Αλιείς (αρχαία πόλη)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλιείς (αρχαία πόλη)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αλιείς (αρχαία πόλη)
37°18′51″N 23°9′4″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Ερμιονίδας
Γεωγραφική υπαγωγήΑρχαία Αργολίδα
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Η θέση των Αλιέων

Οι Αλιείς ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας χτισμένη στην περιοχή του σημερινού Πορτοχελίου. Χτίστηκε το 468 π.Χ. όταν οι Αργείοι κατέστρεψαν την Τίρυνθα. Τότε οι κάτοικοι της Τίρυνθας ζήτησαν καταφύγιο στους Ερμιονείς οι οποίοι τους παραχώρησαν την περιοχή των Αλιέων για να εγκατασταθούν[1]. Η πόλη ήταν αρχικά σύμμαχος της Σπάρτης, όπως και η αρχική πατρίδα τους, η Τίρυνθα. Το 430 π.Χ. έγινε αναγκαστικά σύμμαχος της Αθήνας, κάτι που επέβαλλαν οι Αθηναίοι με στρατιωτική επέμβαση. Μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο εντάχθηκε πάλι στις συμμαχικές πόλεις της Σπάρτης μέχρι την Μάχη της Μαντινείας. Με την συνθήκη ειρήνης που ακολούθησε η πόλη ανεξαρτητοποιήθηκε. Οι Αλιείς καταστράφηκαν τελικά το 303 π.Χ. από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή με την βοήθεια των Δρυόπων παλαιότερων κατοίκων της περιοχής.

Οι κύριες δραστηριότητες των κατοίκων ήταν το ψάρεμα και η συλλογή κοχυλιών πορφύρας από τα οποία παρήγαγαν το κύριο εξαγώγιμο προϊόν τους. Η πόλη περιβαλλόταν από τείχος, τμήμα του οποίου διακρίνεται και σήμερα. Ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μικρό βάθος και είναι ορατά από την ακτή[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. [...]{τῆς} Τίρυνθος ἀπῆλθον εἰς Ἐπίδαυρον, οἱ δὲ ἐ{κ τῆς - - -} εἰς τοὺς Ἁλιεῖς καλουμένους, οἱ δ´ ἐκ τῆς Ἀ{σίνης (ἔστι δ´} [...] Στράβωνος Γεωγραφία
  2. «Αρχαιολογία, Πορτοχέλι-Αλιείς» (PDF). Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2010. [νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]