Αληζότ Πασάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Αληζότ Πασάς ήταν ο προηγούμενος του Αλή Πασά διοικητής (Πασάς) των Ιωαννίνων. Υπήρξε περιβόητος εραστής, για τα οθωμανικά ήθη, και μεγάλος μηχανορράφος.

Στην αρχή ήταν ένας άσημος, σκλάβος (δούλος) του Μεχμέτ Πασά του επιλεγόμενου Πασά Καλού των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια διορίστηκε τραπεζοκόμος και καφετζής του Σουλεϊμάν Πασά, ανεψιού και γαμπρού του προηγουμένου επ΄ αδελφή, που μετά τον θάνατο του Μεχμέτ Πασά ανέλαβε διοικητής των Ιωαννίνων. Στη συνέχεια κατέστη εραστής της συζύγου του Σουλεϊμάν, της Αϊσέ, που από τη σχέση του αυτή, (και της εξ αυτής υπέρμετρης εύνοιάς της) κατάφερε ν΄ αποκτήσει μεγάλη περιουσία.

Όταν όμως κάποτε προδόθηκε η παράνομη αυτή σχέση του, δραπέτευσε και άρχισε να καταστρώνει ραδιουργίες εναντίον του απατημένου συζύγου και πάντα με τη συνδρομή της Αϊσέ. Ξεκίνησε λοιπόν και πήγε στη Κωνσταντινούπολη όπου και συναντήθηκε με τον Σουλτάνο. Με τις ραδιουργίες του κατάφερε τελικά να εκδοθεί σουλτανικό φιρμάνι δια του οποίου και διατάσσονταν η άμεση σύλληψη και ο θάνατος του Σουλεϊμάν που είχε εξεγείρει, κατά ραδιουργία του Αλιζότ, επανάσταση των πάντων κατά του Σουλτάνου!

Έτσι διατάχθηκε σουλτανικό στράτευμα να σπεύσει στα Γιάννενα, να συλλάβει τον Σουλεϊμάν Πασά και αμέσως να τον εκτελέσει προς γενικό παραδειγματισμό. Μετά την εκτέλεση του Σουλεϊμάν, κύριος πλέον της κατάστασης ο Αληζότ, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην Υψηλή Πύλη, αναγνωρίσθηκε Πασάς των Ιωαννίνων, και σε σύντομο διάστημα παντρεύτηκε τη χήρα του Σουλεϊμάν.

Αργότερα ο Αληζότ επικεφαλής των στρατευμάτων του έλαβε μέρος στον πόλεμο κατά των Ρώσων. Στην απουσία του αυτή από τα Ιωάννινα ο έτερος περιβόητος Αλή Πασάς ο Τεπελενλής κατόρθωσε να γίνει κύριος των Ιωαννίνων όπου με απάτες και ραδιουργίες αναγνωρίσθηκε Πασάς και από τον Σουλτάνο. Ο Αληζότ αν και διακρίθηκε στη οθωμανική διοίκηση δεν κατάφερε ν΄ ανακτήσει το Πασαλίκι των Ιωαννίνων. Πολλοί υποστήριζαν ότι τελικά δολοφονήθηκε από άνδρες του Αλή Πασά.