Αλλαγές ονομασιών ζώων στην Τουρκία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι αλλαγές ονομασιών ζώων στην Τουρκία είναι η αναθεώρηση που πραγματοποιήθηκε από το υπουργείο περιβάλλοντος και δασών της Τουρκίας το 2005, στις επιστημονικές ονομασίες για τρία είδη ζώων. Οι αλλαγές αφαίρεσαν τις αναφορές σχετικά με την Αρμενία και το Κουρδιστάν από τις λατινικές ονομασίες των ειδών.[1][2][3][4]

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Περιβάλλοντος οι συγκεκριμένες ονομασίες υπονομεύουν την τουρκική ενότητα,[1] δηλαδή, την ενιαία δομή του τουρκικού κράτους. Σχετικά αναφέρεται:

«Δυστυχώς, υπάρχουν και πολλά άλλα είδη στη χώρα μας που εσκεμμένα ονομάζονται με αυτόν τον τρόπο. Η πρόθεση εδώ είναι τόσο προφανής που ακόμη και τα ενδημικά μας είδη, τα οποία είναι μοναδικά και μόνο στη χώρα μας και δεν βρίσκονται πουθενά αλλού στον κόσμο, πήραν ονομασίες με σκοπό να διαταράξουν αυτήν την ενιαία δομή.» [5]

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής για την Ζωολογική Ονοματολογία (International Commission on Zoological Nomenclature), ο οργανισμός ο οποίος έχει την ευθύνη για τους κανονισμούς και καθιέρωση των επιστημονικών ονομασιών των ειδών, ανέφερε σε συνέντευξη [6]πως ενώ η αλλαγή ονομασιών ενδεχομένως για πολιτικούς λόγους είναι προβληματική, η αναθεώρηση των ονομασιών είναι επιστημονικά αποδεκτή, ωστόσο η γενικότερη αποδοχή τους θα εξαρτηθεί από τις δημοσιεύσεις που θα γίνουν σε επιστημονικά άρθρα, μελέτες και περιοδικά και θα κάνουν χρήση των νέων ονομασιών.

Οι αναθεωρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είδος Επιστημονική ονομασία Αναθεωρημένη ονομασία της

Τουρκικής κυβέρνησης

Κόκκινη αλεπού
των βουνών
Vulpes vulpes kurdistanica Vulpes vulpes
Αγριοπρόβατο
Ovis armeniana Ovis orientalis anatolicus
Ζαρκάδι
Capreolus capreolus armenius Capreolus capreolus capreolus

Οι αλλαγές αυτές επηρεάζουν μόνο την επίσημη ταξινομική ονοματολογία που χρησιμοποιείται από την τουρκική κυβέρνηση.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά)«Turkey renames 'divisive' animals». BBC: British Broadcasting Corporation. 8 March 2005. http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/4328285.stm. Ανακτήθηκε στις 26 January 2013. 
  2. (Αγγλικά)Gunaysu, Ayse (March 4, 2009). «Learnings from the Sari Gelin Case». Armenian Weekly. http://www.armenianweekly.com/2009/03/04/learnings-from-the-sari-gelin-case/. Ανακτήθηκε στις 26 January 2013. 
  3. (Αγγλικά)Shahbazi, Shirana· Tehrani, Rachid· Zolghadr, Tirdad· Cone-Miller, Emily· Shahrzad (Artists' group) (2005). Shahrzad: history. JRP Ringier. σελ. 97. Ανακτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2013. Turkey Renames Armenian Animals 
  4. (Αγγλικά)Grigoriadis, Ioannis N. (2009). Trials of Europeanization : Turkish political culture and the European Union (1st έκδοση). New York: Palgrave Macmillan. ISBN 9780230612150. 
  5. «Çevre Bakanlığı'nın üniter hassasiyeti». 29 Δεκεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2014. 
  6. «Taxonomy, Turkish style». Science Now. 10 Μαρτίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2014.