Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ»
Ίδρυση1960
ΙδρυτήςΠαναγιώτης Τρεμπέλας
ΈδραΑθήνα, Ελλάδα
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ» αποτελεί ορθόδοξη χριστιανική αδελφότητα άγαμων ανδρών, κληρικών και λαϊκών, που σκοπό της έχει να διαφωτίζει τον λαό πάνω στην Ορθόδοξη πνευματικότητα και να εκδίδει και διαδίδει σχετικά έντυπα. Είναι εγγεγραμμένη ως Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στα Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος[1].

Ιδρύθηκε το 1960 από μέλη της Αδελφότητας Θεολόγων «Η Ζωή» που αποχώρησαν από αυτήν[2]. Ιδρυτικά μέλη αποτέλεσαν οι θεολόγοι Παναγιώτης Τρεμπέλας [2], Ιωάννης Κολιόπουλος, Δημήτριος Παναγιωτόπουλος και άλλα 60 μέλη [εκκρεμεί παραπομπή]. Πρώτος προϊστάμενός της υπήρξε ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Δημόπουλος, ενώ σήμερα προΐσταται ο Αρχιμανδρίτης Αστέριος Χατζηνικολάου[3][4]. Το κοινόβιο της αδελφότητας βρίσκεται στη Νεάπολη της Αθήνας[4], ενώ το Κεντρικό Βιβλιοπωλείο της στην οδό Σόλωνος στην Αθήνα.[5] Εκδίδει τα περιοδικά «Ο Σωτήρ» και «Προς τη Νίκη»[4].

Συνεργαζόμενα σωματεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την Αδελφότητα συνεργάζονται διάφορα Σωματεία ανά την Ελλάδα, με κυριότερα τη ΓΕΧΑ (Ένωση Γονέων «Η Χριστιανική Αγωγή»), τον «Μέγα Βασίλειο» και τα Εκπαιδευτήρια «Ελληνική Παιδεία» που εδρεύουν στην Αθήνα, όπου υπάρχει και το κεντρικό τους πνευματικό Κέντρο, αίθουσες ομιλιών και παρεκκλήσιο του Μ. Βασιλείου.[6] Ο Σύλλογος «Ο Μέγας Βασίλειος» εκδίδει το περιοδικό «Η Δράση μας».[7] Υπάρχουν και συνεργαζόμενες Αδελφότητες Γυναικών: «Άμπελος», «Ελπίς», «Οικοδομή», «Λυχνία», «Ταβιθά» καθώς και το γηροκομείο γνωστό ως οίκος "Ειρήνης".

Κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο του 1967, μετά την αντικανονική παύση πολλών μητροπολιτών από τη Δικτατορία των Συνταγματαρχών[8], ανάμεσα στους νεοτοποθετηθέντες από το καθεστώς επισκόπους υπήρξαν ο Ενόπλων Δυνάμεων - Νέας Πελαγονίας Νικόλαος Ξένος και ο Θεσσαλιώτιδος Κωνσταντίνος Σακελλαρόπουλος,[9] και οι οποίοι στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου είχαν υπηρετήσει ως στρατιωτικοί ιερείς-ιεροκήρυκες.[10] Και οι δύο είχαν αποτελέσει μέλη του Σωτήρα [εκκρεμεί παραπομπή].

Μια έντονη κριτική στις πρακτικές των Αδελφοτήτων προέρχεται από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Αμβρόσιου (2000), ο οποίος υποστήριξε πως το πέρασμα των οργανώσεων απετέλεσε την νόσο της Εκκλησίας με τραγικές συνέπειες για την ζωή του τόπου.[11]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Συνοδική Υποεπιτροπή, επί της εκδόσεως των "Διπτύχων 2024 της Εκκλησίας της Ελλάδος". Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2024. Αθήνα: Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. σελ. 423. 
  2. 2,0 2,1 http://www.ecclesia.gr/greek/archbishop/christodoulos.asp?id=671&what_main=1&what_sub=7&lang=gr&archbishop_heading=%CE%9E%20%CE%9E%C2%B7%CE%9E%C2%BD%CE%9F%20%CE%9E%CE%8C%CE%9E%C2%B1%CE%9F%E2%80%9E%CE%9E%C2%B1
  3. http://www.greekorthodox-alexandria.org/index.php?module=news&action=details&id=66&PHPSESSID=bqtqbmltt8tjpk9dclpfp9su16[νεκρός σύνδεσμος]
  4. 4,0 4,1 4,2 «Η Αδελφότητά μας». Αδελφότητα Θεολόγων ο Σωτήρ. Ανακτήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2009. 
  6. Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2009. Βλ. και τις σχετικές πληροφορίες στη σελίδα "Η Ιστορία μας" των Εκπαιδευτηρίων "Ελληνική Παιδεία".
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2020. 
  8. Εκκλησία και 21η Απριλίου: Ώρα για μια «συγγνώμη»
  9. «Αττικής Νικόδημος, Βιογραφικό, attikisnikodimos.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 16 Απριλίου 2021. 
  10. Η Θεολογία μεσοπέλαγα:Χριστιανοί και πολιτική δράση κατά την περίοδο της Δικτατορίας 1967-74
  11. Η σύγκρουση μεταξύ αντιοργανωσιακών και οργανωσιακών στους κόλπους της Ιεραρχίας- ο εμφύλιος πόλεμος στην Εκκλησία

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]