Αμερικανική Κορδιλιέρα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμερικανικές Κορδιλιέρες)

Η Αμερικανική Κορδιλιέρα αποτελεί μια συνεχή ακολουθία οροσειρών (κορδιλιέρα) που σχηματίζουν τη δυτική «ραχοκοκαλιά» της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Από βορρά προς νότο, αυτή η αλληλουχία αυτή ξεκινά με τις οροσειρές της Αλάσκας (Alaska Range) και Μπρουκς (Brooks Range) στην Αλάσκα, και διατρέχει, μέσω του Γιούκον, τη Βρετανική Κολομβία. Στη συνέχεια, η κύρια ζώνη από τα Βραχώδη Όρη συνεχίζει μέσα από τη Βρετανική Κολομβία προς τη νήσο Βανκούβερ (Vancouver Island). Στις Ηνωμένες Πολιτείες, στα τμήματα της Κορδιλιέρας συμπεριλαμβάνονται τα Βραχώδη Όρη, η Σιέρρα Νεβάδα και η οροσειρά Κασκέιντς, στην ακτογραμμή της πολιτείας της Ουάσινγκτον , του Όρεγκον και της Καλιφόρνιας. Στο Μεξικό, η Κορδιλιέρα περιλαμβάνει τη Δυτική Σιέρρα Μάδρε (Sierra Madre Occidental) και την Ανατολική Σιέρρα Μάδρε (Sierra Madre Oriental), καθώς και τα βουνά της χερσονήσου Μπάχα Καλιφόρνια.

Το σύνολο των οροσειρών της Αμερικανικής Κορδιλιέρας από την Αλάσκα έως το Μεξικό ονομάζεται Δυτική Κορδιλιέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, καθώς επίσης και Καναδική Κορδιλιέρα ή Κορδιλιέρα του Ειρηνικού στον Καναδά.

Η κορδιλιέρα συνεχίζεται μέσα από τους ορεινούς όγκους της Κεντρικής Αμερικής, στη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Νικαράγουα, την Κόστα Ρίκα και τον Παναμά και μετατρέπεται, τελικά, στην οροσειρά των Άνδεων στη Νότια Αμερική. Οι Άνδεις συνεχίζουν μέσω της Κολομβίας, του Ισημερινού, του Περού, της Βολιβίας , της Αργεντινής και της Χιλής μέχρι την άκρη της Νότιας Αμερικής, τη Γη του Πυρός. Επιπλέον, το τόξο της Αμερικανικής Κορδιλιέρας μπορεί, ενδεχομένως, να συνεχίζεται μέσω της Νότιας Γεωργίας σε όλο τον Νότιο Ωκεανό, προς τα βουνά της Γης του Γκράχαμ (Graham Land) στην Ανταρκτική Χερσόνησο.

Η Αμερικανική Κορδιλιέρα αποτελεί το ανατολικό μισό του Δαχτυλιδιού της Φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού.