Αλεξανδρινό

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξανδρινό
Αλεξανδρινό
Αλεξανδρινό
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Αγγειόσπερμα (Magnoliophyta)
Ομοταξία: Δικοτυλήδονα (Magnoliopsida)
Τάξη: Ευφορβιώδη (Euphorbiales)
Οικογένεια: Ευφορβίδες (Euphorbiaceae)
Γένος: Ευφορβία (Euphorbia)
Είδος: E. pulcherrima
Διώνυμο
Ευφορβία η κομψοτάτη (Euphorbia pulcherrima)
Willd. ex Klotzsch
.

Αλεξανδρινό, Αστέρι της Βηθλεέμ ή Ποϊνσέτια, επιστ. όνομα Euphorbia pulcherrima (Ευφορβία η κομψοτάτη) είναι φυτό, από το οποίο φτιάχνεται το στεφάνι με φύλλα κόκκινα και πράσινα και με λίγα κίτρινα ή άλλα και που αποτελεί βασικό μέρος του στολισμού κατά τις εορτές των Χριστουγέννων με διάφορες χρήσεις, είτε να κρέμεται έξω από την εξώπορτα ή πάνω από το τζάκι, είτε να φέρεται οριζόντια με κεριά και να στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Σχεδόν σε όλη την Ευρώπη σήμερα η επίδειξή του θεωρείται ως έναρξη των εορτών αυτών.

Ιστορία εθίμου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έθιμο αυτό προέρχεται από τις ΗΠΑ όταν, πριν 200 περίπου χρόνια ο πρώτος πρέσβης της Αμερικής στο Μεξικό Joel Poinsett έφερε το φυτό αυτό μαζί του από τη νότια Αμερική κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Έτσι σιγά σιγά το Αλεξανδρινό θεωρήθηκε ως το "κλασσικό" φυτό των Χριστουγέννων.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Σε πολλά μέρη της Ελλάδας συνηθίζεται η κατασκευή στεφάνων από πολύ παλιά σε ανάμνηση αρχαίων εορτών.
  • Η κατασκευή σαν αστέρι τοποθετείται κυρίως στη κορυφή του Χριστουγεννιάτικου δένδρου. Επίσης ως Αστέρι της Βηθλεέμ συνήθως φέρεται στον ψηλότερο ιστό των πλοίων αλλά τελευταία και σε κτίρια, είτε αυτοφωτιζόμενο είτε όχι.
  • Οι Γάλλοι τα Αλεξανδρινά τα ονομάζουν «Etoiles de Noël».