Αμπντούλ Χαμίτ Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμπντούλ Χαμίτ Β')
Αμπντούλ Χαμίτ Β΄
عبد الحميد الثانی
Χαλίφης του Ισλάμ
Καίσαρας των Ρωμαίων
Υπηρέτης των δύο Ιερών Προσκυνημάτων
Ηγέτης των πιστών
Περίοδος31 Αυγούστου 1876 - 27 Απριλίου 1909 (32 έτη & 7 μήνες)
ΠροκάτοχοςΜουράτ Ε΄
ΔιάδοχοςΜωάμεθ Ε΄
Γέννηση21 Σεπτεμβρίου 1842
Τοπ Καπί, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος10 Φεβρουαρίου 1918 (75 ετών)
Παλάτι Μπεηλέρμπεη, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Τόπος ταφήςΤουρμπές Μαχμούτ Β΄, Φατίχ, Κωνσταντινούπολη, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Σύζυγος
Επίγονοι
Πλήρες όνομα
   Αμπντούλ Χαμίτ μπιν Αμπντούλ Μετζίτ
ΟίκοςΟσμανιδών
ΠατέραςΑμπντούλ Μετζίτ Α΄
ΜητέραΤιριμουτζγκάν Σουλτάνα
ΘρησκείαΙσλάμ
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ ή Αβδούλ Χαμίτ Β΄ (τούρκικα: II Abdülhamid, 21 Σεπτεμβρίου 1842 - 10 Φεβρουαρίου 1918), ήταν ο 34ος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έφερε επίσης τον τίτλο του χαλίφη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και της Τιριμουτζγκάν Σουλτάν, γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη στις 22 Σεπτεμβρίου του 1842. Η μητέρα του πέθανε είκοσι τρία χρόνια πριν από την ανάρρησή του στον θρόνο. Ο ίδιος έδωσε τον τίτλο της Βαλιντέ Σουλτάν στην πνευματική του μητέρα, Ραχιμέ Πιριστού Σουλτάν.

Διαδέχθηκε στο θρόνο τον αδελφό του Μουράτ Ε΄ στις 31 Αυγούστου 1876. Ο Αμπντούλ Χαμίτ ήταν ένας σουλτάνος με φιλελεύθερες απόψεις καθώς έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις. Στις 29 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους ο σουλτάνος κατέστειλε την εξέγερση στη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, ωστόσο μετά τον συριακό πόλεμο αυτή η βαρβαρότητα προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη και έτσι αποφάσισαν να αλλάξει το σύνταγμα αλλά μετά τη διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης οι Ευρωπαίοι ήθελαν να δημιουργηθεί ένα νέο σύνταγμα αλλά προτιμήθηκε το παλιό σύνταγμα. Ο πρώτος φόβος για τον σουλτάνο ήταν η κήρυξη πολέμου με τη Ρωσική Αυτοκρατορία.

Σε αυτόν το πόλεμο η Βρετανική Αυτοκρατορία δεν συμμετείχε. Στο τέλος η Ρωσική Αυτοκρατορία νίκησε και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπέγραψε τη Συνθήκη του Αγίου Στέφανου (1878) η οποία είχε σκληρούς όρους: η Οθωμανική Αυτοκρατορία παρέδωσε τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο και τέλος έδινε αυτονομία της Βουλγαρίας. Ο Αμπντούλ Χαμίτ ήταν σύμμαχος της Γερμανίας και της Αγγλίας. Τα επόμενα χρόνια οι Αρμένιοι ζήτησαν περισσότερα δικαιώματα έτσι οι Τούρκοι έσφαξαν περίπου 20.000 Αρμένιους ωστόσο μετά τη σφαγή οι Ευρωπαίοι υπερασπίστηκαν τους Αρμένιους. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του ξέσπασε η επανάσταση των Νεότουρκων.

Εξορία και Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκθρονίστηκε στις 26 Απριλίου του 1909 και πέθανε στο ανάκτορο Μπεηλέρμπεη, στις Χηλές του Βοσπόρου, στις 10 Φεβρουαρίου του 1918. Είχε επονομαστεί «Μέγας Χαν» αλλά και «ερυθρός Σουλτάνος», ή «αιμοσταγής Σουλτάνος». Τον διαδέχθηκε ο αδερφός του, Μωάμεθ Ε΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύζυγοι

Γιοι

Κόρες