Ένωση Εκδοτών Ερευνητικών και Επαγγελματικών Ομάδων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Εκδοτών Ερευνητικών και Επαγγελματικών Ομάδων (αγγλ. Association of Learned and Professional Society Publishers - ALPSP) ιδρύθηκε το 1972 και αποτελεί τον μοναδικό διεθνή οργανισμό, ο οποίος εκπροσωπεί τους μη κερδοσκοπικούς εκδότες και προωθεί το έργο και τα επαγγελματικά τους συμφέροντα. Η εύρυθμη λειτουργία της ένωσης διασφαλίζεται από τη δράση του Συμβουλίου της ALPSP (Council), το οποίο είναι αρμόδιο για τη διαχείριση των υποθέσεων της. Η ALPSP αρχικά περιελάμβανε 24 μέλη, ο αριθμός των οποίων πλέον ξεπερνά τα 300 μέλη σε 41 χώρες. [1]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALPSP εκπροσωπεί όλες τις κατηγορίες μη κερδοσκοπικών εκδοτών και μέσα από τη δράση και το έργο της αποσκοπεί στην ενίσχυση του έργου και του επαγγέλματος τους. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, η ALPSP επιδιώκει [2] να συνδέει, να εκπαιδεύει και να παρέχει Πληροφόρηση στην επιστημονική και επαγγελματική εκδοτική κοινότητα και να υποστηρίζει τον μη κερδοσκοπικό εκδοτικό τομέα.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALPSP διαθέτει περισσότερα από 340 μέλη [3] σε 41 χώρες, τα οποία περιλαμβάνουν οργανισμούς που απασχολούνται ποικιλοτρόπως στο χώρο των εκδόσεων. Το σύνολο των μελών της διαχωρίζεται σε Πλήρη Μέλη (Full members) και Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate members), τα οποία έχουν τη δυνατότητα πλήρους συμμετοχής στο έργο της ένωσης, με μόνη εξαίρεση το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στο Συμβούλιο Στην πρώτη κατηγορία μελών μπορούν να ενταχθούν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκδοτική διαδικασία επιστημονικού περιεχομένου. Οργανισμοί οι οποίοι συμβάλλουν στη συλλογή και την προώθηση της ερευνητικής πληροφόρησης, μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των Συνεργαζόμενων Μελών. Επιπλέον, τα μέλη δύνανται ανά διαστήματα να σχηματίζουν κατόπιν ψηφοφορίας μια νέα κατηγορία μελών τα χαρακτηριζόμενα ως Επίτιμα Μέλη (Honorary members).

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALPSP εκπροσωπεί και ενισχύει την κοινότητα των επιστημονικών εκδοτών, παρέχει μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ένα πλήρες πρόγραμμα δραστηριοτήτων σχετικών με τις εκδόσεις, μέσα από τα οποία δίνει στα μέλη της τη δυνατότητα εκπαίδευσης, επαγγελματικής εξέλιξης, καθώς και ευκαιρίες κοινωνικής και επαγγελματικής δικτύωσης. Με τη διοργάνωση σεμιναρίων και παρόμοιων δραστηριοτήτων επιτυγχάνει τη συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των μελών της για αναδυόμενα θέματα και την ορθή καθοδήγησή τους κατά την επαγγελματική τους πορεία. Επιπλέον, η ALPSP διοργανώνει ετησίως ένα διεθνές συνέδριο [4] (ALPSP International Conference) κατά τη διεξαγωγή του οποίου εξετάζονται και αναλύονται θέματα του εκδοτικού χώρου και πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών της. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της εντάσσεται και η έκδοση του τριμηνιαίου διεθνούς περιοδικού με τίτλο «Learned Publishing» [5], το οποίο δημοσιεύεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Επιστημονικών Εκδόσεων (Society for Scholarly Publishing) και πραγματεύεται σημαντικά και επίκαιρα θέματα της εκδοτικής βιομηχανίας.

Επιτροπές (Committees)

Η ALPSP συστήνει Επιτροπές [6] αποτελούμενες από τα μέλη της, καθεμιά με ξεχωριστό αντικείμενο και σκοπό λειτουργίας, για τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων της. Οι Επιτροπές της ALPSP είναι οι εξής:

  • Επιτροπή Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Copyright Committee)
  • Συντονιστική Επιτροπή Παραρτήματος Βορείου Αμερικής (North American Chapter Steering Group)
  • Επιτροπή Επαγγελματικής Ανάπτυξης (Professional Development Committee - PDC)
  • Ερευνητική Επιτροπή (Research Committee)
  • Ομάδα Εκπαιδευτικής Αναθεώρησης (Training Review Group)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Σχετικά με την ALPSP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Αποστολή της ALPSP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Συμμετοχή στην ALPSP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Διεθνές συνέδριο της ALPSP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. ««Learned Publishing»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Επιτροπές της ALPSP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Δεκεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]