Αμερικανικό ποδόσφαιρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αμερικάνικο ποδόσφαιρο)
Αμερικανικό ποδόσφαιρο
Άλλο όνομαφούτμπολ, γκρίνταϊρον (ή λανθασμένα ως ράγκμπι)
Πρώτο παιχνίδι6 Νοεμβρίου, 1869, Rutgers vs. Princeton
Χαρακτηριστικά
ΕπαφήΠλήρης επαφή
Μέλη ομάδας11 η κάθε πλευρά
απεριόριστες αλλαγές
ΚατηγοριοποίησηΟμαδικό άθλημα, άθλημα με μπάλα
Εξοπλισμόςμπάλα
κράνος
προστατευτικά
Παρουσία
Ολυμπιακό άθλημαΌχι, (μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1932)[1]

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο (αγγλικά: American football), γνωστό ως φούτμπολ (football) ή γκρίνταϊρον (gridiron, σχάρα) στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται ανάμεσα σε δύο ομάδες των 11 παικτών η κάθε μία, με μια μπάλα οβάλ σχήματος μάρκας Wilson βάρους 397,25 γραμμαρίων εώς 425,62 γραμμαρίων και μήκους 27,94 έως 28,57 εκατοστά εκατοστών[2], σε ένα ορθογώνιο γήπεδο διαστάσεων 120 γιαρδών (109.7 μέτρα) μήκος και 53,3 γιαρδών (48,7 μέτρα) πλάτος με μεγάλα τέρματα στα δύο άκρα του. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού η ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας (η επίθεση) επιχειρεί να την προωθήσει στο αγωνιστικό χώρο με πάσες ή τρέχοντας με την μπάλα. Για να συνεχίσει την επίθεση, η ομάδα πρέπει να προωθήσει την μπάλα τουλάχιστον 10 γιάρδες (9,1 μέτρα) στο αγωνιστικό χώρο σε μια σειρά από τέσσερις προσπάθειες ντάουν (αγγλικά:down). Αν τα καταφέρει, λαμβάνει ένα νέο σύνολο τεσσάρων ντάουν για να συνεχίσει την επίθεση, αλλά αν αποτύχει, η κατοχή της μπάλας πηγαίνει στην αντίπαλη ομάδα. Η επιτιθέμενη ομάδα μπορεί να κερδίσει πόντους με την προώθηση της μπάλας (touchdown) στη αντίπαλη τελική ζώνη (end zone, εντ ζόουν) ή κλωτσώντας την μέσα στην εστία του αντιπάλου (field goal), ενώ η αμυνόμενη ομάδα μπορεί να κερδίσει πόντους μετά από τη επανάκτηση της κατοχής της μπάλας και προώθησης της στην αντίπαλη εντ ζόουν (end zone, τελική ζώνη), ή εμποδίζοντας τον κάτοχο της μπάλας στη δική του τελική ζώνη (safety, ασφάλεια). Η ομάδα που έχει σκοράρει τους περισσότερους πόντους στο τέλος του παιχνιδιού κερδίζει.

Το αμερικανικό ποδόσφαιρο εξελίχθηκε από τις πρώιμες μορφές του ράγκμπι και του ποδοσφαίρου, και το πρώτο παιχνίδι του παίχτηκε στις 6 Νοεμβρίου του 1869. Ανέπτυξε πολύ γρήγορα παρόμοιους κανόνες με το ράγκμπι, αλλά οι σημαντικές αλλαγές κανόνων που πρότεινε το 1880 ο Ουόλτερ Καμπ, γνωστός ως ο «Πατέρας του Αμερικανικού ποδοσφαίρου", έκαναν το άθλημα διαφορετικό. Το αμερικανικό ποδόσφαιρο είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το National Football League (NFL) να είναι το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα ενώ το Σούπερ Μπόουλ είναι ένα από τα αθλητικά γεγονότα με την μεγαλύτερη τηλεθέαση παγκοσμίως.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοράρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα γκολ (FG), που αξίζει τρεις πόντους, επιτυγχάνεται όταν η μπάλα κλωτσάει από θέση ή πέφτει μέσα από τους ορθοστάτες και πάνω από τα δοκάρια των τερματοφυλάκων της άμυνας.[3][4][5] Στην πράξη, σχεδόν όλες οι προσπάθειες για γκολ γίνονται με κλωτσιά από θέση. Ενώ τα drop kicks ήταν συνηθισμένα στις αρχές του αθλήματος, το σχήμα των σύγχρονων ποδοσφαιρικών μπαλών καθιστά δύσκολο το αξιόπιστο drop kick της μπάλας. Το τελευταίο επιτυχημένο παιχνίδι σκοραρίσματος με drop kick στο NFL επιτεύχθηκε το 2006- πριν από αυτό, το τελευταίο επιτυχημένο drop kick είχε γίνει το 1941.[6] Μετά από μια προσπάθεια PAT ή ένα επιτυχημένο γκολ, η ομάδα που σκοράρει πρέπει να κλωτσήσει την μπάλα στην άλλη ομάδα.[7]

Ένα safety σημειώνεται όταν ο κάτοχος της μπάλας ανατρέπεται στη δική του τελική ζώνη. Τα safety αξίζουν δύο πόντους, οι οποίοι απονέμονται στην άμυνα. Επιπλέον, η ομάδα που παραχώρησε το safety πρέπει να κλωτσήσει την μπάλα στην ομάδα που σκόραρε μέσω ενός ελεύθερου λακτίσματος.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Florio, Mike (27 Ιουλίου 2012). «Football remains an Olympic long shot». Pro Football Talk. NBC Sports. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2013. 
  2. «NFL Official Rules on football specifications» (PDF). NFL. Μαΐου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 22 Φεβρουαρίου 2019. 
  3. NFL Rules 2012, pp. 57–59.
  4. NCAA Rules 2011–2012, pp. 79–80.
  5. NFHS Rules 2012, p. 66.
  6. «The last dropkick». Pro Football Hall of Fame (στα Αγγλικά). 6 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  7. «Guide to Football». Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022. 
  8. NFL Rules 2012, p. 60

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]