Άντον Πραιτόριους

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Άντον Πραιτόριους
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1560[1][2]
Λίππστατ
Θάνατος6  Δεκεμβρίου 1613[3]
Laudenbach
Χώρα πολιτογράφησηςCounty of Lippe
ΘρησκείαΚαλβινισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα
Γερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμεταφραστής
θεολόγος
πάστορας
βιογράφος
υμνογράφος
συγγραφέας
ιεροκήρυκας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Άντον Πραιτόριους (Anton Praetorius, Λίπσταντ, Γερμανία, 1560 - Λάουντενμπαχ, 6 Δεκεμβρίου 1613) ήταν Γερμανός ιερέας, καλβινιστής θεολόγος, συγγραφέας και αγωνιστής εναντίον των δικών μαγισσών και των βασανιστηρίων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καύση μαγισσών
Το Μεγάλο Βαρέλι στο Ανάκτορο της Χαϊδελβέργης

Ο Πραιτόριους ήταν διευθυντής της Λατινικής Σχολής στο Κάμεν της Βεστφαλίας, όπου η γυναίκα του, η Μαρία, γέννησε το 1586 τον γιό τους, Ιωάννη (Johannes).

Ο Άντον Πραιτόριους έγινε ο πρώτος μεταρρυθμιστικός ιερέας στο χωριό Ντίττελσχαϊμ, όπου έγραψε το 1595 στα λατινικά την παλιότερη περιγραφή του Μεγάλου Βαρελιού στο Ανάκτορο της Χαϊδελβέργης. Το 1596 έγινε ηγεμονικός κήρυκας της αυλής στο Μπίρσταϊν (κοντά στην Φρανκφούρτη, Μάιν).

Κατά των δικών μαγισσών και των βασανιστηρίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτη σελίδα της έκθεσης του 1602

Το 1597 ο ηγεμόνας τον διόρισε μέλος του δικαστηρίου σε μία δίκη μαγισσών. Ο Πραιτόριους διαμαρτυρήθηκε ενάντια στο βασανιστήριο των κατηγορουμένων γυναικών. Κατάφερε να σταματήσει η δίκη και να απελευθερωθεί η γυναίκα. Πρόκειται για τη μοναδική γνωστή υπόθεση που ένας κληρικός ζήτησε κατά τη διάρκεια μίας δίκης μαγισσών τον τερματισμό του απάνθρωπου βασανιστηρίου και επέτυχε.

Ο Πραιτόριους έχασε τη θέση του ηγεμονικού κήρυκα και το 1598 έγινε ιερέας στο Λάουντενμπαχ (περιοχή Μπέργκστρασε). Υπό το ψευδώνυμο του γιου του, Γιοχάννες Σκουλτέτους (Johannes Scultetus) δημοσίευσε το 1598 το βιβλίο «Λεπτομερής έκθεση μαγείας και μάγων» εναντίον της μανίας κατά των μαγισσών και του βασανιστηρίου. Το 1602 πήρε το θάρρος σε μία έκδοση της «Λεπτομερούς έκθεσης» να χρησιμοποιήσει το δικό του όνομα ως συγγραφέα. Το 1613 εκδόθηκε η Τρίτη έκδοση με έναν προσωπικό πρόλογό του. Το 1629 κάποιοι άγνωστοι δημοσίευσαν μία τέταρτη έκδοση.

Laudenbach Λάουντενμπαχ Σπίτι του ιερέα

Ο Γερμανός ιερέας Άντον Πραιτόριους αγωνίστηκε εναντίον των δικών μαγισσών και του βασανιστηρίου και το 1598 δημοσίευσε ένα βιβλίο εναντίον της μανίας καταδίωξης.

Έργα του Πραιτόριους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Vas Heidelbergense, Heidelberg, (για το Μεγάλο Βαρέλι στο Ανάκτορο της Χαϊντελμπεργκ) Οκτώβριος 1595
  • Gründlicher Bericht von Zauberey und Zauberern. Του Joannem Scultetum Westphalo-camensem [Ιωάννης Σκουλτέτους (Johannes Scultetus) είναι ένα πσευδώνυμο του Άντον Πραιτόριους], 1598 (βιβλίο εναντίον της καταδίωξης μαγισσών και εναντίον βασανιστηρίου)
  • Gründlicher Bericht von Zauberey und Zauberern: kurtz und ordentlich erkläret durch Antonium Praetorium 1602.
    • Νέες εκδόσεις του1613 και του 1629
  • De Sacrosanctis Sacramentis novi foederis Jesu Christi 1602 (μυστηριολογία)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hartmut Hegeler: Anton Praetorius, Kämpfer gegen Hexenprozesse und Folter. Unna 2002, ISBN 3980896943 (ιστορική βιογραφία για τον Άντον Πραιτόριους, αγωνιστής εναντίον των δίκων μαγισσών και του βασανιστηρίου)
  • Hartmut Hegeler und Stefan Wiltschko: Anton Praetorius und das 1. Große Fass von Heidelberg. Unna 2003, ISBN 3980896900 (για το μεγάλο βαρέλι του Χαϊντελμπεργκ)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]