Έστερ Άφουα Οκλόο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έστερ Άφουα Οκλόο
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Απριλίου 1919[1]
South Dayi District[1]
Θάνατος8  Φεβρουαρίου 2002[1]
Άκκρα[1]
Αιτία θανάτουπνευμονία[2]
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΓκάνα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςΣχολείο Αχιμότα (1936–1941)[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας

Η Έστερ Άφουα Οκλόο (στα αγγλικά Esther Afua Ocloo, επίσης γνωστή σαν «θεία Οκλόο», γεννημένη ως Έστερ Αφούα Νκουλένου (Esther Afua Nkulenu) (Γκάνα, 18 Απριλίου 19198 Φεβρουαρίου 2002)[4]) ήταν πρωτοπόρος επιχειρηματίας στον τομέα του μικροδανεισμού και φιλάνθρωπος[5][6].

Επιχειρηματικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1936 έως το 1941 σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Αχιμότα (Achimota School). Ξεκίνησε την εμπορική της δραστηριότητα ως πλανόδια μικροπωλητής μαρμελάδας και χυμών[7] σε εφηβική ηλικία και στη συνέχεια έφτιαξε δική της επιχείρηση στον τομέα επεξεργασίας τροφίμων (μαρμελάδας και χυμού πορτοκαλιού) στη Χρυσή Ακτή τροφοδοτώντας τη Σχολή Αχιμότα και την Royal West African Frontier Force (RWAFF) (Βρετανική αποικιακή δύναμη). Έχοντας αυτά τα συμβόλαια συνεργασίας, κατάφερε να πάρει δάνειο και το 1942 ίδρυσε την επιχείρηση με το πατρικό της όνομα, Nkulenu Industries, μια επιχείρηση που συνεχίζει να έχει δραστηριότητα το 2017, παράγοντας μαρμελάδα και κάνοντας εξαγωγές από την Άκκρα της Γκάνα. Με χορηγία της Σχολής Αχιμότα πήγε στην Αγγλία όπου σπούδασε μαγειρική στο Good Housekeeping Institute και ήταν η πρώτη μαύρη που πήρε δίπλωμα μαγειρικής από αυτή τη σχολή[6]. Στη συνέχεια ακολούθησε μάθημα στη συντήρηση φαγητών από το Long Ashton Research Station (κρατικό γεωργικό και κηπευτικό ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ), επιστρέφοντας στη Γκάνα το 1953.

Επί τρία έτη (1959 – 1961) υπήρξε η πρώτη πρόεδρος των επιχειρηματιών της Γκάνας, ενώ τη δεκαετία του 1970 ασχολήθηκε με την οικονομική υποστήριξη της γυναίκας σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδρύοντας μαζί με άλλους έναν ανεξάρτητο οικονομικό οργανισμό διεθνούς εμβέλειας (Women’s World Banking, 1976) Ένα χρόνο πριν (1975) κλήθηκε και συμμετείχε στην πρώτη Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Γυναίκες στα Ηνωμένα Έθνη. Το 1990 τιμήθηκε με το «Αφρικανικό Βραβείο Ηγεσίας».

Βραβεύσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεταξύ άλλων, τιμήθηκε από την Ευαγγελική Εκκλησία της Γκάνα, από γυναικείους οργανισμούς της χώρας, αναγνωρίσθηκε σαν μια από τις πλέον σημαντικές γυναίκες του 20ου αιώνα και περιλήφθηκε στη σχετική λίστα από βρετανικό εκδοτικό οίκο, κέρδισε πολλές σημαντικές διακρίσεις για την επιχειρηματική της δράση καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην προσωπική της ζωή υπήρξε παντρεμένη με τον Στήβεν Οκλόο, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Απεβίωσε στις 8 Φεβρουαρίου του 2002 από πνευμονία. Η κηδεία της έγινε στην Άκκρα, με δημόσια δαπάνη και η ταφή της στην πόλη που γεννήθηκε, στην Πέκι Ντζάκε.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]