Αδελία Γη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αδελία Γη
Χώρα-
Διοικητική υπαγωγήΓαλλικά Νότια και Ανταρκτικά Εδάφη και περιοχή της Συνθήκης της Ανταρκτικής
Έκταση432.000 km²[1]
Πληθυσμός33 (12  Ιανουαρίου 1956)
Γεωγραφικές συντεταγμένες66°39′47″S 140°0′10″E

Συντεταγμένες: 75°00′S 139°00′E / 75.000°S 139.000°E / -75.000; 139.000 Η Αδελία Γη είναι μια λωρίδα εδάφους της Ανταρκτικής. Καλύπτει μία επιφάνεια έκτασης περίπου 432.000 τ.χλμ. αλλά με μόνο 30 κατοίκους που είναι επιστήμονες και παρατηρητές. Αποτελεί μέρος των Αυστραλιανών και Ανταρκτικών Γαλλικών Εδαφών. Στεγάζει τις επιστημονικές βάσεις Ντυμόν Ντυρβίλ, στη νήσο Πετρέλ, και Κυβερνήτη-Σαρκό.

Κλίμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κλίμα της χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοθύελλες. Οι μέσες θερμοκρασίες στο Ντυμόν Ντυρβίλ, σε επίπεδο θαλάσσης κυμαίνονται κατά μέσο όρο από -1 έως +7 C κατά το καλοκαίρι (Ιανουάριος, Φεβρουάριος) και από -15 έως -20 βαθμούς κατά το χειμώνα.

Από τον Μάρτιο, η θάλασσα καλύπτεται από στρώμα πάγου που πυκνώνει για να προσεγγίσει ένα με δύο μέτρα κατά το χειμώνα. Αυτός ο θαλάσσιος πάγος, κατά το χειμώνα, καλύπτει μία τεράστια έκταση και μπλοκάρει την πλοήγηση.

Βιολογική Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτά τα εδάφη, παραγνωρισμένα σε γενικό επίπεδο διαθέτουν μία βιολογική κληρονομιά πολύ συχνά υποτιμημένη. Η Ανταρκτική είναι η μόνη μεγάλη και συνάμα ψυχρή περιοχή της υδρογείου που βρίσκεται σε κατάσταση παραπλήσια με την αρχική της, σε αντίθεση με την Αρκτική. Η βιολογική κληρονομιά, ακόμα ανέπαφη, είναι σε παγκόσμιο επίπεδο πολύ σημαντική και η Γαλλία είναι υπεύθυνη μπροστά στη διεθνή κοινότητα. Υπογράφοντας την Σύμβαση του Ρίο το 1992, η Γαλλία δεσμεύτηκε να την προστατεύσει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες και την ελπίδα των μελλοντικών γενεών παίρνοντας, σε εθνικό επίπεδο, όλα τα αναγκαία μέτρα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακάλυψη και πρώτες κατοχές Ο κυβερνήτης της γαλλικής αποστολής στην Ανταρκτική, Ζυλ Ντυμόν Ντυρβίλ, ανακάλυψε αυτή την περιοχή το 1840 και της έδοσε το όνομα της γυναίκας του. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο κατά τη διάρκεια του οποίου η στρατηγική αξία της περιοχής έγινε πρόδηλη, πολλές χώρες εκ των οποίων η Γαλλία αντιμετώπισαν το ενδεχόμενο να δημιουργήσουν σ'αυτή την ήπειρο σταθμούς με σκοπό να στηρίξουν τις εδαφικές τους διεκδικήσεις.

Γαλλική Κυριαρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θαλάσσιες ζώνες υπό γαλλική δικαιοδοσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]