομίες τους βασίζονται κυρίως στην εξαγωγή και την παραγωγή πετρελαίου.

Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης που δείχνει την κατάταξη των χωρών του κόσμου σύμφωνα με τον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (2007).

Ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης του ΟΗΕ είναι ένα στατιστικό μέτρο που εκτιμά την ανθρώπινη ανάπτυξη μιας χώρας. Παρόλο που υπάρχει μεγάλος συσχετισμός μεταξύ του να έχει μια χώρα υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης και με το να έχει μια ευημερούσα οικονομία, ο ΟΗΕ λέει πως ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης έχει να κάνει με πολύ περισσότερα από το εισόδημα και την παραγωγικότητα. Από το 1980 η Νορβηγία (2001-2007), ή Ιαπωνία (1991 & 1993), ο Καναδάς (1985, 1992, 1994-2000) η Ελβετία (1980) και η Ισλανδία (2007) έχουν συνολικά τον μεγαλύτερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης. Χώρες με συνολικούς πόντους πάνω από 0.800 θεωρούνται υψηλών προδιαγραφών για ανθρώπινη ανάπτυξη. Η κορυφαίες 30 χώρες έχουν συνολικούς πόντους που κυμαίνονται από 0.885 στη Τσεχία μέχρι 0.965 στη Νορβηγία.[6]

Όλες οι χώρες που χαρακτηρίζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)[7] ή τη CIA ως αναπτυγμένες (από το 2007) έχουν δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης μεγαλύτερο του 0.9 (από το 2004). Όλες οι χώρες που έχουν δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης πάνω από 0.9 (από το 2004) επίσης χαρακτηρίζονται από το ΔΝΤ και τη CIA ως αναπτυγμένες. Συνεπώς όλες οι αναπτυγμένες οικονομίες χαρακτηρίζονται από δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης μεγαλύτερο από 0,9.

Λίστα εύπορων χωρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο κριτήριο βάση του οποίου μια χώρα μπορεί να θεωρηθεί ανεπτυγμένη, διάφοροι οργανισμοί έχουν δημιουργήσει διάφορες κατηγορίες για τις οικονομικά πιο εύπορες χώρες. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει 31 ``ανεπτυγμένες οικονομίες`` ενώ η CIA αναγνωρίζει 34 ανεπτυγμένες οικονομίες. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναγνωρίζει 60 χώρες με υψηλό εισόδημα που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες ή αναπτυσσόμενες από τον ΟΗΕ.

Λίστα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ανεπτυγμένες οικονομίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Ανεπτυγμένες χώρες σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι παρακάτω 40 χώρες θεωρούνται ως ανεπτυγμένες οικονομίες[8]

Ανδόρρα Ισλανδία Πορτογαλία
Αυστραλία Δημοκρατία της Ιρλανδίας Πουέρτο Ρίκο
Αυστρία Ισραήλ Άγιος Μαρίνος
Βέλγιο Ιταλία Σιγκαπούρη
Καναδάς Ιαπωνία Σλοβακία
Κύπρος Νότια Κορέα Σλοβενία
Τσεχία Λετονία Ισπανία
Δανία Λιθουανία Σουηδία
Εσθονία Λουξεμβούργο Ελβετία Φινλανδία Μακάου Ταϊβάν
Γαλλία Μάλτα Ηνωμένο Βασίλειο
Γερμανία Ολλανδία  ΗΠΑ
Ελλάδα Νέα Ζηλανδία
Χονγκ Κονγκ Νορβηγία

Έρευνα πάνω στην ποιότητα ζωής [εκκρεμεί παραπομπή][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρακάτω λίστα αναφέρεται στις κορυφαίες 30 χώρες με την καλύτερη ποιότητα ζωής (σε σειρά κατάταξης):

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «World Economic and Financial Surveys World Economic Outlook Database—WEO Groups and Aggregates Information». IMF.org. International Monetary Fund. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2022. 
  2. Least Developed Countries Αρχειοθετήθηκε 17 May 2011 στο Wayback Machine. (2018 list Αρχειοθετήθηκε 21 December 2019 στο Wayback Machine.)
  3. στο βιβλίο The End of Poverty του Sachs Jeffrey id = 1-59420-045-9
  4. World Bank. (2007). Data & Statistics: Country Groups
  5. http://www.unctad.org/en/docs/tdstat30_enfr.pdf%7Ctitle=UN[νεκρός σύνδεσμος]. (2005). UNCTAD Handbook of Statistics.
  6. http://hdr.undp.org/hdr2006/pdfs/summaries/HDR2006_English_Summary.pdf Αρχειοθετήθηκε 2007-10-26 στο Wayback Machine. Human Development Report: Summary.
  7. Η επίσημη κατάταξη των "αναπτυγμένων χωρών γίνεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η λίστα του ΔΝΤ δεν ασχολείται με χώρες που δεν είναι μέλη του ΔΝΤ. Η CIA σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα του ΔΝΤ αλλά προσθέτει και μερικές χώρες που δεν είναι μέλη του ΔΝΤ. Τον Μάιο του 2001, η λίστα των αναπτυγμένων χωρών της CIA Αρχειοθετήθηκε 2008-04-09 στο Wayback Machine. είχε μεγαλύτερη ακρίβεια από τη λίστα του ΔΝΤ, ωστόσο από τον Μάρτιο του 2001 δύο ακόμα χώρες προστέθηκαν στην επίσημη λίστα του ΔΝΤ, αφήνοντας τη λίστα της CIA μη ενημερωμένη.
  8. http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2007/01/data/groups.htm#ae World Economic Outlook.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]