Άννα Βαγενά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα Βαγενά
Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου
Περίοδος
25 Ιανουαρίου 2015 – 22 Απριλίου 2023
Περίοδος
12 Φεβρουαρίου 2012 – 12 Απριλίου 2012
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση15 Ιουνίου 1947 (1947-06-15) (76 ετών), Λάρισα
Εθνότητα Ελληνίδα
Υπηκοότητα Ελλάδα
Πολιτικό κόμμαΣΥΡΙΖΑ
ΣύζυγοςΛουκιανός Κηλαηδόνης (έως 2017)
Παιδιά2
ΣπουδέςΘέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν
Εθνικό Θέατρο
Νομική Αθήνας
ΕπάγγελμαΗθοποιός

Η Άννα Βαγενά (Λάρισα, 15 Ιουνίου 1947) είναι Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.

Καλλιτεχνική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι απόφοιτη των δραματικών σχολών του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν και του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει σπουδάσει και στη Νομική Αθηνών[1]. Έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ αυτών ο Γυάλινος Κόσμος, οι Εκκλησιάζουσες, η Τρισεύγενη, ο Προμηθεύς Δεσμώτης και το Καμίνο Ρεάλ.

Η πιο σημαντική της κινηματογραφική συμμετοχή είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στην ταινία Το προξενιό της Άννας του Παντελή Βούλγαρη, που της χάρισε το βραβείο Α' γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1979[2]. Άλλες ταινίες που έχει παίξει είναι το Ορατότης μηδέν, Ο μεγάλος ερωτικός, Επιχείρησις Κράιπε-Ο Τάφος του Γ' Ράιχ, Από πού πάνε για τη χαβούζα; και Ο βασιλιάς.

Τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στην κωμική τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ2 Το κανάλι της Βαγγελίτσας, στη δραματική σειρά της ΕΤ1 "Το ταξίδι που σκοτώνει" (1992), ενώ έπαιξε και σε διάφορες βιντεοταινίες. Την περίοδο 1996-1997 συμμετείχε στην επιτυχημένη σειρά του Mega, Λόγω Τιμής. To 1999 ίδρυσε το Θέατρο «Μεταξουργείο» μαζί με τον σύζυγό της Λουκιανό Κηλαηδόνη[3]. To 2006 δημοσίευσε το βιβλίο Το Θεσσαλικό μου θέατρο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών της χρόνων οργανώθηκε στη Νεολαία Λαμπράκη. Έχει εκλεγεί δύο φορές δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Λάρισας[4].

Στις εκλογές του 2009 ήταν υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών. Εξελέγη βουλευτής στις 12 Φεβρουαρίου του 2012, μετά από την παραίτηση της Πέμης Ζούνη. Διεγράφη την επόμενη ημέρα, επειδή καταψήφισε το μνημόνιο[5] και παρέμεινε ως ανεξάρτητη μέχρι τη διάλυση της Βουλής.

Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ και εξελέγη βουλευτής Λάρισας στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015[6]. Τον Σεπτέμβριο του 2016 δήλωσε πως δε θα είναι ξανά υποψήφια σε βουλευτικές εκλογές[7]. Ωστόσο, στις βουλευτικές εκλογές του 2019 έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Λάρισας[8] και επανεξελέγη.

Θεατρικές παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1972/1973 Κόκκαλα και ρόπαλα Το κορίτσι Θίασος Αλίκης Βουγιουκλάκη - Δημήτρη Παπαμιχαήλ Θέατρο Αλίκη Δημήτρης Παπαμιχαήλ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1975/1976 Η αυλη των θαυμάτων Όλγα Θεσσαλική Πνευματική Πορεία
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας
περιοδεία Διαγόρας Χρονόπουλος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1992/1993 Πόθοι κάτω από τις λεύκες Άμπι Πάτναμ Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας περιοδεία Κώστας Τσιάνος
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2006/2007 Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ; Μάρθα Θέατρο Μεταξουργείο Έλενα Μποζά
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]