Κάθριν, Πριγκίπισσα της Ουαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάθριν
Πριγκίπισσα της Ουαλίας
Η Κάθριν το 2022
Γέννηση9 Ιανουαρίου 1982 (1982-01-09) (42 ετών)
Ρέντινγκ, Αγγλία
ΣύζυγοςΟυίλιαμ, Πρίγκιπας της Ουαλίας
ΕπίγονοιΠρίγκιπας Γεώργιος της Ουαλίας
Πριγκίπισσα Σάρλοτ της Ουαλίας
Πρίγκιπας Λούις της Ουαλίας
ΟίκοςΟυίνδσορ (εξ αγχιστείας)
ΠατέραςΜάικλ Μιντλέτον
ΜητέραΚάρολ Γκόλντσμιθ
ΘρησκείαΧριστιανή Αγγλικανή
ΕθνικότηταΑγγλική
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Κάθριν, Πριγκίπισσα της Ουαλίας (αγγλ. Catherine, Princess of Wales), γεννηθείσα Κάθριν Ελίζαμπεθ Μίντλτον (Catherine Elizabeth Middleton, 9 Ιανουαρίου 1982), είναι μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας και σύζυγος του διαδόχου του Βρετανικού θρόνου, Ουίλλιαμ, Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Το 2012, το περιοδικό Time, την συμπεριέβαλε στη λίστα στα «Πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως».[1]

Τα πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάθριν "Κέιτ" Ελίζαμπεθ Μίντλντον γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1982 στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Μπέρκσιρ (Royal Berkshire Hospital) στο Ρέντινγκ του Μπέρκσιρ της Αγγλίας, από μια οικογένεια της ανώτερης μεσαίας τάξης. Είναι το πρώτο παιδί και η μεγαλύτερη κόρη του Μάικλ Μίντλτον, πρώην πιλότου των Βρετανικών Αερογραμμών, και της Κάρολ Γκόλντσμιθ, πρώην αεροσυνοδού. Έχει δύο αδέλφια, τη Φίλιππα (γεν. 1983) και τον Τζέημς (γεν. 1987). Η οικογένεια του πατέρα της έχει δεσμούς με τη βρετανική αριστοκρατία.

Η Κάθριν, μεγάλωσε στο Χάππελ Ρόου, Μπάκλμπερυ, κοντά στο Νιούμπερυ, όμως για δύο χρόνια (1984-1986) η οικογένεια Μίντλετον έζησε στο Αμμάν της Ιορδανίας όπου εκεί πήγε σε αγγλικό βρεφονηπιακό σταθμό, έως ότου η οικογένεια της επέστρεψε στο Μπέρκσιρ. Σε ηλικία τεσσάρων ετών πήγε στο ιδιωτικό σχολείο Σαιντ Άντριους, κοντά στο χωριό Πάνγκμπορν στο Μπέρκσιρ.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Κολλέγιο Μάρλμπορω στο Ουίλτσιρ και έπειτα στο Πανεπιστήμιο του Σαιντ Άντριους (University of St Andrews) στο Φάιφ της Σκωτίας απ' όπου και αποφοίτησε το 2005 με πτυχίο στην Ιστορία της Τέχνης και βαθμό Άριστα. Εκεί γνώρισε και τον μελλοντικό της σύζυγο, Ουίλλιαμ.

Δημόσια εικόνα και στιλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάθριν αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για το στιλ της και γενικότερα για το γούστο της στη μόδα. Έτσι, έχει συμπεριληφθεί σε πολυάριθμες λίστες με τους καλύτερα ντυμένους. Επιλέχθηκε από την εφημερίδα The Daily Telegraph ως η «Πιο Υποσχόμενη Νεοφερμένη» στην λίστα του 2006 με τίτλο: «Λίστα του στιλ: νικητές και χαμένοι». Η Tatler την τοποθέτησε στο νούμερο 8 στη λίστα με τα δέκα «style icons». Συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους πιο καλοντυμένους του 2010 του περιοδικού People. Τον Ιούνιο του 2008, επιλέχθηκε από το Style.com ως το μηνιαίο τους «beauty icon». Τον Ιούλιο του 2008, συμπεριλήφθηκε στην λίστα των «Παγκοσμίως Πιο Καλοντυμένων» του περιοδικού Vanity Fair.

Δούκισσα του Κέιμπριτζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γνωριμία με τον πρίγκιπα Ουίλλιαμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών τους χρόνων στο Πανεπιστήμιο Σαιντ Άντριους γνωρίστηκε με τον πρίγκιπα Ουίλλιαμ. Η πρώτη τους κοινή εμφάνιση έγινε τον Μάρτιο του 2004, όταν βρέθηκαν μαζί στο Κλόστερς να κάνουν σκι. Εκεί τραβήχτηκαν και οι πρώτες φωτογραφίες τους, με τον τύπο να εικάζει για το αν η συγκεκριμένη κοπέλα αποτελούσε το κορίτσι του Πρίγκιπα. H Οικία Κλάρενς δεν αρνήθηκε τη σχέση τους. Η θέση της Κέιτ πάντως ως η «ανεπίσημη κοπέλα του Πρίγκιπα» της επέφερε εκτεταμένη κάλυψη από αυτά, τόσο της Αγγλίας όσο και του εξωτερικού, με αποτέλεσμα να την φωτογραφίζουν συχνά στις καθημερινές εξόδους της.

Στις 17 Οκτωβρίου 2005, η ίδια παραπονέθηκε μέσω του δικηγόρου της για παρενόχληση από τα ΜΜΕ, δηλώνοντας πως «δεν είχε κάνει τίποτα το τόσο σημαντικό ώστε να δικαιολογείται η τόση δημοσιότητα.». Τον Φεβρουάριο του 2006, ανακοινώθηκε ότι η Κάθριν θα είχε στο εξής την δική της εικοσιτετράωρη φύλαξη παρεχόμενη από το Royalty Protection branch (SO14) (Κλάδος Προστασίας των Βασιλικών Προσώπων). Αυτό τροφοδότησε περαιτέρω τις φήμες και τις σκέψεις περί αρραβώνα μεταξύ εκείνης και του Ουίλλιαμ, αφού διαφορετικά δεν θα δικαιούνταν αυτή την υπηρεσία.

Κι ενώ ο αρραβώνας δεν ερχόταν, δεν παραχωρήθηκε στην Κέιτ η άδεια να συνεχίζεται να της παρέχεται η ασφάλεια. Η προσοχή των MME αυξήθηκε κατά τα εικοστά πέμπτα γενέθλια της Κέιτ, προκαλώντας τις προειδοποιήσεις του Ουίλλιαμ αλλά και των δικηγόρων της, οι οποίοι απείλησαν ότι θα κινηθούν νομικά. Δύο ομάδες εφημερίδων, η News International, η οποία εκδίδει τις εφημερίδες «The Times» και «The Sun», και η Guardian Media Group που εκδίδει την εφημερίδα «The Guardian», αποφάσισαν να απέχουν από τη δημοσιοποίηση και την έκδοση φωτογραφιών της Κέιτ, βγαλμένες από παπαράτσι.

Αργότερα, διαδόθηκε η φήμη ότι η Κέιτ μετακόμισε μαζί με τον Πρίγκιπα στην Οικία Κλάρενς, την κατοικία του στο Λονδίνο. Λίγο μετά, η Οικία Κλάρενς αρνήθηκε κάτι τέτοιο.

Ο χωρισμός και η επανασύνδεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2007, η εφημερίδα «The Sun» δημοσίευσε σε «παγκόσμια αποκλειστικότητα» ότι ο Πρίγκιπας Ουίλλιαμ και η Κέιτ Μίντλτον χώρισαν. Καθώς οι μέρες περνούσαν, το δίκτυο «BBC» επιβεβαίωσε τον χωρισμό. Το ζευγάρι φαίνεται να αποφάσισε να χωρίσει σε διακοπές του στο ελβετικό θέρετρο «Zermatt». Η Οικία Κλάρενς έκανε ένα και μοναδικό σχόλιο για τον χωρισμό του Πρίγκιπα και της κοπέλας του, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Times», λέγοντας ότι «Δεν κάνουμε σχόλια για την προσωπική ζωή του Πρίγκιπα». Οι εφημερίδες συνέχιζαν να εικάζουν για πολύ καιρό όσον αφορά στους λόγους του χωρισμού παρόλο που οι φήμες που εκδίδονταν βασίζονταν σε ανώνυμες πηγές.

Η πρωτότυπη αναφορά της εφημερίδας «The Sun» ανέφερε κατά λέξη ότι «ένας στενός φίλος του ζευγαριού» δήλωνε πως η Κέιτ ένιωθε ότι ο Πρίγκιπας δεν της έδινε την κατάλληλη προσοχή. Η εφημερίδα επεσήμανε φήμες που ήθελαν τον Πρίγκιπα να περνάει χρόνο με νεαρές κοπέλες και ότι αισθανόταν πολύ μικρός για να παντρευτεί. Η εφημερίδα «Mail» επίσης υποστήριξε ότι ένας φίλος του Πρίγκιπα τον ενθάρρυνε να προσεγγίζει απερίσκεπτα τις σχέσεις του.

Τον Ιούνιο του 2007, επέμεναν ότι ήταν μόνο δύο καλοί φίλοι στις φήμες που τους ήθελαν ξανά μαζί. Η Κέιτ και η οικογένειά της παρευρέθηκαν στο Concert for Diana (Συναυλία για την Νταϊάνα) στο Στάδιο Ουέμπλεϋ. Εκεί, κάθισαν μακριά ο ένας από τον άλλο, με δύο σειρές διαφορά. Μεταγενέστερα, παρατηρήθηκε ότι το ζευγάρι έκανε πολλές δημόσιες εμφανίσεις επανειλημμένα και πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των BBC και της Daily Mail, υποστήριζαν πως «αναζωπύρωσαν τη σχέση τους». Αργότερα, η Κέιτ παρευρέθηκε στον γάμο του ξαδέλφου του Ουίλλιαμ, Πήτερ Φίλλιπς, παρόλο που εκείνος δεν κατάφερε να παρευρεθεί.

Τον Απρίλιο του 2008, η Κέιτ συνόδευσε τον Ούλλιαμ όταν βραβεύτηκε με τα Φτερά από την RAF (RAF wings) στο Royal Air Force College Cranwell. Στις 16 Ιουνίου του 2008, εκείνη παρευρέθηκε στην τελετή ένταξης του Πρίγκιπα στο Τάγμα της Περικνημίδας μαζί με την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια. Έτσι το ζευγάρι ανακοίνωσε επίσημα την επανασύνδεση του.

Ο Δούκας και η Δούκισσα στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ, όπου αντάλλαξαν το πρώτο τους φιλί ως παντρεμένο ζευγάρι.

Γάμος & Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δυο τους αρραβωνιάστηκαν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού τους στην Κένυα τον Οκτώβριο του 2010, όπου ο Ουίλλιαμ έδωσε στην Κάθριν το ζαφειρένιο δαχτυλίδι της μητέρας του, Νταϊάνα. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα από την Οικία Κλάρενς στις 16 Νοεμβρίου του 2010. Στις 29 Απριλίου 2011 πραγματοποιήθηκε και ο γάμος τους, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ όπου πριν από 14 χρόνια είχε γίνει και η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Ο γάμος τους παρακολουθήθηκε από τουλάχιστον 300 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 26 ήταν Βρετανοί που παρακολούθησαν το γεγονός ζωντανά, ενώ λίγες ώρες πριν τον γάμο τους έλαβαν τον τίτλο του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Μερικούς μήνες μετά τον γάμο τους, έγιναν κάποιες αλλαγές στον Νόμο της διαδοχής του βρετανικού θρόνου. Μέχρι τότε, οι άρρενες απόγονοι προηγούνταν στην σειρά διαδοχής. Με τις αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν το φύλο του πρώτου παιδιού του Δούκα και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ δεν θα είχε σημασία και θα έμπαινε αυτομάτως στην γραμμή διαδοχής αμέσως μετά τον πατέρα του.

Με τον πρώτο τους γιο την ημέρα της γέννησής του, το 2013

Το πριγκιπικό ζευγάρι απέκτησε μαζί τρία παιδιά. Τον πρίγκιπα Τζορτζ της Ουαλίας (Τζορτζ Αλεξάντερ Λούι, 22 Ιουλίου 2013), την πριγκίπισσα Σάρλοτ της Ουαλίας (Σάρλοτ Ελίζαμπεθ Νταϊάνα, 2 Μαΐου 2015) και τον πρίγκιπα Λούι της Ουαλίας (Λούι Άρθουρ Τσαρλς, 23 Απριλίου 2018). Και τα τρία τους παιδιά γεννήθηκαν στο Νοσοκομείο Σαιντ Μαίρυ όπου είχε γεννηθεί και ο Πρίγκιπας Ουίλλιαμ το 1982.

Υγεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάθριν εισήχθη στην Κλινική του Λονδίνου τον Ιανουάριο του 2024, όπου υποβλήθηκε σε «μείζονα» χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά για μια άγνωστη ιατρική κατάσταση που δεν σχετιζόταν με τον καρκίνο.[2] Ανέβαλε όλες τις δημόσιες υποχρεώσεις και τα καθήκοντά της για μετά το Πάσχα.[3] Οι εικασίες σχετικά με την απουσία της πριγκίπισσας προκάλεσαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και τράβηξαν την προσοχή των ΜΜΕ.[4][5]

Η Κάθριν, στις 22 Μαρτίου 2024 ανακοίνωσε, μέσω μηνύματος βίντεο που γυρίστηκε από τα στούντιο του BBC στις 20 Μαρτίου, ότι η μετεγχειρητική διάγνωσή της επιβεβαίωσε ότι είχε καρκίνο και ότι είχε ξεκινήσει προληπτική χημειοθεραπεία.[6][7]

Βασιλικά καθήκοντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θυρεός της Κάθριν Πριγκίπισσας της Ουαλίας.

Η Κάθριν συστήθηκε επισήμως στην δημόσια ζωή και στα βασιλικά της καθήκοντα στις 24 Φεβρουαρίου 2011, δύο μήνες πριν τον γάμο της, όταν εκείνη και ο Ουίλλιαμ παρευρέθηκαν στην τελετή ονοματοδοσίας μιας σωσίβιας λέμβου στο Trearddur του Άνγκλεσυ στη Βόρεια Ουαλία.

Στις 16 Φεβρουαρίου, το Κλάρενς Χάους ανακοίνωσε ότι η πρώτη Βασιλική Περιοδεία του ζευγαριού στον Καναδά θα λάμβανε χώρα τον Ιούλιο του 2011. Τον Μάιο του 2011, μικρό χρονικό διάστημα μετά τον γάμο, η Οικία Κλάρενς ανακοίνωσε ότι το ζευγάρι θα επισκεφτεί και την Καλιφόρνια μετά την επίσκεψη τους στον Καναδά.

Τίτλοι, προσφωνήσεις και θυρεός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσφωνήσεις της
Κάθριν, Πριγκίπισσας της Ουαλίας
Προσφώνηση αναφοράςΗ Αυτής Βασιλική Υψηλότητα
Προφορική προσφώνησηΥψηλοτάτη
Εναλλακτική προσφώνησηΚυρία
  • 9 Ιανουαρίου 1982 – 29 Απριλίου 2011: Η Δεσποινίς Κάθριν Ελίζαμπεθ Μίντλτον
  • 29 Απριλίου 2011 – 8 Σεπτεμβρίου 2022: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Δούκισσα του Κέιμπριτζ
    • Στη Σκωτία: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Κόμισσα του Στράθερν
  • 8 Σεπτεμβρίου 2022 – σήμερα: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Δούκισσα της Κορνουάλης και του Κέιμπριτζ
  • 9 Σεπτεμβρίου 2022 – σήμερα: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Πριγκίπισσα της Ουαλίας και η Κόμισσα του Τσέστερ
    • Στη Σκωτία: Η Αυτής Βασιλική Υψηλότητα Η Δούκισσα του Ρόθσεϋ (επίσης η Κόμισσα του Κάρικ και η Λαίδη των Νησιών)

Στη Βόρεια Ιρλανδία κατέχει τον τίτλο της Βαρόνης του Καρρικφέργκους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Catherine, Duchess of Cambridge, and Pippa Middleton Αρχειοθετήθηκε 2013-07-24 στο Wayback Machine., The 100 Most Influential People in the World, Time Magazine, Απρίλιος 2012.
  2. Rhoden-Paul, Andre; Coughlan, Sean (17 January 2024). «Catherine, Princess of Wales, in hospital after abdominal surgery». BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 January 2024. https://web.archive.org/web/20240117141308/https://www.bbc.com/news/uk-68009259. Ανακτήθηκε στις 17 January 2024. 
  3. Coughlan, Sean (29 January 2024). «King Charles leaves hospital as Kate recovers at home». BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 January 2024. https://web.archive.org/web/20240129175657/https://www.bbc.com/news/uk-68127598. Ανακτήθηκε στις 30 January 2024. 
  4. Relph, Daniela (29 February 2024). «Analysis: A royal dilemma as public curiosity over Kate's health grows». BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 March 2024. https://web.archive.org/web/20240309091221/https://www.bbc.com/news/uk-68440735. Ανακτήθηκε στις 11 March 2024. 
  5. Mercedes Lara, Maria (14 March 2024). «Kate Middleton's Surgery Recovery and Photo Controversy: Everything to Know». BBC News. https://people.com/kate-middleton-surgery-recovery-photo-controversy-everything-to-know-8608876. Ανακτήθηκε στις 14 March 2024. 
  6. Coughlin, Sean (22 March 2024). «Princess of Wales says she is undergoing cancer treatment». BBC News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 March 2024. https://web.archive.org/web/20240322180711/https://www.bbc.com/news/uk-68641441. Ανακτήθηκε στις 22 March 2024. 
  7. Foster, Max; Said-Moorhouse, Lauren (22 March 2024). «Catherine, Princess of Wales, announces she has cancer». CNN. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 March 2024. https://web.archive.org/web/20240323013315/https://www.cnn.com/2024/03/22/uk/kate-princess-of-wales-cancer-diagnosis-intl-gbr/index.html. Ανακτήθηκε στις 22 March 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τάξεις προτεραιότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο,
Προκάτοχος
Η Βασιλική Πριγκίπισσα
Λαίδη
Δούκισσα του Κέιμπριτζ
Διάδοχος
Η Δούκισσα του Σάσσεξ
Επίτιμοι τίτλοι
Προκάτοχος
Ο Δούκας του Εδιμβούργου
Ως Αρχηγός Αεροπορίας
Αεροπορική Διοικήτρια του Σώματος Εκπαίδευσης Αεροπορίας
2015 – σήμερα
Εν ενεργεία