Ένδοξες Νήσοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ένδοξοι Νήσοι)


Συντεταγμένες: 11°33′S 47°20′E / 11.550°S 47.333°E / -11.550; 47.333

Θέση των Διάσπαρτων Νήσων στον Ινδικό Ωκεανό:
• 1 : Μπάσσας ντα Ίντια
• 2 : Ευρώπα Νήσος
• 3 : Γκλοριόζος Νήσοι
• 4 : Χουάν ντε Νόβα Νήσος
• 5 : Τρομελίν Νήσος
(KM : Κομόρες, MG : Μαδαγασκάρη, MU : Μαυρίκιος, MZ : Μοζαμβίκη, RE : Ρεϊνιόν, YT : Μαγιότ)

Οι Ένδοξες Νήσοι (στα Γαλλικά: Îles Glorieuses και επισήμως λέγονται και Archipel des Glorieuses) είναι μια συστάδα νησιών και βράχων με συνολική έκταση 5 χλμ², στις γεωγραφικές συντεταγμένες 11°33′Ν, 47°20′Α, στο βόρειο Κανάλι της Μοζαμβίκης, περίπου 160 χλμ βορειοδυτικά της Μαδαγασκάρης. Τα "Ένδοξα" έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 48.350 χλμ². Υπάρχουν παράκτια αγκυροβόλια και η Μεγάλη Ένδοξη (Grande Glorieuse) έχει αεροδιάδρομο μήκους 1.300 μέτρων.

Το αρχιπέλαγος αποτελείται από δύο νησιά, τη Μεγάλη Ένδοξη και το Νησί του Κρίνου (Île du Lys), καθώς και 8 βραχονησίδες (Roches Vertes): Βράχος Ναυαγίου (Wreck Rock), Νότιος Βράχος (South Rock) και οι τρεις Βράχοι Βέρτε (Verte Rocks) και τρεις άλλοι χωρίς όνομα. Σχηματίζουν τμήμα ενός κοραλλιογενούς υφάλου και μιας λιμνοθάλασσας. Η Μεγάλη Ένδοξη είναι κατά προσέγγιση κυκλική και έχει διάμετρο 3 χλμ. Έχει πυκνή βλάστηση, κυρίως από τα υπολείμματα φυτείας φοινίκων και δένδρων κασουαρίνα (είδος κωνοφόρου).

Το Νησί του Λυς, περίπου 8 χλμ βορειοανατολικά της Μεγάλης Ένδοξης, έχει περίπου 600 μέτρα μήκος και αποτελείται από προσχώσεις άμμου και θάμνους με κάποια μαγκρόβια. Παλαιότερα εξόρυσσαν φωσφάτα (γκουανό).

Οι Ένδοξες Νήσοι ονομάστηκαν και εποικήθηκαν το 1880 από έναν Γάλλο, τον Ιππόλυτο Καλτώ, που ίδρυσε μια φυτεία φοινίκων και αραβοσίτου στη Μεγάλη Ένδοξη. Το αρχιπέλαγος έγινε Γαλλική κτήση το 1892. Από το 1914 έως το 1958 δόθηκαν δικαιώματα εκμετάλλευσης στα νησιά σε εταιρείες από τις Σεϋχέλλες.

Τα νησιά σήμερα είναι φυσικά καταφύγια με μετεωρολογικό σταθμό που φυλάσσεται από Γάλλους στρατιώτες (τη Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων). Διεκδικούνται από τη Μαδαγασκάρη (λόγω της στρατηγικής σημασίας τους), τις Σεϋχέλλες (που τα θεωρούν τμήμα του Αρχιπελάγους των Σεϋχελλών) και τις Κομόρες (που θεωρούν τα νησιά τμήμα του Αρχιπελάγους των Κομορών).

Το κλίμα είναι τροπικό και το έδαφος είναι χαμηλό και επίπεδο, και ποικίλλει από το επίπεδο της θάλασσας έως και τα 12 μέτρα. Το Νησί του Λυς ειδικότερα είναι μέρος φωλιάσματος για μεταναστευτικά θαλασσοπούλια, και οι χελώνες γεννούν αβγά στις παραλίες του.

Χάρτης των Ενδόξων Νήσων