Ανακτόριο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανακτόριο
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ανακτόριο
38°55′15″N 20°50′36″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ακτίου - Βόνιτσας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ανακτόριο ήταν αρχαία ελληνική πόλη χτισμένη στα βόρεια της Ακαρνανίας στη θέση του οικισμού Νέας Καμαρίνας Βόνιτσας και πιο συγκεκριμένα στο λόφο "Καστρί" στον όρμο του Αγίου Πέτρου του Αμβρακικού κόλπου[1]. Ήταν μία από τις αποικίες που ίδρυσε η Κόρινθος στην περιοχή του Ιονίου κατά την διάρκεια του 7ου αιώνα π.Χ. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη ιδρύθηκε από τον νόθο γιο του τυράννου Εχιάδη γύρω στα 630 π.Χ. σε θέση ευνοϊκή για εμπόριο, ναυτιλία και λιγότερο για την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Η πόλη συμμετείχε στην μάχη των Πλαταιών στο πλευρό των Ελλήνων. Το 425 π.Χ. κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου οι Αθηναίοι με τους Ακαρνάνες κατέλαβαν την πόλη η οποία αποσπάστηκε πλέον από την Κόρινθο και έγινε μέρος της Ακαρνανίας. Το 230 π.Χ. το Ανακτόριο εντάχθηκε στην συμπολιτεία των Ακαρνάνων[2]. Παρήκμασε οριστικά με την ίδρυση της Νικόπολης οπότε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της όπως και της γειτονικής Αμβρακίας μετοίκησε εκεί[3].

Η πόλη έκοβε δικά της νομίσματα από τις αρχές του 5ου αι. π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. π.Χ. Έχουν βρεθεί κορινθιακοί στατήρες οι οποίοι στην μία όψη φέρουν Πήγασο και στην άλλη κεφαλή της θεάς Αθηνάς με κορινθιακό κράνος καθώς και χάλκινα νομίσματα με κεφαλή του Απόλλωνα στην μία και λύρα με την επιγραφή "ΑΝΑΚΤΟΡΙΕΩΝ" στην άλλη πλευρά[1].

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης του Ανακτορίου από τον Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ - 1824
Χάρτης του Ανακτορίου από τον Ουίλιαμ Μάρτιν Ληκ - 1824  
Νομίσματα με τον Πήγασο του Ανακτορίου
Νομίσματα με τον Πήγασο του Ανακτορίου  

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Ηλεκτρονική Πλοήγηση Μνημείων Αιτωλοακαρνανίας και Αχαϊας - Χώροι». monuments.hpclab.ceid.upatras.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιανουαρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουλίου 2019. 
  2. «Ξηρόμερο, Βόνιτσα, γενικές πληροφορίες». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Νοεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2010. 
  3. Παυσανία, Ηλιακών/ΑἈμβρακιώτας δὲ καὶ Ἀνακτορίους ἀποίκους Κορινθίων ὄντας ἐπηγάγετο ὁ Ῥωμαίων βασιλεὺς ἐς Νικοπόλεως συνοικισμὸν πρὸς τῷ Ἀκτίῳ: