Άνεμοι Πολέμου (βιβλίο)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνεμοι Πολέμου
Το ελληνικό εξώφυλλο του βιβλίου
ΣυγγραφέαςΣτίβεν Πρέσσφιλντ
ΜεταφραστήςΒασιλική Κοκκίνου
ΤίτλοςTides of War
ΓλώσσαΑγγλική
Ημερομηνία δημοσίευσης2000
ΜορφήΙστορικό μυθιστόρημα

Οι Άνεμοι Πολέμου είναι ιστορικό μυθιστόρημα του Στίβεν Πρέσσφιλντ με θέμα τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και ειδικότερα τον Αλκιβιάδη. Την ιστορία αφηγείται ο Ιάσονας, μέλος της τάξης των Αθηναίων γαιοκτημόνων, στον εγγονό του - παρ' ολ' αυτά, τις περισσότερες πληροφορίες, ο Ιάσονας τις είχε συλλέξει από την αφήγηση του Πολεμίδα, ενός Αθηναίου μισθοφόρου, τον οποίο ο Ιάσονας είχε υπερασπιστεί όταν δικάστηκε για τον φόνο του Αλκιβιάδη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως μισθοφόρος, ο Πολεμίδας είχε συναντηθεί με τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της εποχής, όπως ο Σωκράτης, ο Περικλής, ο Νικίας και ο Λύσανδρος. Ο Πολεμίδας αφηγείται τα ταξίδια του: την ανάθρεψη του στη Σπάρτη και το οικογενειακό οικόπεδο έξω από την Αθήνα, την περίοδο του λοιμού των Αθηνών (430 - 427 π.Χ.), τον ακρωτηριασμό των Ερμών στην Αθήνα πριν την εκστρατεία στη Σικελία, την άφιξη των Αθηναίων στη Σικελία και την ήττα των Αθηναίων στη ναυμαχία στους Αιγός Ποταμούς.

Ωστόσο, η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον χαρακτήρα του Αλκιβιάδη. Ανίκητος κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως στρατηγού και ναύαρχου, η ζωή του Αλκιβιάδη αποτελεί επική τραγωδία με τον συνδυασμό της εξυπνάδας του και της ύβρης.

Ενώ οι περισσότεροι διάλογοι είναι προϊόν φαντασίας του συγγραφέα, για μεγάλες ομιλίες και παρουσίαση χαρακτήρα, ο Πρέσσφιλντ χρησιμοποιεί αρχαίες πηγές όπως η «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη και μερικούς από τους «Σωκρατικούς Διαλόγους» του Πλάτωνα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]