Αβεστική γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αβεστική
Ομιλούνταν σε: βορειοανατολική Περσία
Εξαφάνιση: 8ος αιώνας π.Χ.
Ταξινόμηση: Ινδοευρωπαϊκή
  Ινδοϊρανική
   Ιρανική
    Αβεστική
Κώδικες γλώσσας
ISO 639-1 ae
ISO 639-2/B ave
ISO 639-3
SIL ave
Glotto {{{Glottolog}}}
Linguist {{{Linguist}}}

Η Αβεστική γλώσσα είναι μια ινδοευρωπαϊκή και πιο συγκεκριμένα μια ινδοϊρανική (ινδοάρεια) εξαφανισμένη γλώσσα και αποτελεί εξέλιξη της παλαιότερης ανατολικής ιρανικής διαλέκτου, ενώ η αντίστοιχη δυτική εξελίχθηκε στη λεγόμενη Αρχαία Περσική.


Η Γλώσσα του Ζωροαστρισμού[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αβεστική μαρτυρείται για πρώτη φορά στις λεγόμενες Γκάθες του Ζωροάστρη (ή Ζαρατούστρα), οι οποίες αποτελούν μια συλλογή ύμνων που απευθύνονται στον Δημιουργό και Θεό του Καλού Άχουρα Μάζντα και που περιλαμβάνονται στην Αβέστα, το ιερό βιβλίο του Ζωροαστρισμού και χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα π.Χ. (Αρχαία Αβεστική) ενώ μια εξέλιξη της γλώσσας, η Νέα Αβεστική τοποθετείται χρονικά στον 6ο και 5ο αιώνα.

Η Αρχαία Αβεστική αποτελούσε μια περίπλοκη γλώσσα η οποία διέθετε οκτώ πτώσεις, απαρεμφατικές δομές και πλούσια μορφολογία ενώ σε αυτό το επίπεδο ήταν εμφανής η συγγένεια με την βεδική σανσκριτική με την οποία ανήκει στην ινδοϊρανική ομάδα γλωσσών, για παράδειγμα το ρήμα "είμαι" έχει ως εξής στις δύο γλώσσες:

   Σανσκριτική       Αβεστική   
   asmi    аhmī
   asi    аhī
   asti    astī
   smah    mahī
   stha    stā
   santi    həṇtī


Το παλαιότερο διασωθέν χειρόγραφο χρονολογείται από το 1288 μ.Χ

Το Αβεστικό Αλφάβητο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και στην περίπτωση της Ριγκ Βέντα και πιθανότατα και σε αυτήν των ομηρικών επών, έτσι και τα κείμενα της Αβέστα καταγράφηκαν σε μια ενιαία μορφή αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα τον τέταρτο αιώνα μ.Χ. σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν όλα τα κείμενα που σχετίζονταν με τον Ζωροαστρισμό αλλά και για να καταγραφεί σωστά η προφορά των ιερών κειμένων. Βάσει της αβεστικής γραφής υπήρξε μία αντίστοιχη Παχλαβί γραφή με αρκετές όμως μεταβολές ώστε να αποδίδει ακόμα και τα αλλόφωνα των διαφόρων φωνημάτων. Κάποια από τα γράμματα προέρχονται από αραμαϊκές και ελληνικές ποικιλίες αλφαβήτων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Indogermanische Sprachwissenschaft - M.Meier Brügger, σελ.22

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Robert S. P. Beekes, A Grammar of Gatha-Avestan, E.J. Brill: Leiden, New York, København, Köln 1988 ISBN 90-04-08332-4
  • Reichelt Hans, Awestisches elementarbuch, Heidelberg 1967
  • Hoffmann Karl-Forssman Bernhard, Avestische Laut- und Flexionslehre, Innsbruck 2004 ISBN 3-85124-698-5

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]