Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό)
Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Έμβλημα του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
Ίδρυση1775
Χώρα Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΤύποςΠολεμικό Ναυτικό
Δύναμη323.561 ενεργό προσωπικό
109.117 εφεδρικό προσωπικό
ΥπαγωγήΥπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ
ΑρχηγείοΤο Πεντάγωνο, Κομητεία Άρλινγκτον
Διακριτικά
Ναυτική Σημαία
Επίσημο

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ (US Navy ή USN) είναι ο κλάδος των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι υπεύθυνες για τη διεξαγωγή ναυτικών επιχειρήσεων και είναι μια από τις επτά ένστολες υπηρεσίες. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει σήμερα περίπου 333.127 προσωπικό σε ενεργό υπηρεσία και 124.000 στην εφεδρεία. Διατηρεί 282 πλοία (2018: "350" [1][2]) στην ενεργό υπηρεσία και περισσότερα από 3.700 αεροσκάφη.[3]

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατάγεται από το Ηπειρωτικό Ναυτικό, το οποίο συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης και διαλύθηκε λίγο αργότερα. Το σύνταγμα των ΗΠΑ παρείχε την νομική βάση για μία πλωτή στρατιωτική δύναμη δίνοντας στο Κογκρέσο την εξουσία "για την παροχή και διατήρηση ενός ναυτικού".[4]. Παρενοχλήσεις κατά της αμερικανικής ναυτιλίας από Βερβέρους κουρσάρους ώθησαν το Κογκρέσο να χρησιμοποιήσει αυτή την εξουσία [5] με την υιοθέτηση της Ναυτικής Πράξης του 1794 που διέτασσε την κατασκευή και την επάνδρωση έξι φρεγατών Το Ναυτικό των ΗΠΑ τέθηκε σε διεθνή προβολή στον 20ο αιώνα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν ένα μέρος της σύγκρουσης από την έναρξη της αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής-η επίθεση κατά του Περλ Χάρμπορ- μέχρι την επίσημη παράδοση της Ιαπωνίας στο κατάστρωμα του USS Missouri. Στον μετέπειτα Ψυχρό Πόλεμο, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ εξελίχθηκε σε μια πυρηνική αποτρεπτική ισχύ και δύναμη απάντησης σε κρίσεις, ενώ προετοιμαζόταν για ένα πιθανό παγκόσμιο πόλεμο με τη Σοβιετική Ένωση.

Το 21ο αιώνα το Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί μεγάλη παρουσία στον κόσμο, αναπτυγμένο σε περιοχές όπως η Ανατολική Ασία, η Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή. Είναι ναυτικό "γαλάζιων νερών" με την ικανότητα να ασκεί δύναμη σε παράκτιες περιοχές του κόσμου, να εμπλέκεται σε προωθημένες περιοχές κατά τη διάρκεια της ειρήνης, και να αποκρίνεται γρήγορα σε περιφερειακές κρίσεις, γεγονός που το καθιστά ενεργό μέσο της αμερικανικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο με χωρητικότητα μεγαλύτερη από εκείνη των επόμενων 17 μεγαλύτερων σε συνδυασμό, [6] και έχει προϋπολογισμό 127,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2007. [7] Το Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο στον κόσμο αριθμό αεροπλανοφόρων, με 11 εν λειτουργία και 2 υπό κατασκευή.

Το αεροπλανοφόρο Σαρατόγκα USS Saratoga (CV-60)

Το Ναυτικό των ΗΠΑ υπάγεται διοικητικά στο Υπουργείο του Ναυτικού, το οποίο διευθύνεται από τον πολίτη Υπουργό Ναυτικού. Το Υπουργείο του Ναυτικού είναι, το ίδιο, υπαγόμενο στο Υπουργείο Άμυνας, του οποίου επικεφαλής είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο υψηλότερος Ναυτικός αξιωματικός είναι ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων.

Διακριτικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιωματικοί και ανθυπασπιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιωματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δομή βαθμίδας αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών[8]
Βαθμός πληρωμής του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ O-1 O-2 O-3 O-4 O-5 O-6 O-7 O-8 O-9 O-10 Special Grade
Κωδικός του ΝΑΤΟ OF-1 OF-2 OF-3 OF-4 OF-5 OF-6 OF-7 OF-8 OF-9 OF-10
Διακριτικό
Tίτλος Σημαιοφόρος Ανθυποπλοίαρχος Υποπλοίαρχος Πλωτάρχης Αντιπλοίαρχος Πλοίαρχος Υποναύαρχος (κάτω μισό) Υποναύαρχος (άνω μισό) Αντιναύαρχος Ναύαρχος Αρχιναύαρχος
Συντομογραφία ENS LTJG LT LCDR CDR CAPT RDML RADM VADM ADM FADM

Ανθυπασπιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Αρχηγός Ανθυπασπιστής 5 Αρχηγός Ανθυπασπιστής 4 Αρχηγός Ανθυπασπιστής 3 Αρχηγός Ανθυπασπιστής 2 Ανθυπασπιστής 1
WO-5 WO-4 WO-3 WO-2 WO-1

Yπαξιωματικοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
Διακριτικό σε εκκρεμότητα MCPON FMCPO FMCPO E-9 E-8 E-8 E-7 E-6 E-5 E-4
Ανώτερος Στρατολογημένος Σύμβουλος του Προέδρου Αρχηγός Υπαξιωματικός του Ναυτικού Αρχηγός στόλου/δυνάμεων υπαξιωματικός Διοικητής υπαξιωματικός Αρχικελευστής Διοικητής αρχικελευστής Επικελευστής Κελευστής Υπαξιωματικός πρώτης τάξεως Υπαξιωματικός δεύτερης τάξεως Υπαξιωματικός τρίτης τάξεως


Κατώτεροι βαθμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ
E-3 E-2 Χωρις διακριτικό
Ναύτης Μαθητευόμενος Ναύτης Νεοσύλλεκτος Ναύτης


Σήματα του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετάλλια του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

[9]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Απονέμεται για την «Ευδιάκριτη γενναιοδωρία και ανατριχίλα σε κίνδυνο ζωής πάνω και πέρα ​​από την κλήση του καθήκοντος»
  2. Απονέμεται για "εξαιρετικό ηρωισμό στη μάχη"
  3. Απονεμεται για τη «γαλαντοσύνη στη δράση»
  4. Απονέμεται για τραύματα που υπέστησε κάποιος στη μάχη
  5. Απονέμεται για ηρωισμό στη ζώνη μάχης ή άξια υπηρεσίας σε εμπόλεμη ζώνη

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.spiegel.de/politik/ausland/donald-trump-der-unheimliche-militaer-tick-des-praesidenten-a-1193604.html
  2. https://www.google.se/maps/@36.0714573,27.4097652,1691705a,35y,270h/data=!3m1!1e3
  3. Status of the Navy Αρχειοθετήθηκε 2006-11-21 στο Wayback Machine.. U.S. Navy Official Website. Accessed July 25, 2008.
  4. "Constitution of the United States". The National Archives Experience. Accessed July 25, 2006.
  5. Palmer, Michael A. "The Navy: The Continental Period, 1775-1890" Αρχειοθετήθηκε 2008-03-04 στο Wayback Machine.. Department of the Navy — Naval Historical Center Official Website. Accessed April 8, 2006.
  6. Work, Robert O. "Winning the Race:A Naval Fleet Platform Architecture for Enduring Maritime Supremacy" Αρχειοθετήθηκε 2007-10-30 στο Wayback Machine.. Center for Strategic and Budgetary Assessments Online. Accessed April 8, 2006.
  7. Briefing Αρχειοθετήθηκε 2007-06-15 στο Wayback Machine.. United States Navy Office of Financial Operations. Accessed April 06, 2007.
  8. «Rank Insignia of Navy commissioned and warrant officers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2022. 
  9. https://www.mynavyhr.navy.mil/References/US-Navy-Uniforms/Uniform-Regulations/Navy-Awards-Precedence/

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]