Αλεξάνδρου Ανάβαση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αλεξάνδρου Ανάβασις)
Αλεξάνδρου Ανάβαση
ΣυγγραφέαςΦλάβιος Αρριανός
ΤίτλοςΑλεξάνδρου Ανάβαση
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Ημερομηνία δημιουργίας2ος αιώνας
ΕπόμενοΙνδική

Η "Ανάβασις Αλεξάνδρου" είναι η ιστορία της εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το Φλάβιο Αρριανό.

Ο όρος "ανάβασις" σημαίνει "εκστρατεία από τα παράλια εις την κεντρική Ασία[1] και χρησιμοποιήθηκε από τον Ξενοφώντα στον τίτλο του έργου του "Κύρου Ανάβασις". Ο Αρριανός, συνειδητός μιμητής του ύφους του Ξενοφώντα[2], χρησιμοποιεί τον ίδιο όρο και στο δικό του έργο για την κατάκτηση της Ασίας από τον επιφανή στρατηλάτη.

Το έργο είναι η παλαιότερη πλήρης εξιστόρηση της εκστρατείας του Αλεξάνδρου που έχει διασωθεί. Γράφτηκε το δεύτερο αιώνα μ.Χ. (δηλαδή πάνω από τετρακόσια χρόνια μετά τα γεγονότα που αφηγείται) αλλά βασίζεται σε πηγές πολύ παλαιότερων αρχαίων ιστορικών όπως ο Καλλισθένης, Ονησίκριτος, Νέαρχος, Αριστόβουλος, Κλείταρχος και Πτολεμαίος ο Λάγου.

Πρόκειται κυρίως για πολεμική ιστορία και ασχολείται ελάχιστα με την προσωπική ζωή του Αλεξάνδρου ή την επιρροή του στην πολιτική σκηνή της εποχής του ή τους λόγους που τον ώθησαν στην εκστρατεία εναντίον της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Η προσεκτική επιλογή των πηγών και η ικανότητά του να ξεχωρίζει τη λαϊκή παράδοση από τα σοβαρά ιστορικά στοιχεία [3]χαρίζει στον Αρριανό μία αξιόλογη θέση στο πάνθεον των αρχαίων ιστορικών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Henry Liddell & Robert Scott Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης. Μετάφραση Ξ. Μόσχου Εκδοτικός Οίκος Ι. Σιδέρη
  2. Χρυσούλα Σοϊλέ (2006) "Ανάβασις Αλεξάνδρου" Πάπυρος Λαρούς Britannica Τόμος 6, σ. 473-474, Αθήνα: Εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος
  3. Lesky, A. (1985) Ιστορία της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας. Μετάφραση Αγαπητού Γ. Τσοπανάκη. 5η έκδοση, αναθεωρημένη. Θεσσαλονίκη: Κυριακίδης

Για περαιτέρω μελέτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Arrian, The Campaigns of Alexander, translated by Aubrey de Sélincourt, Penguin Classics, 1958 and numerous subsequent editions.
  • Arrian, The Campaigns of Alexander, translated by P.A. Brunt, with Greek and English text, edited by Jeffrey Henderson, The Loeb Classical Library, Harvard University Press. Books I-IV: ISBN 0-674-99260-1 Books V-VII and Indica: ISBN 0-674-99297-0
  • Αρριανού Ανάβασις Αλεξάνδρου. Μετάφραση Δ. Ν. Λύκα. Τα άπαντα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων. Πάπυρος