Ένωση Διαχειριστών Αρχείων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένωση Διαχειριστών Αρχείων
Ίδρυση1955
ΈδραΌβερλαντ Παρκ, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Twitter

Η Ένωση Διαχειριστών Αρχείων (αγγλ. Association of Records Managers and Administrators - ARMA) ιδρύθηκε το 1955 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος εκπροσωπεί όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη διαχείριση των αρχείων και της πληροφόρησης, εντός των ΗΠΑ , του Καναδά και 30 επιπλέον χωρών.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ARMA διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο [1](Board of Directors), το οποίο εκλέγεται από τα μέλη της και αποτελείται από τον Πρόεδρο (President), τον Εκλεγμένο Πρόεδρο (President-Elect), τον Ταμία (Treasurer), τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Chair / Immediate Past President) και 12 Διευθυντές (Directors). Το Διοικητικό Συμβούλιο εγκρίνει τις πολιτικές και τον τρόπο λειτουργίας που θα ακολουθήσει η ένωση, οι οποίες κατέχουν σημαντικό ρόλο στη συνολική διαχείριση του έργου και των υποθέσεων της. Οι συμμετέχοντες στο έργο της ARMA καλούνται να λειτουργούν σύμφωνα με το συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας, ο οποίος προκειμένου να αντικατοπτρίζει τις εκάστοτε συνθήκες αναθεωρείται τακτικά.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αποστολή [2] της ARMA είναι να εκπροσωπήσει όσους ασχολούνται επαγγελματικά με τη διαχείριση των πληροφοριών και των αρχείων, να προωθήσει τα συμφέροντα τους και να καθιερώσει πρότυπα και πρακτικές για την ενίσχυση του έργου τους. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ARMA, βασική επιδίωξη της ένωσης είναι να παρέχει ευκαιρίες εκπαίδευσης, πηγές και να θεσπίζει πρότυπα, τα οποία τους επαγγελματίες να διαχειρίζονται την πληροφόρηση ως ένα κρίσιμο στοιχείο της οργανωτικής αξίας. Για την επίτευξη του σκοπού της, η ARMA θέτει τους εξής στόχους:

  • Να καθιερώσει πρότυπα διαχείρισης των πληροφοριών και βέλτιστες πρακτικές.
  • Να αναπτύξει το επάγγελμα.
  • Να προσδίδει αξία στα μέλη.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ARMA αριθμεί περίπου 10.000 μέλη [3], τα οποία καλύπτουν όλες τις ειδικότητες διαχειριστών αρχείων, οι οποίοι απασχολούνται επαγγελματικά εντός του Καναδά, των ΗΠΑ και άλλων 30 χωρών. Έχει συστήσει μια ειδική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων (International Relations Committee) για την εκπροσώπηση των διεθνών μελών της και έχει ορίσει πέντε διεθνείς πρέσβεις (International Ambassadors), οι οποίοι διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των μελών και της ARMA.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ARMA μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της αποσκοπεί την ενίσχυση του επαγγέλματος της διαχείρισης των αρχείων και της πληροφόρησης. Συγκεκριμένα, παρέχει στα μέλη της ευκαιρίες δικτύωσης και επαγγελματικής εξέλιξης και διεξάγει ετήσιο συνέδριο (Annual Conference) [4], το οποίο δίνει τη δυνατότητα σε επαγγελματίες διαχειριστές των αρχείων να έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν ιδέες, να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα του χώρου, καθώς και να αναπτύξουν συνεργατικές σχέσεις μεταξύ τους. Επιπρόσθετα, η ARMA αναπτύσσει τα πρότυπα και τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των αρχείων και αποτέλεσε βασικό παράγοντα κατά την ανάπτυξη του προτύπου διαχείρισης Διεθνών Αρχείων, ISO-15489. Επιπλέον, εκδίδει το διμηνιαίο περιοδικό «Information Management» [5], σε έντυπη μορφή, το οποίο απευθύνεται σε επαγγελματίες που διαχειρίζονται αρχεία και πληροφορίες σε επαγγελματικό επίπεδο και περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα. Παράλληλα, αναγνωρίζει τα επιτεύγματα των μελών της με την απονομή τιμητικών βραβεύσεων.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοικητικό Συμβούλιο της ARMA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  2. Αποστολή της ARMA [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Συμμετοχή στην ARMA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Ετήσιο συνέδριο της ARMA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Το περιοδικό της ARMA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]