Ίσιντορ Ισαάκ Ράμπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ίσιντορ Ισαάκ Ράμπι
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Isidor Isaac Rabi (Αγγλικά)
Γέννηση29  Ιουλίου 1898[1][2][3]
Rymanów
Θάνατος11  Ιανουαρίου 1988[4][1][2]
Μανχάταν[5]
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Αυστροουγγαρία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Κολούμπια, Πανεπιστήμιο Κορνέλ και John Jay Educational Campus
ΣύζυγοςHelen Newmark
ΒραβεύσειςAtoms for Peace Award, διεθνές χρυσό μετάλλιο Νιλς Μπορ (1967), Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1944), Μετάλλιο Ελιότ Κρεσόν (1942), Βραβείο των τεσσάρων ελευθεριών - Ελευθερία από το φόβο, μετάλλιο Έρστεντ (1982), NAS Public Welfare Medal (1985), Αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής, Richtmyer Memorial Lecture Award (1945), συνεργάτης της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής και I. I. Rabi Award (1983)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςατομική φυσική
Ιδιότηταφυσικός, επιστήμονας πυρηνικής φυσικής, διδάσκων πανεπιστημίου και θεωρητικός φυσικός
Διδακτορικός καθηγητήςAlbert Potter Wills
Υπογραφή

Ο Ίσιντορ Ισαάκ Ράμπι (Isidor Isaac Rabi, 29 Ιουλίου 189811 Ιανουαρίου 1988) ήταν Πολωνός φυσικός και βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1944 για τη μέθοδο καταγραφής των μαγνητικών ιδιοτήτων του ατομικού πυρήνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ράμπι γεννήθηκε σε μια παραδοσιακή εβραϊκή οικογένεια στο Rymanów της Γαλικίας, στην τότε Αυστριακή Αυτοκρατορία (σήμερα ανήκει στην Πολωνία), και πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής όταν ήταν παιδί. Το 1919 πήρε το πτυχίο του στη χημεία από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ, και συνέχισε τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια από όπου πήρε το 1927 το διδακτορικό του. Μια υποτροφία του επέτρεψε να πάει στην Ευρώπη και να συνεργασθεί με κορυφαίους φυσικούς όπως ο Νιλς Μπορ, Βέρνερ Χάιζενμπεργκ, Βόλφγκανγκ Πάουλι και Ότο Στερν. Αργότερα επέστρεψε στο Κολούμπια, όπου και παρέμεινε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]