Ένατη Διάσταση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένατη Διάσταση ξεκίνησε ως ομάδα κόμικς και συνεχίζει ως εκδοτική εταιρία.

Η Ένατη Διάσταση ως ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 1999 στη Θεσσαλονίκη, από τους Πάνο Κρητικό, Νίκο Δαλαμπύρα και Παύλο Γενίτσαρη. Ο βασικός πυρήνας της ομάδας (Κρητικός, Δαλαμπύρας, Γενίτσαρης, μαζί με τους Αλέξανδρο Κουτινά, Μαρία, Θεοφάνη και Trashman) δραστηριοποιούταν από το 1997 ως Εικονοστρόβιλος, υπό την καθοδήγηση του σκιτσογράφου Γιώργου Κωνσταντίνου. Ο Εικονοστρόβιλος εκδίδει το 1998 μία μικρή ανθολογία τη «Χωματερή». Με τη μετακόμιση του τελευταίου στην Ισπανία και την παύση των δραστηριοτήτων του Εικονοστρόβιλου, το όνομα της ομάδας αλλάζει σε Ένατη Διάσταση.

Ανόργανη ύλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια δημιουργική δραστηριότητα της Ένατης Διάστασης αποτέλεσε το φανζίν Ανόργανη Ύλη. Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2000. Κάθε τεύχος περιείχε 48 ασπρόμαυρες φωτοτυπημένες σελίδες και φιλοξενούσε ιστορίες διαφόρων σχεδιαστικών στυλ. Η πορεία της Ανόργανης Ύλης ολοκληρώθηκε με το ένατο τεύχος της, τον Απρίλιο του 2003.

Εκθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2001 εγκαινιάζεται η πρώτη μεγάλη έκθεση της Ένατης Διάστασης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο δραστηριοτήτων. Οι εκθέσεις κόμικς αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν της ομάδας αλλά και βασική πηγή άντλησης δημιουργικού δυναμικού. Διοργανώθηκαν συνολικά εννέα εκθέσεις, εκ των οποίων οι τέσσερεις συνοδεύτηκαν από πολυσέλιδους καταλόγους με τα φιλοξενούμενα έργα των δημιουργών.

Η μεταβατική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δραστηριότητες της Ένατης Διάστασης ολοκληρώθηκαν το Μάιο του 2003 με τη διοργάνωση της 1ης Επιστημονικής Διημερίδας για τα Κόμικς σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας Και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι προσωπικές υποχρεώσεις των δύο ηγετικών μελών Νίκου Δαλαμπύρα και Πάνου Κρητικού (ο οποίος διαμένει μόνιμα, πλέον, στη Μυτιλήνη και αποτελεί ιδρυτικό μέλος της ομάδας θεωρητικής μελέτης των κόμικς Iconotopia) ανέστειλαν τις δραστηριότητες της Ένατης Διάστασης.

Η Ένατη Διάσταση ως εκδοτική εταιρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έναρξη των εκδοτικών δραστηριοτήτων της Ένατης Διάστασης αποτελεί η κυκλοφορία του άλμπουμ "Οι Θλιβερές Περιπέτειες του Yellow Boy" του Σταύρου Κιουτσιούκη το Νοέμβριο του 2005. Το album περιλαμβάνει κόμικ στριπς που αρχικά παρουσιάστηκαν σε εβδομαδιαία βάση στην πολιτιστική επιθεώρηση Εξώστης της Θεσσαλονίκης το διάστημα 2004 - 2005. Ακόμα έκδοση της 9ης Διάστασης ήταν και το λεύκωμα της έκθεσης της φοιτητικής εβδομάδας 2006 "Η Έκτη Έκθεση".