Ιλίε Ντουμιτρέσκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ίλιε Ντουμιτρέσκου)
Ιλίε Ντουμιτρέσκου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ilie Dumitrescu (Ρουμανικά)
Γέννηση6  Ιανουαρίου 1969[1]
Βουκουρέστι
Χώρα πολιτογράφησηςΡουμανία
Ύψος172 cm Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΡουμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταποδοσφαιριστής
προπονητής ποδοσφαίρου[2]
Περίοδος ακμής1986
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςSport Merit Order
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ιλίε Ντουμιτρέσκου (Ilie Dumitrescu, 6 Ιανουαρίου 1969) είναι Ρουμάνος πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής ποδοσφαίρου.

Ποδοσφαιριστής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Ρουμάνους μεσοεπιθετικούς τη δεκαετία του 1990. Αγωνίστηκε σε μεγάλους συλλόγους όπως οι Στεάουα Βουκουρεστίου, Τότεναμ Χότσπερ, Σεβίλλη, Γουέστ Χαμ. Πήρε μέρος στα Μουντιάλ του 1990, 1994 και 1998. Στο Μουντιάλ του 1994 έκανε την κορυφαία του εμφάνιση με τη φανέλα της Εθνικής Ρουμανίας καθώς απέκλεισε την Εθνική Αργεντινής σκοράροντας δυο γκολ και τροφοδοτώντας τον Γκεόργκι Χάτζι για άλλο ένα.

Προπονητής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως προπονητής ξεκίνησε την καριέρα του από τον πάγκο της Οτελούλ Γκάλατι και ακολούθησαν αυτοί της Μπρασόβ, της Αλκής Λάρνακας και της Μπακάου, ενώ διετέλεσε και τεχνικός της εθνικής Ελπίδων Ρουμανίας. Το Φεβρουάριο του 2004 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ και έμεινε εκεί ως τη λήξη της περιόδου. Στη συνέχεια ο "Ντούμι", όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί του, μετακόμισε στον Απόλλωνα Λεμεσού, για να επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2005, οπότε και ανέλαβε προπονητής του Αιγάλεω. Ήρθε σε σύγκρουση με τους οπαδούς της ομάδας αυτής και στη συνέχεια μετακόμισε στον Ακράτητο.

Στις 2 Οκτωβρίου 2005, στο ημίχρονο του αγώνα με τον Ιωνικό, ήταν ιδιαίτερα εκνευρισμένος και επιχείρησε να φύγει από το γήπεδο. Μεταπείστηκε από τους παίκτες του και έμεινε στον πάγκο της ομάδας έως το τέλος της αναμέτρησης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξη Τύπου, όμως, ο Ρουμάνος τεχνικός ανακοίνωσε την παραίτησή του, χωρίς να εξηγήσει τους λόγους της απόφασής του. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε προπονητής της Καλλιθέας. Στις 22 Φεβρουαρίου 2006 ανέλαβε προπονητής του ΠΑΟΚ. Παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, αφού δέχτηκε κριτική για την εφαρμογή του συστήματος κατενάτσιο. Τον Μάιο του 2009, μετά το τέλος της σεζόν, ανέλαβε προπονητής του Πανθρακικού. Μετά την πρώτη αγωνιστική της σεζόν 2009-10 και την εντός έδρας ήττα απομακρύνθηκε από την θέση του προπονητή της ομάδας. Τον Αύγουστο του 2010 ανέλαβε προπονητής της Στεάουα Βουκουρεστίου χωρίς αποδοχές. Παραιτήθηκε 6 εβδομάδες αργότερα δηλώνοντας οτι δεν μπορεί να μείνει κάπου που δεν τον θέλουν.

Ελληνικές Ομάδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (πολλαπλές γλώσσες) Transfermarkt. 102020. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (πολλαπλές γλώσσες) Transfermarkt. 1272. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2022.